Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Τι συμβαίνει στη Χιλή;

 PERSONA NON GRATA

Χιλή: Μπάτσοι δολοφόνησαν τον 16χρονο Manuel Gutiérrez Reinoso – Eνημέρωση από τη 48ωρη γενική απεργία

Αναδημοσίευση από το Μεταφραστικό Δίκτυο Αντιπληροφόρησης – Contra Info
Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 25 Αυγούστου οι δήμιοι της χιλιανής αστυνομίας δολοφόνησαν έναν ακόμη νέο. Ο 16χρονος Μανουέλ Γκουτιέρρες Ρεϊνόζο [Manuel Gutiérrez Reinoso] έπεσε νεκρός μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε από μπάτσους επιβαίνοντες σε περιπολικό ενώ περνούσε μια διάβαση που ενώνει την κοινότητα του Μακούλ με αυτήν του Πενιαλολέν, στο Σαντιάγο της Χιλής. Ο νέος χάζευε μαζί με τον 22χρονο αδερφό του, που βρισκόταν σε αναπηρικό καροτσάκι, τα οδοφράγματα στην περιοχή Λο Ερμίδα όταν χτυπήθηκε στο θώρακα από μία από τις τρεις ριπές που εξαπέλυσε εναντίον τους ο συνοδηγός ενός περιπολικού το οποίο εμφανίστηκε στην οδό Αμάντα Λαμπάρκα. Ο 16χρονος μεταφέρθηκε άμεσα από τους γείτονες στο νοσοκομείο της Νιουνόα, όπου και εξέπνευσε.
Η δολοφονία του Μανουέλ Γκουτιέρρες στο τέλος της δεύτερης μέρας της 48ωρης γενικής απεργίας (που στ’ αλήθεια διήρκεσε 3 μερόνυχτα) ήταν
η τελευταία και πλέον τραγική μιας σειράς πράξεων καταστολής του χιλιανού κράτους εναντίον των αντιστεκόμενων και εξεγερμένων.
Οι γιγαντιαίες διαδηλώσεις και οι εκτεταμένες συγκρούσεις της 24ης Αυγούστου συνεχίστηκαν την επομένη με μεγαλύτερη ένταση και δυναμική, αποκαλύπτοντας επίσης θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα σε όσους αγωνίζονται με κάθε μέσο ενάντια στην ανατροπή του καθεστώτος Πινιέρα, αλλά και κάθε καθεστώτος, και σε όσους συνεργούν με τις κρατικές δυνάμεις προσδοκώντας σε μεταρρυθμίσεις και βελτιώσεις τού υπάρχοντος.

Αρκετοί από το πλήθος ανέμιζαν εθνικές σημαίες, ωστόσο εξεγερμένοι διαδηλωτές έριξαν τα σύμβολα της εξουσίας στην πυρά.
Ακολουθεί ένα χρονολόγιο των γενικευμένων συγκρούσεων της δεύτερης μέρας (25 Αυγούστου) της 48ωρης γενικής απεργίας στη Χιλή (που στ’ αλήθεια διήρκεσε 3 μερόνυχτα), σύμφωνα με τις ενημερώσεις του μαχητικού μέσου αντιπληροφόρησης Liberación Total:
Οι συγκρούσεις στο Σαντιάγο ξεκίνησαν από τα ξημερώματα με το στήσιμο οδοφραγμάτων σε πολλές λεωφόρους. Το δίκτυο λεωφορείων Transantiago (δημόσια υπηρεσία μέσων μαζικής συγκοινωνίας) χτυπήθηκε, όπως και την πρώτη μέρα της απεργίας, με αποτέλεσμα περισσότερα από 300 οχήματα να υποστούν βλάβες. Σε συνδυασμό με τα οδοφράγματα οι επιθέσεις αυτές εμπόδισαν πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι την πρώτη μέρα τη μετακίνηση απεργοσπαστών.
Τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας είχαν καλεστεί για τις 10.00 τέσσερις πορείες (από το βόρειο, ανατολικό, δυτικό και νότιο τμήμα του Σαντιάγο) με τελικό προορισμό την Πλάσα ντε λος Έροες (πλατεία των Ηρώων), στη μέση της λεωφόρου Αλαμέδα. Στις εν λόγω πορείες, που απηχούσαν το πνεύμα της αστικής δημοκρατίας, συμμετείχαν ακόμα και πρώην υπαξιωματικοί της αστυνομίας, δεδομένης της συνάντησης που είχε προηγηθεί με το CUT (Ενωμένο Εργατικό Κέντρο), ζητώντας ανθρώπινη μεταχείριση και ευχαριστώντας το υπερσυνδικάτο που τους θεωρεί εργαζομένους.
Πριν τις 14.00 ξεκίνησαν οι πρώτες μάχες στα οδοφράγματα με πετροπόλεμο και ρίψη βομβών χρώματος στους μπάτσους, που ακόμα ήταν παραταγμένοι σε σειρά γελοιοποιούμενοι από τους διαδηλωτές. Η αστυνομία μέσα από μεγάφωνα καλούσε τους φιλήσυχους πολίτες «να αδρανοποιήσουν τους κουκουλοφόρους», υποσχόμενη να μη χτυπήσει αδιακρίτως και να μην προχωρήσει σε χρήση δακρυγόνων και ρίψη νερού υπό πίεση.
Πολίτες-μπάτσοι επιχείρησαν τότε να σταματήσουν τους συντρόφους που έστηναν οδοφράγματα και ξήλωναν πινακίδες, φανάρια και κάμερες. Αυτήν τη φορά δεν είχαν την ίδια τύχη όπως στην πορεία υπό βροχή της 18ης Αυγούστου, προς το τέλος της οποίας οι μπάτσοι από κοινού με φιλήσυχους πολίτες είχαν κατορθώσει να διαλύσουν τους εξεγερμένους διαδηλωτές.
Αξίζει να σημειωθεί πως τις μέρες που ακολούθησαν την πορεία της 9ης Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση των ποινών για όσους συμμετέχουν στις διαδηλώσεις με καλυμμένα τα πρόσωπά τους προκαλώντας ταραχές. Παράλληλα, τα καθεστωτικά προπαγανδίζουν το τελευταίο διάστημα μια καμπάνια που καλεί τους ειρηνικούς διαδηλωτές να απομονώσουν και να πετάξουν εκτός των πορειών τα ταραχοποιά στοιχεία. Η συγκεκριμένη «πρωτοβουλία» είχε ξεκινήσει από κάποιες φοιτητικές ομοσπονδίες, που φρόντισαν επίσης για τη διακίνηση «εγχειριδίων αδρανοποίησης των κουκουλοφόρων» στα κολέγια και στα πανεπιστήμια.
Οι εξεγερμένοι συγκρούστηκαν σώμα με σώμα με τους αντιδραστικούς υπηρέτες της αστυνομίας (τι χειρότερο από το να είσαι υπηρέτης των υποτακτικών της εξουσίας;) και παρ’ ότι υπήρξαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές, οι πολίτες-μπάτσοι έφυγαν τρέχοντας και με ανοιγμένα κεφάλια για να σώσουν το τομάρι τους. Οι εξεγερμένοι πήραν το δρόμο ξεκινώντας την αληθινή σύγκρουση με τις δυνάμεις της τάξης.
Μεγάλα οδοφράγματα υψώθηκαν στη συμβολή των λεωφόρων Αλαμέδα και Παναμερικάνα, όπου τα ξηλωμένα φανάρια και οι μεταλλικές στάσεις των λεωφορείων μετατράπηκαν σε αναχώματα, εμποδίζοντας τη διέλευση των αστυνομικών οχημάτων για αρκετή ώρα. Με πέτρες, ξύλα, μολότοφ και χρώματα οι εξεγερμένοι υποχρέωσαν τους μπάτσους σε υποχώρηση.
Την ίδια στιγμή ξεκινούσαν τα σαμποτάζ και οι επιθέσεις εναντίον της ιδιωτικής περιουσίας, με τους εξεγερμένους να αποσπούν υλικά και να ενισχύουν τα οδοφράγματα στη λεωφόρο Αλαμέδα κινούμενοι προς τα δυτικά.
Ένα υποκατάστημα της πολυεθνικής Claro αποτέλεσε στόχο επίθεσης των διαδηλωτών, οι οποίοι ξήλωσαν το μεταλλικό πλέγμα προστασίας, κατέστρεψαν τα διαφημιστικά μηνύματα στην πρόσοψή του και επιχείρησαν να το απαλλοτριώσουν. Αντίστοιχα, ένα φαρμακείο της αλυσίδας Cruz Verde όπως και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα πετροβολήθηκαν. Στη συμβολή των λεωφόρων Αλαμέδα και Κούμινγκ, ένα φυλάκιο της Πολιτικής Ασφάλειας παραδόθηκε στις φλόγες.
Στο ίδιο σημείο χτυπήθηκε η μεγάλη Σαλεζιανή εκκλησία με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πλαϊνά και μπροστινά παράθυρα, να αναμορφωθεί η πρόσοψη και να μπουρλοτιάσει η μεγάλη δίφυλλη πόρτα της εισόδου. Οι επιθέσεις σε σύμβολα της εξουσίας και οι συγκρούσεις με τους μπάτσους συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Όργανα του σώματος ερευνών (PDI), που επιχείρησαν να σπάσουν ένα από τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί στο συγκεκριμένο τομέα της πόλης, κυνηγήθηκαν άγρια και το έβαλαν στα πόδια.
Στην πλατεία Μπραζίλ μπάτσοι μέσα σε περιπολικό χωρίς δίχτυ προστασίας στα παράθυρα προσπάθησαν να εκφοβίσουν κάποιους διαδηλωτές, αλλά στη μια γωνία της πλατείας το όχημα έπεσε σε ενέδρα εξεγερμένων, που το πετροβόλησαν με αποτέλεσμα να ανοίξει το κεφάλι ενός εκ των καθαρμάτων και ο οδηγός να χάσει προσωρινά τον έλεγχο, προτού καταφέρουν να διαφύγουν.
Στην οδό Ρεπούμπλικα ένα εστιατόριο McDonald’s χτυπήθηκε από εξεγερμένους που μπούκαραν σπάζοντας την είσοδο, κατέστρεψαν τα πάντα εντός του εστιατορίου, έγραψαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των ζώων και ξήλωσαν υλικά για να ενισχύσουν τα οδοφράγματα. Το ίδιο φαστφουντάδικο είχε αποτελέσει στόχο και σε προηγούμενες πορείες. Επίσης, στην ίδια περιοχή χτυπήθηκαν ένα γραφείο του στρατού και κάποιες τράπεζες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της άγριας διαδήλωσης φωνάζονταν συνθήματα ενάντια στην εκπαιδευτική κληρονομιά του Πινοσέτ, στους πολίτες-μπάτσους και στην αστυνομία, αλλά και στη μνήμη συντρόφων πεσόντων στη μάχη, όπως η Κλαούντια Λόπες [Claudia López], Τζόννυ Καρικέο [Jonny Cariqueo], Ματίας Κατριλέο [Matías Catrileo] και Μαουρίσιο Μοράλες [Mauricio Morales].
Οι πιο σοβαρές συγκρούσεις εκτυλίχτηκαν όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν σε ένα υποκατάστημα της τράπεζας Santander αφού ξήλωσαν το μεταλλικό πλέγμα προστασίας. Μια διμοιρία καραμπινιέρων που ήταν καβατζωμένη εντός της τράπεζας πραγματοποίησε έφοδο εναντίον τους κατορθώνοντας να συλλάβει ένα άτομο και να το σύρει μέσα στο κτήριο. Οι μπάτσοι εκτόξευσαν δακρυγόνα για να διαλύσουν το πλήθος, αλλά οι εξεγερμένοι τούς τα πέταξαν πίσω. Με κοτρόνες και σιδερολοστούς επιτέθηκαν εκ νέου στη διμοιρία που προσπαθούσε να κρυφτεί μέσα στην τράπεζα. Οι ένστολες κότες πετούσαν πίσω στους διαδηλωτές τις πέτρες, ενώ κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να απελευθερώσουν τον συλληφθέντα. Εκείνη τη στιγμή οι μπάτσοι τράβηξαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση. Ο κόσμος προσπάθησε να καλυφτεί από τις σφαίρες. Όταν συνειδητοποίησε πως οι μπάτσοι δεν είχαν άλλα δακρυγόνα επιτέθηκε ξανά, με μεγαλύτερη μανία, τραυματίζοντας αρκετούς από τη διμοιρία. Οι μπάτσοι τη γλίτωσαν μονάχα όταν μία αύρα έφτασε στο σημείο και διέλυσε το πλήθος με ρίψη νερού υπό πίεση.
Οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σαντιάγο συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου μετά τη συνηθισμένη «κατσαρολάδα» άρχισαν να αναφέρονται νέες ταραχές , οδοφράγματα και συγκρούσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο εμπρησμός αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία της πόλης. Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων.
Στην περιοχή της Πινκόγια, στο βόρειο Σαντιάγο,  έξω από το 54ο αστυνομικό τμήμα, πυρπολήθηκε ένα βαν Hyundai το οποίο είχε κλαπεί σε άλλη περιοχή. Στο ίδιο σημείο ένας μπάτσος τραυματίστηκε από σφαίρα όταν μπήκε σε ένα στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα τύπου MOWAG. Η ριπή που τον πέτυχε στο πρόσωπο πέρασε μέσα από ένα παραθυράκι. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ένας ακόμα νέος, ο Μάριο Παράγες  Πίντο [Mario Parraguez Pinto], χτυπήθηκε από σφαίρα στο μάτι και βρίσκεται νοσηλευόμενος σε κρίσιμη κατάσταση.
Το 21ο αστυνομικό τμήμα της κεντρικής διεύθυνσης καραμπινιέρων αποτέλεσε στόχο επίθεσης με βόμβες μολότοφ. Πρόκειται για το ίδιο τμήμα στο οποίο υπάγονταν οι μπάσταρδοι που δολοφόνησαν τους αδερφούς Ραφαέλ και Εδουάρδο Βεργάρα Τολέδο στις 29 Μάρτη 1985. Ένα φυλάκιο της Πολιτικής Ασφάλειας στη συμβολή των οδών Σάντα Ιζαμπέλ και Νατάνιελ Φοξ, στο πάρκο Αλμάργο, πυρπολήθηκε επίσης.
Συγκρούσεις έλαβαν χώρα και στις πόλεις Αντοφαγάστα, Κονσεπσιόν, Βαλπαραΐζο, Οσόρνο, Πουέρτο Μοντ και Πούντο Αρένας.
Οι μπάτσοι ανοίγουν πυρ και στο Βαλπαραΐζο
Στο Βαλπαραΐζο οι συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις κατασταλτικές δυνάμεις ήταν ιδιαίτερα σφοδρές. Στη λεωφόρο Μπραζίλ υψώθηκαν μεγάλα οδοφράγματα, και οι εξεγερμένοι επιτέθηκαν με πέτρες, μολότοφ και βόμβες χρώματος. Ενόσω πραγματοποιούσαν επίθεση σε μια αύρα με μολότοφ, μια επιτυχημένη ρίψη έσβησε τη μηχανή και ο πετροβολισμός που ακολούθησε έσπασε τα τζάμια του οχήματος. Οι διαδηλωτές άνοιξαν το πίσω μέρος του οχήματος και το πυρπόλησαν, χωρίς όμως να εξαπλωθεί η φωτιά. Δυνάμεις των μπάτσων που έφτασαν στη συνέχεια κατάφεραν να διαλύσουν το πλήθος και να «διασώσουν» την αύρα. Στην οδό Κολόν το 20 αστυνομικό τμήμα αποτέλεσε στόχο επίθεσης, με τους εξεγερμένους να εκσφενδονίζουν στο εσωτερικό του κάθε είδους αντικείμενα.
Στην Κονσεπσιόν κατά τη διάρκεια της μέρας ένας οπλισμένος ασφαλίτης, που είχε παρεισφρήσει στην πορεία, εντοπίστηκε και ξυλοκοπήθηκε προτού καταφέρει να βρει καταφύγιο σε ένα βαν της αστυνομίας. Άγριες συγκρούσεις και ρίψεις μολότοφ έλαβαν χώρα και το απόγευμα στην πανεπιστημιακή συνοικία της Κονσεπσιόν. Στο Πούντα Αρένας στήθηκαν επίσης οδοφράγματα και καταστράφηκε μια μεγάλη σειρά βιτρινών της τράπεζας BancoEstado.
Βαλπαραΐζο: Οι εξεγερμένοι ακινητοποιούν αύρα των μπάτσων
Όπως σημειώνουν οι συντάκτες, το ρεπορτάζ είναι υπό εξέλιξη. Δεν έχει εξακριβωθεί ο αριθμός τραυματιών και συλληφθέντων διαδηλωτών σε όλη τη χώρα. Θα ακολουθήσουν ενημερώσεις.
Σχετικά άρθρα (αναδημοσιεύσεις):

Νεκρός έφηβος και τραυματίες, στην Άγρια Απεργία στην Χιλή από Κουλτούρα & Επανάσταση

Νεκρός διαδηλωτής στη Χιλή από Anarchy Press

Χιλή:πολύμηνες διαμαρτηρίες – Νεκρός διαδηλωτής αντιγραφή-ενημέρωση-μετάφραση απο Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου