Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Ακροδεξιό παραλήρημα δελφίνου

 

Τα όσα εκστόμισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος χθες στη Βουλή θυμίζουν τις πιο μαύρες μέρες του μεταπολεμικού κοινοβουλευτισμού, τότε που οι νικητές του εμφυλίου πολέμου δικαιολογούσαν το παρακράτος επικαλούμενοι τον κομμουνιστικό κίνδυνο.
Ο Αν. Λοβέρδος, με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει για τη μετεγκατάσταση του κτηρίου του υπουργείου Υγείας, εξετράπη σε ακροδεξιό παραλήρημα. Χαρακτήρισε το Σύνταγμα "γραμμή Μαζινό της γραφειοκρατίας" και κατέστησε την αριστερά υπόλογη ακόμη και για την τρομοκρατία, ισχυριζόμενος με θράσος ότι μετά τη Μεταπολίτευση οι ηττημένοι του εμφυλίου πολέμου συμπεριφέρονται ως νικητές και η αξία της ζωής δεν ισχύει παρά μόνον αν είσαι αριστερός. Συσχέτισε μάλιστα την αριστερά με την πολύνεκρη επίθεση στη Marfin.
Ο κ. Λοβέρδος δεν έχει το ακαταλόγιστο. Είναι συνταγματολόγος και γνωρίζει τη βαρύτητα -επιστημονική, πολιτική και συμβολική- των λεγομένων του. Όταν χαρακτηρίζει το Σύνταγμα
"γραμμή Μαζινό", στην ουσία προαναγγέλλει την κατάλυσή του. Όταν ευτελίζει και συκοφαντεί τις δημοκρατικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης, γνωρίζει ότι συναγελάζεται με την ακροδεξιά. Όταν υιοθετεί την "επίθεση αίματος" κατά της αριστεράς, γνωρίζει ότι δικαιολογεί τη βία και το καθεστώς διακρίσεων, ότι στρώνει το έδαφος για τη δράση του νέου αυταρχικού κράτους και της κρατικής καταστολής. Όταν μιλάει για αντιστροφή του εμφυλίου μετά τη Μεταπολίτευση, καταγράφεται ως νοσταλγός του εμφυλίου. Δεν αναγνωρίζει την ηθική δικαίωση των ηττημένων, αλλά δικαιώνει το "επάρατο κράτος της δεξιάς". Άραγε σε ποιο ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν έχει μεταλλαχθεί, αναγνωρίζεται η πολιτική φιγούρα του υπουργού Υγείας;
Ο κ. Λοβέρδος αντιλαμβάνεται το μέτρο της πρόκλησης. Γνωρίζει και το μέγεθος των ανοησιών του. Ωστόσο λειτουργεί εν συνειδήσει. Παίρνει θέση για την επόμενη μέρα της αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ, που ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται. Και συναγωνίζεται σε ιδεολογική σκληρότητα και αρλουμπολογία άλλους επίδοξους δελφίνους, όπως την κ. Διαμαντοπούλου, που ήδη έχει ράψει πρωθυπουργικό ταγέρ μετά τη "συναινετική" ψήφιση του νόμου της. Μπορεί αυτή απροκάλυπτα να δηλώνει ότι "καταργείται πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο", δηλαδή να δηλώνει ότι καταργείται μία συνταγματική διάταξη, αλλά ο κ. Λοβέρδος πλειοδοτεί καταργώντας ολόκληρο το Σύνταγμα!
Οι μεγαλομανιακοί προσωπικοί σχεδιασμοί του κ. Λοβέρδου μπορεί να προκαλούν θυμό, ειρωνεία ή και γέλια, παραπέμπουν όμως στο πρότυπο των ακροδεξιών λαϊκιστών ηγετών, οι οποίοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση και να σπρώξουν τις εξελίξεις σε ακόμη πιο αντιδραστικές κατευθύνσεις.
Πίσω από τη γελοιότητα του Λοβέρδου υπάρχει κάτι σοβαρό. Τον καλύπτουν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου