Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Απολύσεις στο Δημόσιο δίχως εφεδρείαΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, χωρίς καν να μεσολαβήσει εφεδρεία, προχωρά η κυβέρνηση με βάση σαφή δέσμευση που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο και πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τις 15 Αυγούστου.
Η τρόικα ζητά, σύμφωνα με πληροφορίες, και δήμευση περιουσιών κραταιών ονομάτων και μεγάλων εταιρειών που έχουν βεβαιωμένες οφειλές ή φοροδιαφεύγουν, δραστικές αλλαγές στο μισθολόγιο με την προσαρμογή των μισθών, του Δημοσίου (και των ΔΕΚΟ) σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα, άμεσο λουκέτο εταιρειών και φορέων του Δημοσίου.
Στόχος είναι, μέσα στις επόμενες 30 ημέρες που απομένουν έως τη νέα αξιολόγηση από την τρόικα (τα στελέχη της καταφθάνουν στην Αθήνα μέσα στον Αύγουστο αντί για τέλη Ιουλίου), να υπάρχουν απτά αποτελέσματα με τριπλό στόχο:
1 Να διασώσουν τη χώρα από πιθανή αστοχία στην υλοποίηση δεκάδων πρωτοβουλιών (νόμοι, αποφάσεις, έλεγχοι, μεταρρυθμίσεις) που περιλαμβάνονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο για το επόμενο διάστημα και είναι σχεδόν αδύνατον να γίνουν στην ώρα τους.
Η τρόικα φέρεται ανένδοτη: «Δεν πρέπει να καθυστερήσουν ούτε μία ημέρα οι αλλαγές και να εφαρμοσθούν πλέον οι νόμοι που ψηφίστηκαν» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ε.Ε. φέροντας ως ορόσημο την 15η Αυγούστου, οπότε πρέπει να έχει ψηφιστεί ο εφαρμοστικός νόμος 2 που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, στο μισθολόγιο (εξίσωση μισθών και απολύσεις) και στις ΔΕΚΟ (λουκέτα-συγχωνεύσεις).
Ωστόσο, απέναντι στο ενδεχόμενο να καθυστερήσουν άλλες δεσμεύσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να προχωρήσει σε εντυπωσιακά μέτρα άμεσης απόδοσης, με βασικό τις βεβαιωμένες οφειλές, ώστε να πείσει για τις προθέσεις της.
2 Να αντιμετωπίσουν τη λαϊκή κατακραυγή που πιθανώς θα κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες με την ανακοίνωση των νέων -πολύ πιο επώδυνων από αυτά του Ιουνίου- μέτρων, αλλά και της πολύ έντονης ενδοκυβερνητικής δυσφορίας. Γι' αυτόν το σκοπό, πέρα από τους φοροφυγάδες -μεγαλοοφειλέτες αναζητούνται και άλλα μέτρα που θα δίνουν το στίγμα ότι πληρώνουν και οι «έχοντες».
3 Να βρεθούν λεφτά που θα αντισταθμίσουν τον νέο κίνδυνο ο οποίος δημιουργείται στο μέτωπο των εσόδων: Το κίνημα του «Δεν πληρώνω» λέγεται ότι επεκτείνεται και στους φόρους είτε με τη διαπραγμάτευση μειωμένης τιμής χωρίς απόδειξη είτε μετην πρόθεση να μην πληρώσουν τον Σεπτέμβριο τα νέα «μπιλιέτα» που θα στείλει η εφορία.
Σε αυτή την περίπτωση η «τρύπα» στα έσοδα που, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διαρροές στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, υπολογιζόταν σε 2,2 -2,5 δισ. ευρώ το εξάμηνο του 2011, μπορεί να αυξηθεί και άλλο. Αν το εγχείρημα της εύρεσης μέρους των βεβαιωμένων οφειλών άμεσα, μπορεί να κλείσει η τρύπα. Διαφορετικά...
Παράταση ανοχής
Στελέχη της τρόικας εκτιμούν ότι πλέον τα πράγματα είναι πολύ οριακά. «Κρίνεται η τύχη της χώρας τις επόμενες εβδομάδες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι είτε η κυβέρνηση θα καταφέρει να «πάρει κεφάλι» υλοποιώντας δεκάδες κρίσιμες δεσμεύσεις εδώ και τώρα είτε θα σύρεται και πάλι από τρίμηνο σε τρίμηνο με νέα μέτρα, ζητώντας παράταση ανοχής από τους πολίτες, τους δανειστές και τις αγορές, με άδηλο τέλος, «αφού οι ανοχές της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας έχουν φτάσει στο όριό τους».
Οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν μέσα στις επόμενες 30 ημέρες είναι οι πλέον επώδυνες που έχει γνωρίσει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια:
*Νέο μισθολόγιο που θα περιλαμβάνει την «ευθυγράμμιση των μισθών του Δημοσίου» με τους ισχύοντας κανόνες στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα απολύσεων. Μάλιστα, στο κείμενο που μεταφράστηκε την Παρασκευή στα ελληνικά, αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «το πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο είτε θα αποχωρήσει (separated immediately) είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία, για να κριθεί η αποχώρησή του 12 μήνες μετά».
*«Τσεκούρι» σε ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου. Ολοκλήρωση των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί αλλά και των παρεμβάσεων για το κλείσιμο 40 ακόμη μικρών φορέων, τη συγχώνευση 25 άλλων «μικρών» και λουκέτο ή συγχώνευση επιπλέον 10 μεγάλων επιχειρήσεων.
*Νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα παρατείνει το πάγωμα μισθών έως το 2015, θα αλλάζει τη λίστα των βαρέων, τις επικουρικές συντάξεις, θα μειώνει το εφάπαξ στο Δημόσιο (αργότερα και στον ιδιωτικό τομέα) και θα αλλάζει το σύστημα έγκρισης των αναπηρικών. Μετά θα εκτιμά αν θα γίνουν και νέες αλλαγές στις βασικές συντάξεις έως το τέλος της φετινής χρονιάς.
*Εντός του μήνα θα επαναξιολογηθεί και το θεσμικό πλαίσιο των κλαδικών συμβάσεων.
*Μέσα στον Ιούνιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ευρύτατος έλεγχος όλων των υπουργείων - φορέων που παράγουν ληξιπρόθεσμες οφειλές (6 δισ. συνολικά) με στόχο την εξάλειψή τους και την τυχόν εύρεση ευθυνών.
Στη σύνοδο
Αύριο στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά η δόση του Ιουλίου που θα εκταμιευθεί την προσεχή Παρασκευή, να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο, να συζητηθεί το αναπτυξιακό πακέτο, αλλά κυρίως να ζητηθούν απτές αποδείξεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» το μνημόνιο.
Στις 15 Αυγούστου λήγει η προθεσμία ψήφισης του εφαρμοστικού νόμου 2 και αμέσως μετά ολοκληρώνεται ο νέος απολογισμός του μνημονίου. Το καλό σενάριο αναφέρει ότι η Ελλάδα θα «περάσει» τις εξετάσεις, θα εγκριθεί η επόμενη δόση αλλά και το νέο δάνειο που θα συνοδευθεί τον Σεπτέμβριο με νέα δανειακή σύμβαση και ένα νέο (και πιθανότατα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας) μνημόνιο. Το κακό σενάριο δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται κυβέρνηση αλλά και η τρόικα, θυμούμενοι τι συνέβη τον Ιούνιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου