Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Eurogroup: Ισχυρά εμπόδια στο σχέδιο συμμετοχής ιδιωτών στην ελληνική διάσωση Πηγή:www.capital.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23:35

Πηγή:www.capital.gr
Διακόπτουν για διάλειμμα τις συζητήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις αποκαλύπτουν πως η έγκριση της πρότασης για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο επόμενο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας είναι πιθανό να συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια.

Οι υπουργοί θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού συναντηθούν με τα επιτελεία τους.

Στη συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο στις 19 Ιουνίου, οι ηγέτες των κρατών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στη συνεισφορά των ιδιωτών στη διάσωση, αρκεί να είναι εθελοντική, ουσιαστική και να μην συνιστά "επιλεκτική χρεοκοπία".

"Η ιδέα εθελοντικής συμμετοχής είναι ουσιαστικά πεθαμένη", δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Άλλος αξιωματούχος είπε: "Διαπιστώνουν τώρα πως δεν είναι και τα τρία δυνατά να γίνουν".

Υπενθυμίζεται ότι φτάνοντας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, οι υπουργοί εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις για τα επόμενα βήματα. Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως η συμμετοχή των ιδιωτών αποτελεί προϋπόθεση για τη χορήγηση νέου πακέτου στήριξης. Η Ισπανίδα ΥΠΟΙΚ προειδοποίησε για "ανισορροπία στις αγορές" και είπε πως προτεραιότητα της Ε.Ε. είναι να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης πέρα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

RTRS: Οι επιλογές για το χειρισμό της ελληνικής κρίσης στο επίκεντρο του Eurogroup

Οι επιλογές χειρισμού της «ανυπότακτης» ελληνικής κρίσης βρίσκονται στο επίκεντρο του συμβουλίου Eurogroup των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, υπό το βάρος της αυξανόμενης απειλής για μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο πηγές της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τις πηγές, οι υπουργοί των 17 χωρών συζητούν τα ενδεχόμενα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ή ανταλλαγής των ομολόγων του ιδιωτικού κλάδου με τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας σε μια κίνηση να καταστεί το ελληνικό χρέος, που υπερβαίνει το 160% του ΑΕΠ, πιο βιώσιμο.
Αυτό σημαίνει, σχολιάζει το Reuters, πως η γαλλική πρόταση μετακύλισης του περίπου 70% του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών μέσω ανταλλαγής με ομόλογα διάρκειας 30ετίας και άλλους τίτλους που φέρουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» χάνει έδαφος και στο μικροσκόπιο μπαίνουν νέες ιδέες.
Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία είναι πεπεισμένες πως οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και άλλοι ιδιώτες που διακρατούν ομόλογα του ελληνικού κράτους θα πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους μέρος του κόστους ενός δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, το ύψος του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 110 δισ. ευρώ, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Ευ. Βενιζέλος: Ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου

Την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών ζητημάτων για το νέο δανειακό πρόγραμμα προς την Ελλάδα στο τέλος Αυγούστου και πριν από την εκταμίευση της 6ης δόσης, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, από τους ομολόγους του στο συμβούλιο Eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βενιζέλος ζήτησε να σταλεί σήμερα προς τις αγορές ένα καθαρό και σαφές μήνυμα σταθερότητας της ευρωζώνης -μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα-, καθώς η εφαρμογή του δανειακού προγράμματος είναι προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους είναι η βάση του προγράμματος.

Κύκλοι του Eurogroup, ανέφεραν ότι ο Έλληνας υπουργός είπε στην παρέμβασή του πως αντιλαμβάνεται τη δυσκολία πολλών κυβερνήσεων να μετάσχουν σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όπως αντιλαμβάνεται και τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, από την οποία εξαρτάται η χρηματοδότηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και άρα της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, είναι, εν προκειμένω χαρακτηριστική, για το πόσο σημαντικό είναι να βρεθεί γρήγορα λύση, η αποστροφή στην παρέμβαση του κ. Βενιζέλου, ότι "η Ελλάδα είναι τώρα ένα εργαστήριο, στο οποίο δοκιμάζεται η αντοχή της ευρωζώνης και η προστασία της Ελλάδας είναι αυτοπροστασία της ευρωζώνης".

Στην παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε κατ΄ αρχήν για τη βούληση της κυβέρνησης να εφαρμόσει εγκαίρως το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και ενημέρωσε το Eurogroup για τον διορισμό, σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία που έχει η παροχή τεχνικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κράτη- μέλη της ευρωζώνης για κρίσιμα θέματα, όπως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η διαμόρφωση ενός νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ταχεία διάθεση των κονδυλίων των διαρθρωτικών ταμείων και του κοινωνικού ταμείου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, αλλά και γενικότερα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς τελικά όλα κρίνονται, όπως είπε, στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου