ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ Ο ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΓΟΡΩΝ
«Διαγνωστική μελέτη» από την Τράπεζα της Ελλάδας
Κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των τραπεζικών ομίλων, των σημερινών και μελλοντικών μεγαλομετόχων τους είναι η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) σχετικά με τις «κεφαλαιακές ανάγκες» που προκύπτουν για την κάθε τράπεζα ξεχωριστά και για το ντόπιο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά.
Σύμφωνα με τη «διαγνωστική μελέτη» της ΤτΕ:
-Στα 27,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι «ανάγκες» των λεγόμενων «συστημικών τραπεζών» (Εθνική, Γιούρομπανκ, Άλφα, Πειραιώς), ποσά τα οποία, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι τους αποδίδονται από τον πακτωλό των διακρατικών δανείων από τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ), τα οποία φορτώνουν στις λαϊκές πλάτες. Οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι καλούνται να βρουν το 10% των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Νέος μεγαλομέτοχος με βάση το ποσοστό της εισφοράς σε φρέσκα κεφάλαια αναλαμβάνει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διαχειρίζεται τα ποσά των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Οι «κεφαλαιακές ανάγκες» των τραπεζικών Ομίλων, διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική: 9,8 δισ. ευρώ, Γιούρομπανκ: 5,8 δισ. ευρώ, (με το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα Εθνική-Γιούρομπανκ στα 15,6 δισ. ευρώ), Πειραιώς: 7,3 δισ. ευρώ, Άλφα: 4,6 δισ. ευρώ.
-Οι συνολικές «ανάγκες» των τραπεζών για φρέσκα κεφάλαια υπολογίζονται στα 40,5 δισ. ευρώ, «ανεξάρτητα από το αν θεωρούνται κατάλληλες για ανακεφαλαιοποίηση με δημόσια στήριξη», όπως επισημαίνει η ΤτΕ.
-Στα 50 δισ. ευρώ φτάνουν τα προβλεπόμενα κονδύλια για την ενίσχυσή τους, γεγονός που σύμφωνα με τη μελέτη διαμορφώνει ένα πρόσθετο μαξιλάρι ασφάλειας («κεφαλαιακό απόθεμα») για την περίπτωση που το χρειαστούν,
-Επισημαίνεται ότι οι «μη συστημικές τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια» μέχρι τον Απρίλη του 2013. Η μοιρασιά της λείας έρχεται να δυναμώσει τον κύκλο συγχωνεύσεων και εξαγορών. Σύμφωνα με την ΤτΕ «μπορούν επίσης να συγχωνευθούν με άλλες τράπεζες, εφόσον καταθέσουν ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό σχέδιο». Είναι απόλυτα φανερό ότι το επόμενο βήμα είναι η συγχώνευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, σε κάποιον από τους τρεις ομίλους που θα απομείνουν στην τραπεζική πιάτσα. Σε διαδικασία συγχώνευσης θα βρεθούν και άλλες μικρότερου μεγέθους τράπεζες. Σε περίπτωση που η ανακεφαλαιοποίησή τους δεν επιτευχθεί από τον ιδιωτικό τομέα, θα «τεθούν σε διαδικασία εξυγίανσης», μέχρι τον Ιούνη του 2013.
Πλήρης φορολογική ασυλία
Οι «κεφαλαιακές ανάγκες», σύμφωνα με την ΤτΕ, ενδέχεται να μετριαστούν από παράγοντες, όπως η εφαρμογή του «αναβαλλόμενου φόρου». Πρόκειται για κρατικομονοπωλιακή ρύθμιση, στο υπό συζήτηση στη Βουλή φορολογικό νομοσχέδιο, με την οποία οι τραπεζίτες για περίοδο 30 ετών δεν πρόκειται να πληρώσουν ούτε δεκάρα τσακιστή για φόρους, μέχρις ότου «ισοφαρίσουν» την εμφανιζόμενη χασούρα από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου