Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Πρόταση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Να διαγραφούν τα δάνεια των νοικοκυριών Πρόταση Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Να διαγραφούν τα δάνεια των νοικοκυριών

Σφέτσα Δάφνη(ΑΥΓΗ)

Προτάσεις για τη διαγραφή χρεών από τις τράπεζες και τον επανακαθορισμό του ύψους των επιτοκίων των δανείων ώστε να “ανασάνουν” τα νοικοκυριά από τις “δαγκάνες” του τραπεζικού συστήματος παρουσίασε χθες ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουλή με αφορμή την σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει για το θέμα -για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός ήταν απών από την... ώρα του-, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για τη δραματική μείωση των εισοδημάτων εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής και την αδυναμία αποπληρωμής των δανείων που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά για να σημειώσει ότι “πρέπει να αποφασίσουμε: Ή θέλουμε μια κοινωνία όπου θα επιβιώνουν οι τραπεζίτες με δημόσιο χρήμα και θα ορίζουν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου ή θέλουμε να επιβιώσει η κοινωνία”.
Κατήγγειλε έτσι το “τεράστιο σκάνδαλο”, όπως χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι τράπεζες παρότι ενισχύονται με 58 δισ. προκειμένου να ανακεφαλαιοποιήσουν τις απώλειες που θα υποστούν από το κούρεμα των ομολόγων και τις απώλειες από τα επισφαλή δάνεια, την ίδια στιγμή αρνούνται κάθε συζήτηση για κούρεμα των ιδιωτικών χρεών. “Δηλαδή και θα πάρουν δημόσιο χρήμα, διότι το δάνειο θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι Έλληνες φορολογούμενοι, και δεν θα εγγράφουν στους ισολογισμούς τους τις επισφαλείς απαιτήσεις και θα κυνηγάνε τους δανειολήπτες” σημείωσε.
Αναλυτικότερα,
ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε μια σύντομη παρουσίαση της πορείας μέχρι τη σημερινή κατάσταση, τη δημιουργία δηλαδή του υπερβολικού ιδιωτικού δανεισμού, επισημαίνοντας ότι τα δάνεια προς τα νοικοκυριά από 10 δισ. που ήταν το 2000, σήμερα έχουν φθάσει στα 112 δισ.! Για το γεγονός αυτό καταλόγισε τεράστιες ευθύνης στην Τράπεζα της Ελλάδας και στον Λ. Παπαδήμο που διετέλεσε αυτό το διάστημα διοικητής της διότι “έκανε τα στραβά μάτια, όταν ο δανεισμός ξεπερνούσε τα όρια της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών”. Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα ο δανεισμός αυτά τα χρόνια ήταν εύκολος επειδή “ο έλεγχος ήταν τυπικός και όχι ουσιαστικός”. Έτσι τόνισε ότι "υπήρχε ασυδοσία ακριβώς γιατί ο υπερδανεισμός των νοικοκυριών αποτελούσε σημαντική πηγή κερδοφορίας για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα”. Συγκεκριμένα μάλιστα ανέφερε πως τα στεγαστικά δάνεια από το 2008 έχουν υπερδιπλασιαστεί (από 5% του συνόλου, εκτοξεύθηκαν το 2012 στο 12%), τα καταναλωτικά δάνεια έχουν τριπλασιαστεί (από 8% του συνόλου το 2008, άγγιξαν το 24% το 2012). Και υπογράμμισε ότι "το 1/3 των διακανονισθέντων δανείων δεν εξυπηρετούνται μετά τον διακανονισμό τους γιατί οι διακανονισμοί αφορούν επιμήκυνση και μεγαλύτερη καταβολή τόκων. Με δυο λόγια οι διακανονισμοί εξυπηρετούν τους τραπεζίτες και όχι τους δανειολήπτες".
Στη συνέντευξη τον λόγο πήρε και ο Γ. Αναστασίου, στέλεχος της Eurobank και μέλος της ΟΤΟΕ, επισημαίνοντας την έκρηξη της ανεργίας από το 2008 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., επισημαίνοντας έτσι ότι “τα εισοδήματα έχουν απομειωθεί δραματικά και εξ αυτού υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής”. “Η υιοθέτηση μιας τέτοιας πρότασης, άμεσα βοηθά ιδιαίτερα εξυγιαντικά στη δυνατότητα ενός κόσμου να διώξει το βάρος των υποχρεώσεων, να εξασφαλιστούν πόροι που θα πέσουν στην οικονομία” τόνισε ο Ζ. Πεππές, στέλεχος της ΕΤΕ και εκπρόσωπος της ΟΤΟΕ, ενώ η Κερ. Ραφτοπούλου, στέλεχος ΑΤΕ τόνισε πως είναι βέβαια ότι οι τράπεζες θα καταγράψουν ζημιές: “Εμείς προτείνουμε να ελαφρύνουμε τους δανειολήπτες, τα νοικοκυριά, γιατί αυτοί υποφέρουν”. Τον συντονισμό της συνέντευξης έκανε ο Π. Σκουρλέτης, εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το παρών έδωσαν οι βουλευτές του σχήματος Θοδ. Δρίτσας και Μιχ. Κριτσωτάκης.


Τέσσερις προτάσεις άμεσα εφαρμόσιμες

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας, αφορά τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών προς τις τράπεζες και περιλαμβάνει κάθε μορφής δανειακή υποχρέωση, ξεχωριστά δηλαδή στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά- προσωπικά, πιστωτικές κάρτες και όρια υπεραναλήψεως. Εξάλλου, σημείωσε ότι η πρόταση παίρνει υπόψη της ότι ήδη οι προβλέψεις για τις επισφάλειες που έχουν υπολογισθεί από τις ίδιες τις τράπεζες καθώς επίσης και επιπρόσθετες που υπολογίσθηκαν από την BlackRock περιέχουν τα δάνεια που δε θα αποπληρωθούν από τα νοικοκυριά λόγω της μείωσης των εισοδημάτων.
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
- Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία - Δελτίο Τύπου της ΕΛ.ΣΤΑΤ/ 3.1.2012– το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ κατά άτομο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά).
- Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες, να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Οι μειώσεις να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους έτσι ώστε να περιλαμβάνονται τυχόν μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
- Για κάθε οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις και επιδόματα ανεργίας και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως, (κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση κ.ά.), άσκησης δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας, μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας (μείωση ημερών εργασίας) να γίνεται απομείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης των αποδοχών τους. Αν, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία δανεισμού του, το 2007 ή το 2008, θα λαμβάνεται υπόψη η ονομαστική μείωση του εισοδήματός του από τη χρονολογία που πήρε το δάνειο μέχρι σήμερα και αντίστοιχου μεγέθους κούρεμα θα γίνεται και στις δανειακές του υποχρεώσεις.
- Εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά/προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες και στα όρια υπεραναλήψεως. Επεξηγώντας τη θέση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι "τουλάχιστον προκλητικό αυτοί που έχουν πάρει πάνω από 30 δισ. από το 2008 μέχρι σήμερα, να κυνηγάνε με εξευτελιστικούς όρους τους πολίτες για χρέη της τάξης των 150 ευρώ και να στέλνουν sms στα κινητά και να παίρνουν διαρκώς τηλέφωνα στα σπίτια . Και δεν αναφέρομαι σε μεγαλύτερα χρέη φυσικά όπου εκεί δεν είναι μόνο το θέμα της αξιοπρέπειας, είναι το θέμα της επιβίωσης".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου