Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Ν. Μαδούρο-Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα


Lenin reloaded



Οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα – αυτή είναι η κατηγορία που εκτόξευσε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο εν μέσω εκτεταμένων ταραχών στην χώρα. Και πίσω απ' την επιχείρηση δεν βρίσκεται κανένας άλλος απ' τον αντιπρόεδρο Τζο Μπίντεν, καταγγέλει ο Μαδούρο.


Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια ευθεία κατηγορία με τέτοια βαρύτητα διατυπώνεται μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές και ενώπιον του ευρύτερου κόσμου, αν και την Παρασκευή ο Μαδούρο επιτέθηκε με δήλωσή του κατά διάφορων Αμερικανικών υπηρεσιών για συνωμοσία κατά της Βενεζουέλα.



"Η ιμπεριαλιστική δύναμη του Βορρά έχει εισέλθει σε επικίνδυνη φάση απελπισίας, και προσεγγίζει κυβερνήσεις της ηπείρου για να ανακοινώσει την ανατροπή της κυβέρνησής μου. Και κατηγορώ τον αντιπρόεδρο Τζο Μπίντεν για αυτό", είπε ο επικεφαλής του κράτους, μιλώντας στο λαό κατά την 198η επέτειο της γέννησης του ήρωα της Βενεζουέλα στρατηγού Ζαμόρα, στην Cua, στην επαρχία Miranda.


Ο Μαδούρο αμφισβήτησε επίσης δημόσια αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα, "γνωρίζει αυτά τα σχέδια προαγωγής της βίας και του πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα", και έκανε "έκκληση στη συνείδησή του."


"Υπάρχουν αμερικανοί διπλωμάτες στη Βενεζουέλα που έρχονται σε επαφή με στρατιωτικούς για να τους πείσουν να προδώσουν τη χώρα τους, επιζητώντας να επηρεάσουν πολιτικούς ηγέτες των σοσιαλιστών, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και επιχειρηματίες, ώστε να προκληθεί πραξικόπημα", συνέχισε ο αρχηγός του κράτους.

Ο Μαδούρο απευθύνθηκε στο έθνος του την Κυριακή για να ισχυροποιήσει την αποφασιστικότητά του σε καιρούς που αποκαλούνται καιροί "αιματηρού πραξικοπήματος", καθώς οι διαδηλωτές πλημμυρίζουν τους δρόμους απαιτώντας την παραίτησή του εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που χτυπά πρώτα τον κλάδο τροφίμων, ενώ χιλιάδες άλλοι τον υποστηρίζουν, χαμογελώντας και κουνώντας σημαίες.


Σύμφωνα όμως με τον Μαδούρο δεν πρόκειται για συνηθισμένη κρίση. "Απευθύνω έκκληση στο λαό και στους πατριώτες ανάμεσα στους αξιωματικούς που βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή. Προετοιμάζεται αιματηρό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα."


"Ο λαός πρέπει να είναι έτοιμος να σώσει τη δημοκρατία του, το Σύνταγμά του και την επανάσταση" σε τέτοιους καιρούς, προειδοποίησε ο αρχηγός του κράτους.


Russia Today, μτφρ.: Lenin Reloaded

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου