Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στον απόηχο του Eurogroup






902 gr

Δηλώσεις και παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών στον κυριακάτικο Τύπο και τα αστικά μέσα ενημέρωσης, στον απόηχο της καταρχήν συμφωνίας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους Ευρωπαίους εταίρους στο τελευταίο Eurogroup και λίγες ώρες πριν την κατάθεση της λίστας με τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις Βρυξέλλες.

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Γλέζου, στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τη συμφωνία με το Eurogroup με άρθρο του σε ιστοσελίδα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση. Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη. Κρίμα και πάλι κρίμα». Ζητεί μάλιστα συγγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως αναφέρει, «συνήργησε σ΄ αυτή την ψευδαίσθηση».

Σε non paper της κυβέρνησης, ως απάντηση στο Μανώλη Γλέζο, αναφέρεται ότι «Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, υπουργός Επικρατείας, για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, δήλωσε: «Η Ευρώπη παρακολουθεί με ανακούφιση την απομόνωση των ακραίων φωνών της λιτότητας στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη συμφωνία στο Eurogroup, ενώ παράλληλα πάνω από το 80% του ελληνικού λαού στηρίζει τη διαπραγμάτευση. Την ώρα, λοιπόν, που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Μητρόπουλος, αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο «ΜEGA» και αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup, επεσήμανε ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο, ο λαός δεν θα αντέξει». Διατύπωσε επιφυλάξεις για «το ζήτημα του χρέους, το ζήτημα της επίτευξης των πλεονασμάτων με δύο σκληρούς όρους, το ζήτημα της απαγόρευσης ακύρωσης των εφαρμοστικών νόμων του Μνημονίου κάθε είδους και κυρίως ο πολύ προσβλητικός όρος ότι τα 11 δισ. τα οποία ήταν στην πατρίδα μας ούτε καν λογιστικά».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιμένει στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά «Εμείς όπως είχαμε κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση πριν τη συμφωνία, έχουμε κόκκινες γραμμές και ως προς την εκτέλεση της συμφωνίας». Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το υπουργείο εάν δεν γυρίσουν οι καθαρίστριες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Εγώ δεν πρόκειται να μείνω στο υπουργείο αν δεν μείνουν οι καθαρίστριες. Όχι εγώ, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα τέτοιο κομβικό θέμα» (...) «Δεν πρόκειται να δεχτούμε υποχωρήσεις -ό,τι και να μας πουν- σε αυτά που θεωρούμε κόκκινες γραμμές» κι ενώ η κυβέρνηση πάντως συμφωνεί και επαυξάνει στην αναγκαιότητα του ευρωμονόδρομου και της ζώνης του ευρώ, που πρακτικά σημαίνει διασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα προϋποθέτει φθηνή εργατική δύναμη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς, υπουργός Επικρατείας, αποδίδει την αποτυχία των δύο προηγούμενων Eurogroup στη στάση μερίδας του κεφαλαίου στην Ευρώπη, εντείνοντας την κινδυνολογία για προσπάθεια κάποιων που «είχαν στόχο να φτάσουν την Ελλάδα σε κατάσταση ασφυξίας και τη νέα κυβέρνηση να αναγκαστεί να υπογράψει μία συμφωνία που δεν θα είχε τίποτε άλλο από την ολοκλήρωση του προηγούμενου προγράμματος».

Η Σοφία Σακοράφα σε ανάρτηση της στο Twitter αναφέρει ότι «ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμμία πολιτική νομιμοποίηση να πράξουμε το αντίθετο»


Τέλος, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, σε δύο συνεντεύξεις του στον κυριακάτικο Τύπο αναφέρει ότι καμία συμφωνία στο Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προοδευτικό προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος. Σε χθεσινή του συνέντευξη, μάλιστα, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, λίγες μόλις ώρες μετά το καλωσόρισμα των κινέζικων επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κι ενώ παραμένουν στους ιδιώτες τα ποσοστά των ήδη τετελεσμένων ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου