Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. ΓΙΑ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ- Τακτικισμοί για να συγκαλύψουν την ουσία της πολιτικής τους

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στριμώχτηκαν από την πρωτοβουλία του ΚΚΕ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για 11 συνολικά άρθρα. Απορρίφθηκε η απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων
Την υποκρισία με την οποία τα αστικά κόμματα προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό για την πολιτική τους, αλλά και την αφοσίωσή τους στην προώθηση μέτρων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ανακάμψει από την κρίση, αποκάλυψε χτες στη Βουλή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ να προκαλέσει ονομαστική ψηφοφορία για 11 άρθρα του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που ρυθμίζει θέματα προσαρμογής στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αποτελεί γέφυρα για το επόμενο αντιλαϊκό μνημόνιο.
Χαρακτηριστική ήταν η προσπάθεια του υπουργού Υγείας, Α. Λοβέρδου, που επιχείρησε με τροποποίηση της τελευταίας στιγμής να προσαρμόσει ακόμη περισσότερο στις ανάγκες των πολυεθνικών το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ορίζοντας ότι αυτό θα γίνεται με υπουργική απόφαση. Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που ζήτησε αμέσως ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο βουλευτής του Νίκος Καραθανασόπουλος απαίτησε την απόσυρση της ρύθμισης, τονίζοντας πως «ουσιαστικά προχωράει στην κατάργηση του ωραρίου για τους φαρμακοποιούς» και «πρόκειται για μία βόμβα στο επάγγελμα», που «ανοίγει το δρόμο στο να μπορέσουν οι πολυεθνικές να εισέλθουν στη λιανική του φαρμάκου», κάτι που θα αποβεί «σε βάρος των μικρών φαρμακοποιών».
Τόσο η τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, όσο και η πρωτοβουλία του να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για το συγκεκριμένο άρθρο εξανάγκασαν την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σε υποκριτικές πρακτικές, αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και διάτρητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Το συγκεκριμένο άρθρο 29 τελικά καταψηφίστηκε, αφού σε σύνολο 253 παρόντων βουλευτών 101 ψήφισαν υπέρ, 65 κατά και 87 «παρών», με αποτέλεσμα να μη συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Είχε προηγηθεί η προσπάθεια της ΝΔ να αποτρέψει την καταψήφισή του, δηλώνοντας - διά του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου - ότι θα ψηφίσει «παρών». Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, είχε προσπαθήσει να μεταθέσει την ψηφοφορία, με την κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο.
Η χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία αφορούσε στα εξής 11 άρθρα του νομοσχεδίου: Αρ. 4, σχετικά με τη συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα, άρ. 5, για τη λεγόμενη «απελευθέρωση» των μεταφορών, άρ. 6, που περιέχει ρυθμίσεις για το επάγγελμα των δικηγόρων, άρ. 7, που αφορά στην εκποίηση περιουσίας του Δημοσίου, άρθρα 16 έως 19, που αφορούν σε συγχωνεύσεις εταιρειών του Δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ κ.λπ.), άρ. 24, για την περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους των φορέων Ασφάλισης, άρ. 27, για την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου και άρ. 29, που αφορά τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ, και στο οποίο ενσωματώθηκε και ρύθμιση για τα φαρμακεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε διαρροή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στα άρθρα που τέθηκαν σε ψηφοφορία, ιδίως στα άρθρα 6 και 24, τα οποία καταψήφισαν πάνω από 30 βουλευτές. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τα άρθρα καταψήφισαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαππας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτης, καθώς και άλλοι βουλευτές, όπως η Μ. Αποστολάκη, ο Γ. Βούρος, η Β. Παπανδρέου και ο Απ. Κακλαμάνης. Συνολικά 4 άρθρα καταψήφισαν η Ντ. Μπακογιάννη και οι προσκείμενοι σε αυτήν βουλευτές. Οσον αφορά στο ΛΑ.Ο.Σ., ψήφισε το σύνολο των άρθρων, εκτός από το άρθρο 29.
Με θέμα το αποτέλεσμα της χτεσινής ψηφοφορίας και τις συνέπειες στη συνοχή της συγκυβέρνησης, ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, είχε χτες αργά το βράδυ συνάντηση με τον Ε. Βενιζέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου