Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Διπλή υποβάθμιση από Fitch για Ιταλία - Ισπανία

 
Στην υποβάθμιση μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ιταλικής οικονομίας σε Α+ από AA- και της ισπανικής σε ΑΑ- από ΑΑ+, προχώρησε σήμερα η Fitch ενώ διατηρεί αρνητικές προοπτικές.

Η Fitch αναφέρει στην έκθεση της ότι η υποβάθμιση της ισπανικής και της ιταλικής οικονομίας αντανακλά κατά κύριο λόγο την κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και τις δυσκολίες που απαιτούνται, τεχνικές και πολιτικές, για την επίλυση της.

Όσον αφορά την Ιταλία, η Fitch υπογραμμίζει ότι το υψηλό χρέος, οι υψηλές απαιτήσεις χρηματοδότησης και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη στις αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης.

Η θέση της χώρας, σημειώνει η Fitch, επιδεινώθηκε και από την επιφυλακτική απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ιταλική κυβέρνηση τονίζει στην έκθεση του ο διεθνής οίκος, δεν περιλαμβάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βασίζονται όχι στην μείωση των δαπανών αλλά στην αύξηση των εσόδων από φόρους, οι οποίοι θα επιβαρύνουν και άλλο την ανάπτυξη.

Όσον αφορά την Ισπανία, η Fitch τονίζει ότι η κρίση έχει επηρεάσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας αλλά και τις δημοσιονομικές επιδόσεις ορισμένων περιφερειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου