Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επί «σοσιαλισμού»



Η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), σύμφωνα με το άρθρο 44 και 1 του Συντάγματος, προβλέπεται σε εξαιρετικά «έκτακτες περιπτώσεις επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης». Η έκδοση ΠΝΠ από το Υπουργικό Συμβούλιο πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή μέσα σε 40 ημέρες από την έκδοσή της. Περιπτώσεις έκδοσης ΠΝΠ μέχρι τώρα αφορούσαν τους σεισμούς της Θεσσαλονίκης (1978), τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007, αναστολή πλειστηριασμών, απόσυρση Ι.Χ. Όμως, τον Οκτώβριο του 1985, στη δεύτερη θητεία του ΠΑΣΟΚ και του Αντρέα Παπανδρέου, για την υλοποίηση της νέας οικονομικής πολιτικής με υπουργό Οικονομίας τον Κ. Σημίτη, εξεδόθηκε ΠΝΠ που πάγωνε επί 2,5 χρόνια όλες τις μισθολογικές αυξήσεις που είχαν συνομολογηθεί με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές ΣΣΕ, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός κάλπαζε (19,5%) και γι’ αυτό υπήρχε και ρήτρα Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής που ουσιαστικά καταργήθηκε με την ΠΝΠ. Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι και τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κ. Σημίτης επικαλέστηκαν για τη θέσπιση της ΠΝΠ «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας»...
Η ακραία αντεργατική ενέργεια της κυβέρνησης Α. Παπανδρέου δημιούργησε σοβαρότατες αντιδράσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στη ΓΣΕΕ επτά μέλη της ΠΑΣΚΕ διαχώρισαν τη θέση τους από την επίσημη έκφραση της παράταξης, που στήριζε τις κυβερνητικές επιλογές. Η ΠΑΣΚΕ έχασε την πλειοψηφία και οι δυνάμεις της Αριστεράς, ΕΣΑΚ, επιρροής ΚΚΕ, ΑΕΜ, επιρροής του ΚΚΕ Εσωτερικού, και των διαγραμμένων, απέκτησαν την πλειοψηφία.
Η απάντηση της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης ήταν να προχωρήσει σε δικαστικό πραξικόπημα διορίζοντας νέα διοίκηση στη ΓΣΕΕ. Οι διαφωνούντες συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, τα 7 στελέχη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ και άλλα 500 ανώτατα συνδικαλιστικά στελέχη από όλους τους εργασιακούς χώρους, με απόφαση του προέδρου και του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, διαγράφηκαν από το κόμμα αλλά και την ΠΑΣΚΕ(!).
Οι διαγραμμένοι συγκρότησαν τη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Εργατοϋπαλλική Κίνηση (ΣΣΕΚ). Μαζί με τις δυνάμεις της Αριστεράς που είχαν την πλειοψηφία σε 20 Ομοσπονδίες, το ΕΚΑ και 100 σωματεία δημιούργησαν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) που ανέλαβε τον συνδικαλιστικό αγώνα, προχωρώντας σε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τη χώρα.
Όμως τότε το συνδικαλιστικό κίνημα δεν ήταν μόνο του. Παρά το γεγονός ότι η ΠΝΠ αφορούσε μόνο το πάγωμα των αυξήσεων και όχι την περικοπή μισθών, στο πλευρό του στρατεύτηκαν καθηγητές πανεπιστημίων, λογοτέχνες, η συντριπτική πλειοψηφία των διανοουμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου