Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Το τελευταίο(;) μεγάλο ξεφόρτωμα...

Σίβυλλα

Από το sofokleous10.gr, μέσω "press-gr"
  
«Ή που μας τα πήρανε ή που μας τα χώσανε», λέει ένα παλιό χρηματιστηριακό ρητό, το οποίο ξαναθυμήθηκαν κάποιοι, βλέποντας την εικόνα της αγοράς στις τελευταίες 3 συνεδριάσεις. Οι πονηρά λοιπόν σκεπτόμενοι και οι «ψαγμένοι»αναρωτιούνται μήπως οι 31,1 εκατ. μετοχές που άλλαξαν χέρια στο εκρηκτικό ράλι της Δευτέρας, καταδεικνύουν πως κάποιοι ξένοι που είχαν στα χέρια τους χαρτιά, βρήκαν την ευκαιρία να «χώσουν», δηλαδή να τα ξεφορτωθούν.
Αυτό ακούστηκε στους διαδρόμους χρηματιστηριακών γραφείων και...
  κάποιοι αναλυτές αναρωτήθηκαν μήπως αυτό ήταν το τελευταίο μεγάλο «ξεφόρτωμα» από διεθνείς παίκτες. Στη συνεδρίαση της Τρίτης, κατά την οποία διακινήθηκαν 65,7 εκατ. μετοχές φάνηκε ξεκάθαρα πως όσοι πήραν μετοχές τη Δευτέρα (γιατί υπήρξε μεγάλη προσφορά), στον απόηχο της ανακοίνωσης του deal Alpha – Eurobank, έσπευσαν τις πουλήσουν, καθώς το σκηνικό ανασφάλειας στο Χ.Α. παραμένει λόγω του δυσμενούς μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Άραγε ποιοι ήταν οι έξυπνοι; Μάλλον αυτοί που προνόησαν και «χώσανε» τις μετοχές που κατείχαν τη Δευτέρα, όπου ο ενθουσιασμός βρισκόταν στο ζενίθ.
Ένα άλλο ερώτημα που πλανάται στα dealing rooms είναι ποιοι πουλούσαν μαζικά μετοχές της Αlpha και της Eurobank όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Μα σημειωθεί πως το συγκεκριμένο διάστημα άλλαξαν χέρια 13,1 εκατ. μετοχές της Αlpha και 9,4 εκατ. μετοχές της Eurobank. H πρώτη από 22 έως 26 Αυγούστου κατέγραψε πτώση 26,3% και η δεύτερη υποχώρησε κατά 22,07%. Αυτό που αναρωτιούνται αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων είναι μήπως οι πωλήσεις προέρχονταν από βασικούς μετόχους των δύο τραπεζών, προκειμένου να μειώσουν τα ποσοστά τους λόγω της επικείμενης συγχώνευσης των δύο ιδρυμάτων. Αν και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη, ωστόσο το να προβληματίζει κάποιους η συμπεριφορά των δύο μετοχών είναι απόλυτα φυσιολογικό.
Το «short covering» που δεν έγινε
Η ξέφρενη κούρσα των τραπεζικών μετοχών τη Δευτέρα, οδήγησε κάποιους αναλυτές στο συμπέρασμα ότι ήταν αποτέλεσμα «short covering». Δυστυχώς, όμως, η συνεδρίαση της Τρίτης κατέδειξε πως τα τραπεζικά blue chips παραμένουν σε μεγάλο βαθμό σορταρισμένα. Όπως εξήγησε στο sofokleous10.gr διαχειριστής εκ Λονδίνου, θα μιλούσαμε για μαζικό κλείσιμο των short θέσεων μόνο εάν η αγορά συνέχιζε να ανεβαίνει και στις επόμενες 2 με 3 συνεδριάσεις. Όμως αυτό δεν συνέβη, οπότε μάλλον οι «σορτάκηδες» παραμένουν σε θέση μάχης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα ανοικτά συμβόλαια στη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν 24.122, μειωμένα κατ’ ελάχιστον σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου