Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Σήμερα η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ

902.gr

Γενικές συνελεύσεις των καθηγητών χτες σε όλη τη χώρα στο φόντο της πολιτικής τους επιστράτευσης


Φωτογραφία από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα ενάντια στην επιστράτευση των καθηγητών


Με τα χαρτιά, που τους επιτάσσουν από τις 12 σήμερα το μεσημέρι «μέχρι νεωτέρας», να παραδίδονται στους εκπαιδευτικούς, συνεδρίασαν χτες οι καθηγητές σε όλη τη χώρα προκειμένου να αποφασίσουν για το πρόγραμμα δράσης τους. Σήμερα συνέρχεται στην Αθήνα η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ οι οποίοι θα μεταφέρουν τις αποφάσεις των τοπικών ενώσεων.

Η εισήγηση που διαμόρφωσε η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, «Συνεργασία», «Παρέμβαση») για απεργία μεθαύριο Παρασκευή και πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 μέχρι και την Παρασκευή 24 Μάη υπερψηφιζόταν από πολλές ΕΛΜΕ της χώρας. Οι συνελεύσεις των ΕΛΜΕ ήταν ιδιαίτερα μαζικές και καταδίκαζαν τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και την επιστράτευση. Η ηγεσία της ΟΛΜΕ όμως έχει δηλώσει εξαρχής ότι εφόσον υπάρχει επιστράτευση οι καθηγητές θα επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν ομαλά και στην ώρα τους...

Και ενώ η χτεσινή απεργία που κηρύχτηκε από την ΑΔΕΔΥ αποτελούσε την ευκαιρία για μία άμεση απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ (ΔΑΚΕ) και η παράταξη των «Παρεμβάσεων» κάλεσαν ανοιχτά τους εκπαιδευτικούς σε απεργοσπασία! Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΟΛΜΕ το βράδυ της Δευτέρας στη «naytemporiki.gr», όπου ξεκαθάριζε ότι «οι καθηγητές δεν θα μετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τρίτη». Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των «Παρεμβάσεων» στα ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ χαρακτήριζαν την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για απεργία ως «διασπαστική» και «υπονομευτική»!

Το ΠΑΜΕ απευθύνθηκε από την αρχή στους εκπαιδευτικούς στις συνελεύσεις, δηλώνοντας: «Στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ απαντάμε με ενότητα: Ενιαίος αγώνας εκπαιδευτικών, συνδικάτων, γονιών, μαθητών». Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών κάλεσε μέσα στις συνελεύσεις τους εκπαιδευτικούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Να στηρίξουν την πρότασή του για 48ωρη απεργία στις 16 και 17 Μάη, με Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη και με αιτήματα που στρέφονται ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό το ΠΑΜΕ ζήτησε να κηρύξει και η ΑΔΕΔΥ απεργία στις 17 Μάη, κάτι που η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ δεν δέχτηκε, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Το μόνο που αποφάσισε η ΑΔΕΔΥ ως συνέχεια είναι μια τρίωρη στάση εργασίας (12-3 μ.μ.) για αύριο Πέμπτη, στην οποία έχει αποφασίσει να συμμετάσχει και η ΓΣΕΕ.

Καταδικάζουν την επιστράτευση


Στα σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που έχουν καταδικάσει την επιστράτευση των εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση, προστέθηκαν χτες το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν».

Χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ ξεκίνησε, με συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύκλο επαφών με τα πολιτικά κόμματα. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την απεργία και την επιστράτευση και οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ζήτησαν να προχωρήσει και σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της στήριξης των εκπαιδευτικών.

Στο ΣτΕ οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Στο μεταξύ, επανακατατέθηκε χτες για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των υπεράριθμων εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζεται ότι προχτές ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, ανακάλεσε προσωρινά από το ΣτΕ το σχέδιο Διατάγματος και χτες το κατέθεσε εκ νέου με ορισμένες τροποποιήσεις. Σύμφωνα με κάποιες από αυτές, οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια προϋπηρεσία δεν θίγονται κατά κανόνα, ενώ το ποσοστό του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου που απαιτείται για το χαρακτηρισμό των εκπαιδευτικών ως υπεράριθμων μειώθηκε από το 75% στο 60%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου