Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Νέα «πακέτα» στήριξης για Ιρλανδία - Πορτογαλία

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
 
Η Ελλάδα «σώθηκε» (;), η Ιρλανδία και η Πορτογαλία μάλλον... όχι!

Χρειάστηκαν μήνες ολόκληρους πολιτικών διεργασιών, πρωτόγνωρες θυσίες ενός λαού, στραγγαλισμός της οικονομίας και των προοπτικών μιας γενιάς Ελλήνων και ισοπέδωση κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας για να φτάσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας σε ένα σχήμα, σε ένα δεύτερο πακέτο «διάσωσης» της Ελλάδας, που θεωρητικά μπορεί να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από το τέλμα της κρίσης.

Πρώτο και βασικό μέλημα όλων των Ευρωπαίων πολιτικών ήταν να διατρανώσουν σε όλους τους τόνους  πως το μοντέλο διαχείρισης της κρίσης (PSI και νέο δάνειο) θα ήταν μοναδικό για τη χώρα μας.

Η «σιγουριά» τους κράτησε τελικώς λίγες μόνον ημέρες. Στη σημερινή έκδοση των  Financial Times ο κορυφαίος οικονομολόγος και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Bini Smaghi εκτιμά πως «εάν η στρατηγική της Ευρώπης και του ΔΝΤ για τις προβληματικές χώρες δεν αλλάξει Ιρλανδία και Πορτογαλία θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον επιπλέον βοήθεια με το συνολικό ποσό των 180 δισ. ευρώ».

Ο ίδιος προτρέπει την Ευρώπη και κυρίως τους πολιτικούς της ηγέτες να «εγκαταλείψουν γρήγορα την τακτική της αναμονής - μέχρι να γίνει ολοφάνερο πως μία χώρα δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές - και της άρνησης της αναδιάρθρωσης χρέους».

Σύμφωνα με τον κύριο Smaghi: «Πρέπει να αναγνωρισθεί αμέσως πως η Πορτογαλία ενδέχεται να μην μπορεί να επιστρέψει στις αγορές το επόμενο έτος και πως χρειάζεται επιπλέον βοήθεια ίσως και 100 δισ. ευρώ», ενώ σημειώνει πως το ίδιο μάλλον θα πρέπει να γίνει και για την Ιρλανδία η οποία χρειάζεται άλλα 80 δισ. ευρώ.

Και σε κάθε περίπτωση ο κύριος Smaghi τονίζει πως «στην παρούσα φάση και με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορούν να γίνουν άμεσα εφαρμόσιμοι οι κανονισμοί του νέου δημοσιονομικού συμφώνου» …

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου