Τρίτη 17 Μαΐου 2011

HANDELSBLATT: ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

youpayyourcrisis



ΠΗΓΗ: Iskra
BLOOMBERG: 85% ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!
DIE WELT: ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Ακόμα και διεθνή έντυπα, τα οποία κάθε άλλο παρά έχουν σχέση με την Αριστερά, έχουν αρχίσει να υιοθετούνριζοσπαστικές θέσεις για την αντιμετώπιση του χρέους της Ελλάδας!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η έγκριτη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Η εν λόγω εφημερίδα αφού χαρακτηρίζει ως «ήρωα» τον Γ. Παπανδρέου(φανταζόμαστε ειρωνικά) για το ότι εφάρμοσε το μνημονιακό πρόγραμμα, τον καλεί να αναγνωρίσει τηναποτυχία αυτού του προγράμματος και να αλλάξει γραμμή πλεύσης.
Συγκεκριμένα, η Handelsblatt προτείνει να προχωρήσει η Ελλάδα σε «στάση πληρωμών»πράγμα που η εφημερίδα το χαρακτηρίζει ορόσημο προκειμένου η χώρα να ακολουθήσει μια «νέα πορεία» με το «βάρος στις επενδύσεις και όχι στην εξυπηρέτηση των δανείων με νέα δάνεια»!
Το εντυπωσιακό είναι ότι η Handelsblatt επικαλείται ως θετικά παραδείγματα για την Ελλάδα το παράδειγμα της Αργεντινής το 2001(!), του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του ’80 αλλά και τηςΓερμανίας, όπου μετά το τον πόλεμο διέγραψε το χρέος της για να ορθοποδήσει!
Είναι εντυπωσιακό ότι την ώρα που ακόμα και δυνάμεις της Αριστεράς δεν τολμούν ούτε καν να ψελλίσουν τη «στάση πληρωμών», αυτή προτείνεται ως θετική λύση από μέσα του συστήματος στη Γερμανία!


Η Ίσκρα για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της παραθέτει από ιστοσελίδες τα δημοσιεύματα των τριών ξένων εφημερίδων:

Η HANDELSBLATT ΚΑΛΕΙ ΤΟΝ "ΗΡΩΑ" ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ
Ο διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας χαρακτηρίζει τον Ελληνα πρωθυπουργό «σύγχρονο ήρωα» που «επιχειρεί το αδύνατο» και ζητάει στροφή στα αναπτυξιακά μέτρα, αντί της περιστολής δαπανών. «Πρέπει να επιδιώξετε το εφικτό», λέει ο Γκάμπορ Στάινγκαρτ
Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου απευθύνει ο διευθυντής της εφημερίδας Ηandelsblatt Γκάμπορ Στάινγκαρτ, με την οποία τον καλεί να παραδεχτεί ότι η χώρα έχει ουσιαστικά φτάσει στα όρια στάσης πληρωμών.
«Με μεγάλο σεβασμό παρακολουθεί ο δυτικός κόσμος τις προσπάθειές σας να αντιμετωπίσετε την κρίση χρέους. Κανένα άλλο δημοκρατικό κράτος δεν κατάφερε σε καιρούς ειρήνης κάτι παρόμοιο», αναφέρει ο κ.Στάινγκαρτ, αναφέροντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή, φορτώνοντας στο ελληνικό κράτος με 340 δισ. ευρώ χρέος, ποσό 155 φορές μεγαλύτερο από τα κέρδη των 60 μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας.
Εγκώμια και απαισιοδοξία
«Για μένα είστε ένας σύγχρονος ήρωας. Επιχειρείτε το αδύνατο», λέει στον Ελληνα πρωθυπουργό ο κ.Γκάμπορ, αλλά προσθέτει ότι η πικρή αλήθεια, την οποία εσείς και όσοι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, πρέπει να παραδεχτείτε είναι: Η βοήθεια δεν βοηθά. Η χώρα βυθίζεται όλο και βαθύτερα στο τέλμα».
Η Handelsblatt είχε πρωτοστατήσει πέρυσι στην καμπάνια για αγορά ελληνικών ομολόγων, για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της μείωσης της εμπιστοσύνης και αύξησης των επιτοκίων», σημειώνει ο κ.Στάινγκαρτ, αλλά διαπιστώνει ότι «αυτός ο κύκλος επιταχύνεται, δεν επιβραδύνεται» και ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να πληρώσει επιτόκια 16%. Με τέτοια επιτόκια, που είναι «το αναισθητικό των επενδυτών», οι επενδυτές συνυπολογίζουν ήδη απώλεια μέρους της επένδυσής τους.
«Το σωστό είναι τώρα λάθος»
«Η αλήθεια ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει οικονομία έχει μετατραπεί στο αντίθετό της. Το σωστό είναι τώρα λάθος», λέει ο κ.Στάινγκαρτ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν μπορεί να εξυγιανθεί με περικοπές, ούτε με συνεχείς νέες ενέσεις πιστώσεων από την ΕΕ.
«Πλησιάζει η μέρα που και το υγιές σώμα παραιτείται ... Αν η ελληνική οικονομία είχε ένα μάτι, θα έκλαιγε. Αν μπορούσε να πει μόνον μία λέξη, θα φώναζε: σταματήστε! Πλησιάζει η μέρα που είναι εφιάλτης για τους επενδυτές. Τότε η λέξη "στάση πληρωμών" θα είναι στα στόματα όλων», προειδοποιεί ο κ. Στάινγκαρτ.
Οπως η Αργεντινή, το Μεξικό, η... Γερμανία
Ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι τρομακτικός, αλλά θα είναι και ορόσημο για μία νέα πορεία της χώρας με το βάρος στις επενδύσεις και όχι την εξυπηρέτηση των δανείων με νέα δάνεια. Επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής του 2001, του Μεξικού στις αρχές της δεκαετίας του 80 και της Γερμανίας μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχει ζωή μετά το θάνατο, αυτό ισχύει κυρίως για υπερχρεωμένα κράτη».
«Μέχρι τώρα επιχειρήσατε το ανέφικτο. Τώρα πρέπει να επιδιώξετε το εφικτό», προτείνει ο κ. Στάινγκαρτ στον κ. Παπανδρέου. Τον καλεί - όπως στη διάρκεια της δικτατορίας, κατά τη σύλληψη του πατέρα του με το πιστόλι στον κρόταφο αρνείτο να τον αποκαλύψει - έτσι και τώρα να απαρνηθεί την υπερηφάνεια των Ελλήνων για να σώσει τη χώρα.
«Αντιμετωπίστε τη νέα, δύσκολη αλήθεια, πριν αυτή σας χτυπήσει την πόρτα. Είναι ήδη καθ΄οδόν», καταλήγει η ανοιχτή επιστολή του διευθυντή της Handelsblatt στον πρωθυπουργό.

DIE WELT: ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Διακοπή της καταβολής των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης, νέες δραστικές περικοπές ή αναδιάρθρωση, είναι τα τρία σενάρια που δημοσιεύονται ως λύση για την Ελλάδα, σε άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Die Welt
Διακοπή της καταβολής των δόσεων από τον μηχανισμό στήριξης, νέες δραστικές περικοπές ή αναδιάρθρωση, είναι τα τρία σενάρια που δημοσιεύονται ως λύση για την Ελλάδα, σε άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα είναι κατά 13% υψηλότερο για το 2011, από αυτό που είχε συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Κομισιόν "διόρθωσε αισθητά" τις προγνώσεις της για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους.
Για το 2012 εκτιμάται ότι το ύψος του χρέους της Ελλάδας θα είναι κατά 17% υψηλότερο από το στόχο που συμφωνήθηκε πριν από ένα χρόνο στο μνημόνιο με την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. "Η υψηλότερη εκτίμηση μπορεί να προκαλέσει έναν πολιτικό και οικονομικό σεισμό" αναφέρεται σχετικά.
"Στην εαρινή πρόγνωση για όλες τις χώρες της ΕΕ, η Γενική Διεύθυνση Οικονομίας και Δημοσιονομικών προβλέπει για την Ελλάδα ότι στο τέλος του 2011 το χρέος θα είναι 157,7% του ΑΕΠ", γράφει το δημοσίευμα. Αυτό σημαίνει 13 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από όσα είχαν συμφωνηθεί στην αρχή του προγράμματος χορήγησης των 110 δισ βοήθειας, που προέβλεπε ως στόχο ένα ποσοστό 145%.
Για το 2012 η εκτίμηση είναι ότι το χρέος θα φράσει στο 166,1% του ΑΕΠ ενώ η αρχική εκτίμηση ήταν 149%.
Οι εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν έχουν και την ευθύνη επιτήρησης του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας. "Εάν οι εμπειρογνώμονες συμπεριλάβουν τη νέα αυξημένη κατά 17% εκτίμηση χρέους στην επικείμενη τέταρτη έκθεση του Ιουνίου θα έχουμε ένα πολιτικό πρόβλημα", σημειώνει το δημοσίευμα.
Ως εναλλακτικές επιλογές αναφέρει ότι θα είναι "διακοπή της καταβολής των δανείων, νέα δραστικά μέτρα περικοπών από την Αθήνα, ή αναδιάρθρωση".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο είπαν στη "Welt Online" ότι "πρόκειται για πρόγνωση και όχι για την τέταρτη έκθεση προόδου".

BLOΟMBERG: 85% ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Νέα δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές δίνουν 85% πιθανότητες για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Νέα δημοσκόπηση του Bloomberg δείχνει ότι οι διεθνείς επενδυτές δίνουν 85% πιθανότητες για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, το 85% όσων που συμμετείχαν στην έρευνα αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν ότι η Ελλάδα πιθανότατα θα χρεοκοπήσει, με την πλειονότητα εξ αυτών να προβλέπει την ίδια μοίρα για τις Πορτογαλία και Ιρλανδία.
«Όλες αυτές οι χώρες θα έρθουν στα όριά τους σε κάποιο σημείο. Απλώς δεν βλέπω με ποιο σενάριο αυτές οι χώρες θα βγουν από τα προβλήματά τους», δήλωσε ο Βίλχελμ Σρέντερ, ο οποίος συμμετείχε στη δημοσκόπηση και διαχειρίζεται περί τα 172 εκατομμύρια δολάρια για την Schroeder Equities.
Η απαισιοδοξία υπογραμμίζει πως οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι οι ευρωπαϊκές τακτικές μπορούν να αποτρέψουν την πρώτη χρεοκοπία στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 1,263 επενδυτές, αναλυτές και χρηματιστές, όλοι τους συνδρομητές του Bloomberg.
Σημειώνεται ότι ο αριθμός εκείνων που αναμένουν χρεοκοπία της Ελλάδας, αυξήθηκε κατά 11% σε σχέση με τον Ιανουάριο, και 12% σε σχέση με τον περασμένο Ιούνιο.
«Η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, πιθανότατα θα χρειαστεί όλες να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. Συνεχώς θα χρειάζονται όλο και περισσότερα κεφάλαια διάσωσης, και σε κάποιο σημείο η απόφαση θα ληφθεί και θα ζητηθεί από τους πιστωτές να συμμετάσχουν», τονίζει οικονομολόγος στην Westpac Banking Corp που συμμετείχε στην έρευνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου