*
Δεν θα φθάσει να ψηφίσει Προϋπολογισμό αυτή η κυβέρνηση * Δεν υπάρχει
ενδεχόμενο αποπομπής από την Ευρωζώνη * Το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο
δεν αποτρέπουν, αλλά φέρνουν τη χρεωκοπία
Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η σημερινή κρίση “σηματοδοτεί το τέλος της εποχής της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας” και ότι ο ελληνικός λαός “είναι στη θέση του πειραματόζωου σε ένα παγκόσμιο πείραμα εφαρμογής προγραμμάτων - σοκ, το αποτέλεσμα του οποίου θα κρίνει και την εξάπλωση αυτού του μοντέλου σε ολόκληρη την Ευρώπη”. Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά στον ειρηνικό ανένδοτο αγώνα ενάντια στο Μνημόνιο, ώστε η κυβέρνηση να αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες και όχι απλώς να διαλέξει μια βολική για την ίδια ημερομηνία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Επιτέθηκε στην κυβέρνηση Παπανδρέου κατηγορώντας την ότι “είναι πρόθυμη να εφαρμόσει ό,τι της ζητήσουν τα διεθνή και ευρωπαϊκά νεοφιλελεύθερα κέντρα" ενώ πρόσθεσε ότι η Ε.Ε., “με ηγεσίες πολύ κατώτερες των περιστάσεων και δέσμιες των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και πολιτικών, όχι μόνο αδυνατεί να παίξει τον ρόλο μια δύναμης σταθερότητας, αλλά βυθίζει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στη κρίση”. Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε και τους βασικούς άξονες της εναλλακτικής λύσης για την έξοδο από την οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι αυτή περνά από την άρνηση της εφαρμογής των Μνημονίων και των σκληρών μέτρων και από την αντικατάστασή τους από ένα πρόγραμμα αναδιανομής του πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό, ανάμεσα σε άλλα, υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και την επιλεκτική διαγραφή μεγάλου μέρους του, καθώς και να εξασφαλίσει ευνοϊκούς όρους για την αποπληρωμή του υπόλοιπου, ανάλογα με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τα σενάρια συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ., ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την εκτίμηση ότι “αυτή η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης, δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2012 και ο κ. Παπανδρέου είναι ήδη σε εφεδρεία πρωθυπουργός”. Υποστήριξε δε ότι ήδη οι δυνάμεις της εγχώριας διαπλοκής, της διεθνούς τοκογλυφίας και της τρόικας έχουν ετοιμάσει τα διάδοχα σχήματα. “Πιστεύουν πως μια κυβέρνηση που ενδεχομένως θα έχει τον μανδύα της συνεννόησης και της συναίνεσης θα μπορέσει να προχωρήσει αυτήν την καταστροφική πολιτική, αλλά ματαιοπονούν”, είπε χαρακτηριστικά και έφερε ως παράδειγμα το τι συμβαίνει σήμερα στα πανεπιστήμια, μετά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου. Χαρακτήρισε “καταστροφική εξέλιξη” για τη χώρα τη σημερινή κυβέρνηση να διαδεχθεί μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. ή μια άλλη αυτοδύναμη των κομμάτων εξουσίας, “διότι θα διαιωνίσει την ίδια καταστροφική πολιτική”, και προειδοποίησε ότι έτσι “το βαρέλι της ύφεσης, της ανεργίας και της λήψης νέων μέτρων δεν θα έχει πάτο…”. Όταν ρωτήθηκε “γιατί μισεί το ΠΑΣΟΚ(!)” σχολίασε πως “δεν μισώ το ΠΑΣΟΚ , ίσα - ίσα το νοσταλγώ, αλλά δεν υπάρχει πια το ΠΑΣΟΚ που γνωρίσαμε κάποτε. Η ηγεσία του δεν είναι ΠΑΣΟΚ”. “Σήμερα -συνέχισε- δεν έχουμε ΠΑΣΟΚ, έχουμε το κόμμα του Μνημονίου”, στο οποίο ενέταξε και τα κόμματα του Γ. Καρατζαφέρη και της Ντ. Μπακογιάννη, “ενδεχομένως στο μέλλον και της Ν.Δ., αφού συμφωνεί στον πυρήνα του Μνημονίου και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αλλά ακολουθεί μια αντιμνημονιακή ρητορική”.
Για το πόσο ρεαλιστική είναι η προοπτική σχηματισμού του νέου μπλοκ εξουσίας που προτείνει, σχολίασε πως “η πρόταση είναι περισσότερο ρεαλιστική από ποτέ” και σημείωσε ότι αν αθροίσουμε τα δημοσκοπικά ποσοστά των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που αντιμάχονται το Μνημόνιο, είναι ίσα ή και μεγαλύτερα από εκείνα που συγκεντρώνουν σήμερα τα δύο κόμματα εξουσίας. “Φανταστείτε τη δυναμική που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συνεργασία και τις τεκτονικές δονήσεις που θα δημιουργούσε σε όλη την Ευρώπη. Θα ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα του νεοφιλελευθερισμού” είπε, ενώ σχολιάζοντας την αρνητική στάση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη σημείωσε ότι δεν παραβλέπει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις δυνάμεις της αριστεράς, αλλά εκτίμησε ότι “όλοι στο τέλος θα αναγκαστούμε να αναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας και τους στόχους μας, με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας έχει δυναμική, διότι απαντά στην αγωνία της κοινωνίας, και εμείς θα επιμείνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή”.
Σχετικά με τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ χαρακτήρισε “ανύπαρκτο” το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. “Δεν υπάρχει δυνατότητα αποπομπής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και σχέδιο χρεωκοπίας μόνο για τη χώρα μας. Αν δεν δοθεί η επόμενη δόση, δεν θα πληρωθούν οι πιστωτές. Ποιος θα έχει μεγαλύτερη ζημία από αυτό;” αναρωτήθηκε, ενώ προέβλεψε ότι το προσεχές διάστημα θα ενταθούν αυτού του τύπου οι εκβιασμοί για την εκταμίευση των δόσεων. Σημείωσε επίσης ότι τυχόν αποκλεισμός της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα δημιουργούσε ανεπανόρθωτες αναταραχές στο εσωτερικό της Ε.Ε. και ότι η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες - ελίτ της Ε.Ε. “θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερα από όσα πληρώνουν τώρα”. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, καταδίκασε τις φραστικές επιθέσεις και τους προπηλακισμούς εναντίον πολιτικών προσώπων, τονίζοντας ότι “αυτά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, ενώ μετατρέπουν τους θύτες σε θύματα”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου