Κυριακή 12 Μαΐου 2013

Βουλγαρία και εκλογές: Έλλειμμα 0,5%,Χρέος 16% .... μισθοί 150 ευρώ, συντάξεις 75ευρώ

Τα στοιχεία που βλέπετε πιο κάτω είναι από το σημερινό Ριζοσπάστη σε άρθρο για τις εκλογές που γίνονται σήμερα στη χώρα.
Επειδή πολλοί μπορεί να νομίζουν ότι η Βουλγαρία είναι μια πάμφθηνη χώρα να πούμε ότι δεν είναι έτσι. Οι τιμές βρίσκονται περίπου στο 60%-70% των δικών μας ενώ είναι μια χώρα με τεράστιες και ολοφάνερες αντιθέσεις. Τα φτωχομάγαζα απέχουν λίγα μόνο μέτρα από τα χλιδάτα εμπορικά κέντρα όπου πάμφτωχοι Βούλγαροι βολτάρουν χαζεύοντας(φάτε μάτια ψάρια) χωρίς ευρώ στην τσέπη, ενώ ονειρεύονται ένα μέλλον που τους έχουν φυτεψει στο μυαλό αλλά απλά δεν υπάρχει.

Αντιγράφουμε από το Ριζοσπάστη.
Ο βασικός μισθός στη Βουλγαρία ανέρχεται σήμερα στο «μυθικό» ποσό των 310 λέβα (περίπου 150 ευρώ), ενώ ο μέσος μισθός είναι 800 λέβα (δηλαδή περίπου 400 ευρώ), ενώ σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που επικαλείται το Ιδρυμα Ρόμπερτ Σούμαν για τη Βουλγαρία, σήμερα ένα στα δύο νοικοκυριά στη χώρα «ζει» με 290 λέβα, ήτοι 148 ευρώ, ενώ το 1/5 του συνολικού πληθυσμού φυτοζωεί με 120 ευρώ το μήνα.

Βέβαια, υπάρχουν και χειρότερα... Οι συντάξεις έχουν και αυτές πάρει την κατιούσα, αφού το 53% των Βούλγαρων συνταξιούχων παίρνει σήμερα σύνταξη που κυμαίνεται από 77 έως 105 ευρώ. Ακόμη και η περσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ανάπτυξηπαραδέχεται ότι το 2011, το 49% του βουλγαρικού λαού ήταν παραδομένο στο «έλεος» της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού σε σχέση με το αντίστοιχο 24% που εκτιμάται πως είναι ο μέσος όρος των φτωχών και απόκληρων στην ΕΕ...

Κι όμως! Παρά τη φτωχοποίηση του βουλγαρικού λαού, παρά τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, οι περιβόητες «ξένες επενδύσεις» όχι μόνον δεν αυξήθηκαν στη Βουλγαρία αλλά μειώθηκαν δραματικά! Από έξι δισ. δολάρια που ήταν το 2008, το 2012 μειώθηκαν στα 2 δισ. ενώ τα χρέη εταιρειών και επιχειρήσεων στη Βουλγαρία ανέρχονται στο 227% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Οταν ευημερούν μόνον οι αριθμοί και τα μονοπώλια...

Παρ' όλα αυτά, οι αστικές κυβερνήσεις κεντροαριστερών και κεντροδεξιών καμαρώνουν για τους άλλους, τους «καλούς» αριθμούς και δείκτες της οικονομίας. Ιδιαίτερα ο αντικομμουνιστής πρώην πρωθυπουργόςΜπορίσοφ επαίρεται για το έλλειμμα του προϋπολογισμού που ανήλθε το 2012 μόλις στο 0,5% του ΑΕΠ, για το Δημόσιο Χρέος που περιορίζεται στο 16% του ΑΕΠ, τον πληθωρισμό του 4,4% και την υποτίθεται «χαμηλή ανεργία» που πλασματικά περιορίζεται στο 11,9% (ενώ θερίζει νέους έως 30 ετών και μεσήλικες από 50 ετών και άνω). Ο πρώην πρωθυπουργός καμαρώνει επίσης και για τη δραματική μείωση των δημόσιων δαπανών που σήμερα ανέρχονται στο 35% του ΑΕΠ από το 41% που ήταν το 2009.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alpha Research  πρώτο κόμμα το GERB(Μπορίσοβ-κεντροδεξιά) με 33%, δεύτερο το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP)με 28%, τρίτο το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (CDPS) της τουρκικής και μουσουλμανικής μειονότητας με 10%, τέταρτο το ακροδεξιό κόμμα ATAKA με 7,5%, πέμπτο και οριακά στη Βουλή το δεξιό κόμμα Βουλγαρία για τους Πολίτες της πρώην επιτρόπου της Βουλγαρίας στην ΕΕ Μεγκλένα Κούνεβα με περίπου 4%. Ωστόσο, στην ίδια έρευνα ένα 25% δήλωσε ότι θα απέχει από τις εκλογές και ένα άλλο 21% ότι είναι αναποφάσιστο...
.........
(Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας ας μην το συζητάμε. Το ψάχνουμε σε μικρά κομματίδια της τάξης του 1% και πιο κάτω ή σε αραιό διαλυμα σε άλλα σοσιαλκάτι κόμματα. Πραγματικά απίστευτη κατάσταση όπου υπάρχουν πολύ σοβαρές ευθύνες στα όσα γίνονταν πριν την πτώση του σοσιαλισμού στη Βουλγαρία ειδικά τα τελευταία χρόνια)
Εννοείται ότι μέσα σε τέτοια κατάσταση, παρά την εικόνα "γενικής εξέγερσης" που προβάλεται από διάφορα αριστερά και μή μέσα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αν το αυθόρμητο δεν οργανωθεί και δε γίνει συνειδητό τα πράγματα δεν μπορούν να αλλάξουν. Όπως έλεγε ο Τσέχοφ "Οταν λές "εμπρός" πρέπει να δείχνεις και την κατεύθυνση"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου