Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Σε τί ακριβώς διαφωνήσαμε; - Μεγάλη άνοδος τώρα στο Χρηματιστήριο

Οι Financial Times παρουσιάζουν σήμερα ένα κείμενο το οποίο τελικά απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά. Αν όμως οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε ήταν απλά ο τρόπος που διατυπώθηκε το κείμενο, δηλαδή 2-3 λέξεις, και όχι η ουσία του τότε μπορούμε να καταλάβουμε που πηγαίνουν τα πράγματα. Εμείς περιμένουμε...

Πάντως η σημερινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου δείχνει ότι οι άνθρωποι των αγορών πιστεύουν ότι τίποτα δεν θα αλλάξει σε βαρος των κερδών των ομίλων και η "ζωή" των εργαζόμενων θα συνεχίσει να κατρακυλάει κανονικά. To X.A.A ξεκίνησε με άνοδο περίπου +4% που σημαίνει ότι οι επενδυτές αισθάνονται ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής "επενδυτικός προορισμός", δηλαδή η εκμετάλλευση καλά κρατεί.

Ο ΥΠΟΙΚ Γ.Βαραουφάκης διέψευσε το άρθρο, που γράφει πως είχε αρχικά συμφωνήσει. Το ζήτημα είναι όμως είναι το αν τελικά μπορούσε να υπάρχει συμφωνία μόνο και μόνο αν δεχόταν η άλλη πλευρά τη λέξη amend(τροποποιώ) αντί της λέξης extend(επεκτείνω).

Το άρθρο από την Ημερησία:

FINANCIAL TIMES
To προσχέδιο της «κοινής δήλωσης» που απορρίφθηκε από το Eurogroup - Η απάντηση Βαρουφάκη στο Twitter - Ολο το παρασκήνιο



Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που επρόκειτο να εκδοθεί από το χθεσινό έκτακτο Eurogroup αλλά τελικά απορρίφθηκε δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στο κοινό ανακοινωθέν διατυπωνόταν ότι οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν σε επέκταση και επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος.

Επίσης αναφερόταν στο ανακοινωθέν ότι σε περίπτωση που η συνεργασία είναι επιτυχής,θα υπάρξει χρονικό διάστημα-γέφυρα ώστε ελληνικές αρχές και eurogroup να συμφωνήσουν σε ενδεχόμενες νέες ρυθμίσεις.

Επίσης στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δέσμευση της για την κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές της καθώς και για μία ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης.


H λέξη για την επέκταση (extending) ήταν αυτή που προκάλεσε το αδιέξοδο αφού η ελληνική πλευρά δεν την αποδέχθηκε. Ομοίως και η πλευρά του γερμανικού μπλοκ δεν αποδέχθηκε τη λέξη amend, δηλαδή «τροποποίηση».

Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που κράτησαν 2,5 ώρες έγιναν τηλεφωνικές επαφές μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη όπου αποφασίστηκε να μη δοθεί το «πράσινο φως» για κοινό ανακοινωθέν.

Το παρασκήνιο της κατάρρευσης



Όπως γράφουν οι Financial Times οι συνομιλίες κατέρρευσαν την τελευταία στιγμή όταν πολλοί από τους συμμετέχοντες ανάμεσά τους και ο Σόιμπλε είχαν ήδη φύγει από τη συνεδρίαση. Η εφημερίδα γράφει ότι αρχικά ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του. Κάποιες άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τη δήλωση είχε ακόμη υπογράψει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.

Μόλις το κοινό ανακοινωθέν εγκρίθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν. Αλλά τότε τελευταία στιγμή ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έκανε μια τελευταία κλήση προς τον πρωθυπουργό και σε στελέχη της κυβέρνησης για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και τότε κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέρριψαν την ανακοίνωση.

Η δήλωση που παρουσιάζουν οι Financial Times:
«Σήμερα το Eurogroup έκανε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και της κατάστασης του υπάρχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του υφιστάμενου προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου