Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Αυτοκτόνησε ή εκτελέστηκε ο Αλιέντε;

inprecor


.epikoinonia-arg.gr
Στην εκταφή των λειψάνων του Σαλβαδόρ Αλιέντε προχωρούν σήμερα οι Αρχές της Χιλής προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα, εάν ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της χώρας, αυτοκτόνησε κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος Πινοσέτ, ή εκτελέστηκε.
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε εκτελέστηκε ή αυτοκτόνησε; Σε αυτό το ερώτημα θέλουν να απαντήσουν οι αρχές της Χιλής και γι’ αυτό το λόγο σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκταφή των λειψάνων του προέδρου Αλιέντε, ο οποίος, κατά την μέχρι σήμερα επίσημη εκδοχή, αυτοκτόνησε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.
Η επίσημη εκδοχή είναι ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε στο Προεδρικό Μέγαρο καθώς οι δυνάμεις του στρατηγού Αουγκούστο Πινοσέτ είχαν αποκλείσει και σφυροκοπούσαν το Μέγαρο με δυνάμεις πεζικού αλλά και από αέρος, με χρήση ελικοπτέρων, κατά την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 1973 που βύθισε επί 17 χρόνια τη Χιλή σε μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες της λατινικής Αμερικής.
Όμως, καθώς ο θάνατος του Αλιέντε ουδέποτε ερευνήθηκε επισήμως, είναι αρκετοί εκείνοι που πιστεύουν πως οι ένοπλοι του Πινοσέτ τον εκτέλεσαν και με την εκδοχή της αυτοκτονίας, συγκάλυψαν το έγκλημά τους.
Περισσότεροι από 3.000 πολιτικοί αντίπαλοι της χούντας δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» από τους στρατιωτικούς, ενώ δεκάδες χιλιάδες φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν.
Επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Η υπόθεση Αλιέντε είναι μια από τις 726 περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ερευνώνται τώρα επισήμως. Με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας Αλιέντε, συγκροτήθηκε με δικαστική απόφαση ομάδα Χιλιανών και ξένων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα επιχειρήσουν να ρίξουν φως στις συνθήκες θανάτου του.
Το πτώμα του Αλιέντε είχε βρεθεί μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο από τις δυνάμεις του στρατού. Νεκροψία που πραγματοποιήθηκε υπό την επιστασία της χούντας, βρήκε ότι ο Αλιέντε αυτοκτόνησε με το όπλο που του είχε χαρίσει παλιότερα ο φίλος του και ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο.
Ο γιατρός του είχε επιβεβαιώσει τότε αυτό το συμπέρασμα το οποίο επίσης είχε γίνει δεκτό από την οικογένεια Αλιέντε.
Όμως, μέχρι και σήμερα συνεχίζουν να υπάρχουν εκείνοι που επιμένουν ότι τον εκτέλεσαν οι στρατιώτες που εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα, στις 11 Σεπτεμβρίου 1973.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου