Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΚΚΕ και πατάτες - Σωστή θέση, λάθος διατυπωση

Πόλεμος Μαίλη- Λιάρου στο μεσημεριανό δελτίο του Mega

Είδα το πρωί της Παρασκευής τη συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ. Ανάμεσα στα άλλα εκανε και μια τοποθέτηση για το θέμα της φθηνής πατάτας και ηταν η πρωτη φορά που το ΚΚΕ αναφερόταν "επίσημα" καί από έγκυρο στόμα στο θέμα.
Είπε λοιπόν η Γ.Γ. του ΚΚΕ πως αυτό που κυρίως αναδεικνύεται μέσα από όλη αυτή την ιστορία ειναι η ανάγκη κεντρικού εθνικού σχεδιασμού, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως δεν εννοεί κάποιο υδροκέφαλο κράτος, στην παραγωγή-καταγραφή των προιόντων και στην προώθηση και διανομή τους στην κατανάλωση χωρίς καθόλου μεσαζοντες. Ειπε ακόμη πως ειναι φανερό οτι δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με τυχαίες ξεκομμένες πρωτοβουλίες παρότι  δεν υποτιμά και τα θετικά στοιχείων όπως η αλληλεγγύη κλπ. Αναφέρθηκε τέλος στο παράδειγμα του '82 όταν το 'πλησίασμα' των παραγωγών από εμπόρους που τους έδιναν "κάτι παραπάνω" τους έκανε να βγαίνουν από τους συνεταιρισμούς με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και να χαθεί η μάχη των φθηνών προιόντων για το λαό.
Ακούγοντάς την δε μου πέρασε σε καμιά περίπτωση από το μυαλό οτι το ΚΚΕ ήταν εναντίον της προσπάθειας για φθηνα προιοντα, που γίνεται από παραγωγούς και πρωτοβουλίες σε διάφορα σημεία της χωρας. Κατι τέτοιο άλλωστε θα ήταν παραλογο. Η θεση που άκουσα ήταν μια σωστή θέση διατυπωμένη με απλο και ανθρωπινο τρόπο.
Την άλλη μερα βγηκε η ανακοίνωση του ΚΚΕ για το θέμα που ήταν μια αρκετά επιθετική ανακοίνωση  που μπέρδευε τα πράγματα αφου ξεχνούσε πως δεν απευθυνόταν σε οπωσδήποτε καλοπροαίρετους αλλά στους πάντες. Διαβαζοντάς την πιο προσεκτικά έβλεπες μεν τα ίδια που είπε και η Α.Παπαρήγα, αλλά διατυπωμένα με τετοιο τρόπο που όποιος ήθελε ή δε γούσταρε το ΚΚΕ μπορούσε εύκολα να ενοήσει  πως το ΚΚΕ καταδίκαζε την προσπαθεια αυτη καθεαυτή, παρότι σε 2η ανάγνωση έβλεπες οτι αυτό που καταδίκαζε ήταν ο τρόπος που την πρόβαλαν και την προωθούσαν τα ΜΜΕ, οι βιομήχανοι και η συγκυβέρνηση που φυσικά κάθε άλλο παρα θέλουν να λύσουν το πρόβλημα.
Σημερα λοιπόν ήρθε η σειρά του MEGA να κάνει παιχνίδι. Παίρνοντας ο παρουσιαστής του μεσημεριανού δελτίου την πρώτη φράση της ανακοίνωσης, και αφου πρώτα έπλεξε το εγκώμιο της προσπαθειας με λόγια και εικονες, είπε οτι το ΚΚΕ καταδικάζει την προσπάθεια χαρακτηρίζοντάς την σαν "μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού".
Σε λίγα λεπτά είχαμε παρέμβαση του Μ.Μαίλη που ξεκαθάριζε -ιδιαίτερα εξοργισμένος μάλιστα αρπάχτηκε με το Λιάρο- πως το ΚΚΕ δεν καταδικάζει την προσπαθεια να μοιραστουν φθηνά προιόντα στους καταναλωτές αλλά το ότι αυτό παρουσιάζεται σαν ένας τρόπος που θα λύσει το πρόβλημα, πράγμα που είναι λάθος αφου κάτι τέτοιο χρειάζεται οργάνωση και κεντρικό σχεδιασμό, και βέβαια δεν μπορεί να γίνει από αυτό το κράτος που έχει αποφασίσει να ρυθμίζει τις τιμές σε συνεργασία με τα μονοπώλια και ολιγοπώλια τροφίμων και που δουλεύει για λογαριασμό τους.Αυτό ηταν το γενικό νόημα όσων είπε.
Η γνωμη μου είναι οτι θα αρκούσε μια φράση μόνο μεσα στην ανακοίνωση που να ξεκαθαρίζει ότι το ΚΚΕ δεν εναντιώνεται σε όσους προσπαθούν να προωθήσουν φθηνα προιόντα στην αγορά σε μια στιγμη που κάτι τέτοιο γίνεται όλο και πιο ανανγκαίο. Τοτε και οι παρεμβάσεις θα ήταν αχρείαστες και οι όλο αγάπη για το ΚΚΕ τοποθετησεις τύπου ΜΕGA θα εξέθεταν όποιον τις έκανε.
Σωστή η θέση λοιπόν κατα τη γνώμη μου, λάθος όμως η διατύπωση της ανακοίνωσης, που όπως φαίνεται από τα πράγματα δίνει ευκαιρία για διαστρεβλώσεις στους πάντα πρόθυμους.
Ανάλογες τοποθετήσεις με του MEGA κυκλοφορούν από χθές και σε άλλα ΜΜΕ(π.χ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ) και φυσικα σε μη φιλικά προς το ΚΚΕ σάιτ και μπλογκ.
Κατι μου λεει πως το βράδυ θα έχουμε μαχες στα δελτία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου