Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Συμμετείχε το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις του Δεκέμβρη του 2008;

Οι συγκεντρώσεις- Η ομιλια της Α.Παπαρήγα στην Ομόνοια 8/12/08- Δήλωση Μ.Θεοδωράκη στο "Ρ'- Οι "Ρ" των ημερών

Επειδή λέγονται πολλά από πολλές και συνήθως άκυρες πλευρές για το Δεκέμβρη του '08 και το αν συμμετείχε το ΚΚΕ στις διαδηλώσεις ενάντια στην καταστολή που έγιναν αναδημοσιεύουμε άρθρα, δηλώσεις και σχόλια από τις σελίδες του Ριζοσπάστη της Τρίτης 9 Δεκέμβρη 2008.(Θυμίζουμε ότι τα γεγονότα ξεκίνησαν μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου αργά το βράδυ του Σαββάτου 6 Δεκέμβρη του 2008. Ο "Ρ" της Τρίτης ήταν ο πρώτος μετά τη δολοφονία)
Το ΚΚΕ όπως ξέρουν όλοι πιστεύει στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα ενώ θεωρεί τη δράση των αντιεξουσιαστών ανώδυνη για την εξουσία και επικίνδυνη λόγω των χαρακτηριστικών της για το λαικό κίνημα.
Επίσης το ΚΚΕ προσπαθεί σε κάθε συγκυρία να αποκαλύψει και να δείξει το πρόσωπο του πραγματικού ενόχου, που δεν είναι βέβαια κάποιο πρόσωπο ή ξεκομένα κάποια κυβέρνηση αλλά το δολοφονικό καπιταλιστικό σύστημα. Να δώσει δηλαδή κατεύθυνση και προοπτική στους αγώνες αντί να τους αφήσει να εγκλωβιστούν και να σκορπίσουν σε μια ευκαιριακή εκτόνωση που αργά ή γρήγορα θα κοπάσει.
Τις μέρες πάντως εκείνου του Δεκέμβρη το ΚΚΕ ήταν παρόν με καθημερινές κινητοποιήσεις μαθητών, φοιτητών κι εργαζομένων, και  μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες παρά το ότι δεχόταν επίθεση(στους δρόμους) και απο την πλευρά του κράτους αλλά και από την πλευρά ανεξέλεγκτων κουκουλοφόρων που κτυπούσαν τις πορείες του.

Σείστηκε η Αθήνα από τη φωνή της διαδήλωσης
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2012
Ατέλειωτο ποτάμι η κόκκινη πορεία

Ηταν χιλιάδες. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών» χτες βράδυ στην Ομόνοια, καθιστώντας κενό γράμμα την προσπάθεια εκφοβισμού που εξελίσσεται μέρες τώρα. Το κέντρο της Αθήνας σείστηκε από τη φωνή της, από την ταξική οργή της, πιο δυνατή απ' τους αλαλαγμούς των γνωστών αγνώστων που στους γύρω δρόμους έσπαγαν, έκαιγαν, τρομοκρατούσαν. Σείστηκε η Αθήνα από χιλιάδες φωνές που διατράνωσαν: «Πάλη οργανωμένη, πάλη ταξική, αυτή είναι η απάντηση στην καταστολή», «Κρίση, φτώχεια, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή με μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί».

Από τις 5.30 το απόγευμα η Ομόνοια
άρχισε να κατακλύζεται από ανθρώπους κάθε ηλικίας. Τα πανό άρχισαν να ξεδιπλώνονται το ένα μετά το άλλο και να υψώνονται μαζί με χιλιάδες κόκκινες σημαίες. Συγκροτημένα τα μπλοκ των διαδηλωτών έπαιρναν την προκαθορισμένη θέση τους, στην οποία θα παρέμειναν ως το τέλος της πορείας. Οι αποφάσεις σαφείς, το πλαίσιο αυτής της διαδήλωσης αποτυπωνόταν στα πανό: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία - Να μην περάσει η τρομοκρατία». «Ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος. Αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της καταστολής». «Αντιμονοπωλιακή συμμαχία, Ισχυρό ΚΚΕ για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής». «Να καταργηθούν οι τρομονόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ».

Αμέσως μετά την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η διαδήλωση ξεδιπλώθηκε προς τη Σταδίου. Ωστόσο, οι χιλιάδες διαδηλωτές αλλάζουν κατεύθυνση και πορεύονται στην οδό Αιόλου, προκειμένου να περιφρουρηθεί η κινητοποίηση και το περιεχόμενό της, καθώς εκείνη τη στιγμή η διαδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλων ομάδων κατέβαινε την οδό Πανεπιστημίου. Μαζί τους κατέρχονταν και κουκουλοφόροι, οι οποίοι επιδίδονταν στο σύνηθες προβοκατόρικο «παιχνίδι» τους, καταστρέφοντας ανεξέλεγκτα και προκαλώντας φραστικά τους κομμουνιστές. Η συντεταγμένη περιφρούρηση των κομματικών και κνίτικων δυνάμεων δεν επέτρεψε την παραμικρή σκέψη για διάλυση της πορείας, όπως πολλοί θα ήθελαν και από την Αιόλου η πορεία κατευθύνθηκε συγκροτημένα στην Αθηνάς και στη συνέχεια στην Ερμού, με προορισμό τη Βουλή. Δε σταμάτησαν στιγμή να στέλνουν με τα συνθήματά τους το μήνυμα της αντίστασης και της οργανωμένης λαϊκής παρέμβασης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία.

Στο ύψος του υπουργείου Οικονομικών, και συγκεκριμένα στην οδό Νίκης, μια διμοιρία των ΜΑΤ εκτόξευσε απρόκλητα εναντίον της πορείας δακρυγόνα. Απειλητικές κινήσεις εναντίον της έκαναν και οι κουκουλοφόροι με σκοπό να τη διαλύσουν. Ούτε αυτοί τα κατάφεραν. Οι διαδηλωτές συγκροτημένα, με συνθήματα, όπως «Ούτε στα ξερονήσια, ούτε στις φυλακές ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», συνέχισαν να πορεύονται, ολοκλήρωσαν συντεταγμένα την πορεία τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την απεργία της Τετάρτης.

Οι διαδηλωτές κατέστησαν ξεκάθαρο πως η τρομοκρατία και ο εκφοβισμός είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, της πολιτικής που γεννά φτώχεια και εξαθλίωση για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Διατράνωσαν πως αυτή την πολιτική θα την αντιπαλέψουν στο σύνολό της μέχρι την ανατροπή της και απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους, το λαό στο σύνολό του να ακολουθήσει το μόνο δρόμο που σίγουρα οδηγεί εκεί που τα συμφέροντά του προστάζουν: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χιλιάδες οι διαδηλωτές έδωσαν δυναμική απάντηση



Με σύνθημα «STOP στη βία και την καταστολή. Μαζική λαϊκή αντεπίθεση» η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης, οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ μαζί με χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης.

Με συνθήματα όπως «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην πλουτοκρατία κάνετε τις πλάτες», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, απάντησε εργάτη στην τρομοκρατία» οι διαδηλωτές ξεκίνησαν πορεία στο κέντρο. Στην πρώτη γραμμή της πορείας ένα φέρετρο και πίσω ονόματα λαϊκών αγωνιστών που σκότωσαν οι δυνάμεις της κρατικής καταστολής του αστικού κράτους από το 1951 μέχρι σήμερα. Εξω από το αμερικανικό προξενείο έκαψαν την αμερικάνικη σημαία και έγραψαν με κόκκινη μπογιά: «Δολοφόνοι». Συνέχισαν την πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Η ομιλία της Αλ.Παπαρήγα στην Ομόνοια στις 8 Δεκέμβρη του 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2008

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συγκέντρωση των Κομματικών και Κνίτικων Οργανώσεων στην Ομόνοια




*
«Σύντροφοι και συντρόφισσες,



Χθες ψύχραιμα, συνειδητά, αλλά και με συγκίνηση, οργή και αγανάκτηση αποφασίσαμε αυτήν τη μαχητική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Γιατί τέτοιες ώρες, όταν ένας μαθητής, που κάθεται αμέριμνος στην πλατεία, δολοφονείται από έναν αστυνομικό, η απάντηση πρέπει να είναι μαζική, πολιτική, οργανωμένη. Ο θάνατος του Αλέξανδρου είναι δολοφονία, δεν είναι ούτε μεμονωμένο ούτε τυχαίο γεγονός. Είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό το λαό όταν διεκδικεί, που μισεί την απεργία και τη διαδήλωση, την κατάληψη, τις αγωνιστικές μορφές πάλης.

Πρωταγωνιστής στη συγκέντρωση είναι ο Αλέξανδρος, που τον γνωρίσαμε δυστυχώς με το θάνατό του. Την αφιερώνουμε όμως και σε όλους εκείνους τους Ελληνες και μετανάστες, εργάτες και εργάτριες, θύματα της εκμετάλλευσης και του πολέμου, που έχουν δεχτεί την αστυνομική βία στο κορμί τους, σε εκείνους που έχουν δεχτεί την καταιγίδα των εκβιασμών και εκφοβισμών.
Στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν Παιδεία, που τους ψάχνουν για να τους μηνύσουν ζητώντας από τους γονείς και τους δασκάλους τους να τους καταδώσουν. Την αφιερώνουμε στους διωκόμενους γιατί ήρθαν λάθρα στην Ελλάδα, διωγμένοι από τη βία και την πολιτική στρατιωτική επέμβαση, σε κάθε πρόσφυγα, αλλά και σε κάθε άλλο κρατούμενο που έχει δεχτεί σωματικά μαρτύρια από αστυνομικά όργανα.
Την αφιερώνουμε στα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και αδιαφορίας, στους νεκρούς εργάτες και εργάτριες. Τα εργατικά ατυχήματα επίσης είναι δολοφονία. Την αφιερώνουμε στους Πακιστανούς που έγιναν θύματα της πιο άγριας απαγωγής, όχι για λύτρα, αλλά για πολιτική πίεση και τρομοκρατία.



Οι εργάτες και οι εργάτριες, οι εργαζόμενοι όλοι, οι μικροί επαγγελματίες, η αγροτιά πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τη διαμαρτυρία, αλλά και τη θέση ότι το δικαίωμα στην απεργία, το δικαίωμα στην κατάληψη, το δικαίωμα σε κάθε μορφή πάλης αποφασισμένης μαζικά χρειάζονται ακόμα περισσότερο τώρα που ετοιμάζεται πιο σφοδρή επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, στο βιοτικό επίπεδο, στην Παιδεία, στην Υγεία. Καμιά συναίνεση, κανένας διάλογος με αυτούς που ευθύνονται και απεργάζονται νέα αντιλαϊκά σχέδια. Κανένα συγχωροχάρτι σε όσους κυβέρνησαν χτες και σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

Αγανακτούμε όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ προσπαθούν να συμψηφίσουν μεταξύ τους τους νεκρούς της βίας. Δεν έχει σημασία αν επί ΠΑΣΟΚ βρήκαν το θάνατο ένας ή δύο διαδηλωτές και επί ΝΔ περισσότεροι. Σημασία έχει ότι χρησιμοποιούν τη βία, τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, την κατάδοση, τον εκβιασμό, για να τσακίσουν το οργανωμένο κίνημα, αλλά και τον αυθόρμητο αγωνιστή.

Οταν η βία στέκεται απέναντι στον αγωνιστή, τότε αυτή θα πλήξει και τον αμέριμνο, και τον αδιάφορο. Η βία δεν έχει όρια, ο θάνατος επομένως δεν είναι τυχαίος.

Τώρα πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας, για να καταργηθούν στη συνείδηση και στην πράξη οι νόμοι που η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν.

-- Οι ευρωτρομονόμοι.

-- Η νομοθεσία για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς που παρέχει ευχέρεια και καταχρηστικής χρήσης. ΠΑΣΟΚ το 2003.

-- Η διεύρυνση των εξουσιών της ΕΥΠ. ΝΔ το 2005.

-- Η δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

-- Η σταδιακή εμπλοκή των ΕΔ σε ζητήματα εσωτερικής τάξης.

-- Οι κοινές συμφωνίες με ΕΕ - ΗΠΑ.

-- Το νομοσχέδιο για περιορισμό διαδηλώσεων. ΠΑΣΟΚ.

-- Η συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ κ.ά.

-- Η χρησιμοποίηση για καταστολή της δημοτικής αστυνομίας και μάλιστα με σκυλιά, με βάση το τελευταίο νομοσχέδιο.
Τα πράγματα με το όνομά τους

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες

Χτες ακούσαμε διάφορα αντιφατικά σχόλια, μια στο καρφί και μια στο πέταλο, από αρκετούς δημοσιογράφους και πολιτικούς παράγοντες. Στην τυφλή βία των κουκουλοφόρων είδαν το λαό που οργίζεται δίνοντας συγχωροχάρτι σε ενέργειες που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και κάθε αντιλαϊκής κυβέρνησης για να ενεργοποιήσει κατασταλτικούς νόμους της ΕΕ και δικούς της εναντίον του λαού, για να φτιάξει νέα τμήματα καταστολής δίπλα στο κράτος, νόμιμα ή παράνομα παρακρατικά.

Την ίδια ώρα προσπαθούσαν να σταθούν δίπλα στους επαγγελματίες που τα μαγαζιά τους είχαν καταστραφεί. Δηλαδή "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ". Εσταζε μέλι το στόμα ορισμένων για τους λεγόμενους αντιεξουσιαστές. Σας ρωτάμε ευθέως, αν μια χήρα σκοτωμένου σε εργατικό ατύχημα έβαζε φωτιά στο σπίτι του υπεύθυνου εργοδότη, τι θα λέγατε; Θα την ηρωοποιούσατε ή θα φωνάζατε ότι δεν πρέπει να υπάρχει αυτοδικία, ότι υπάρχει δικαιοσύνη κλπ.

Αν τα παιδιά των εργατών που έχασαν τη ζωή τους έκαιγαν εργοστάσια, βίλες και τα αυτοκίνητα των εργοδοτών θα το δικαιολογούσατε; Βεβαίως όχι.

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο πυρήνας των λεγόμενων αντιεξουσιαστών είναι ασύδοτος, ελεύθερος, να διασύρει τον οργανωμένο αγώνα, να εμφανίζεται ως ανώδυνο υποκατάστατο της ταξικής πάλης. Είναι ανώδυνοι οι αντιεξουσιαστές για όσους ενδιαφέρονται η εξουσία να μένει αλώβητη και να εναλλάσσεται απλά το πολιτικό προσωπικό της.

Το ΚΚΕ έχει μια μακρόχρονη ιστορία και δοκιμάστηκε σε όλες τις μορφές πάλης και του αγώνα, χωρίς μάσκα, χωρίς στήριξη βεβαίως από το κατεστημένο, χωρίς προκαταβολική ασυλία. Ξέρουμε να μαχόμαστε σε κάθε φάση με τα αντίστοιχα μέσα που απαιτούνται.

Εμείς λοιπόν που έχουμε μια τέτοια πείρα, που στηρίζουμε κάθε μορφή πάλης που δίνει ώθηση και δυναμική, πολιτική δύναμη στο κίνημα, εμείς καταγγέλλουμε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γιατί εκτρέφουν και οργανώνουν την κρατική βία, γιατί κάνουν πώς δε βλέπουν ότι υπάρχουν θύλακες που, για να νομιμοποιήσουν τη βία κατά του λαού, υποθάλπουν αρρωστημένες και νοσηρές καταστάσεις σαν αυτές που ζούμε τόσα χρόνια με τους λεγόμενους γνωστούς αγνώστους, για να έχουν προσχήματα και επιχειρήματα.

Γνωστοί αλλά και άγνωστοι κύκλοι επιχειρούν να διαφθείρουν τον γνήσιο αυθορμητισμό νέων ανθρώπων, τη διάθεση να εκδικηθούν για την αδικία που νιώθουν, στέλνοντας τους στον αντίθετο δρόμο από τον σωστό και ωφέλιμο. Ας σκεφθούν οι νέοι άνθρωποι που ξεχειλίζουν από δυναμισμό, από το μίσος κατά της αδικίας, αν καίγοντας τράπεζες εκδικούνται τους τραπεζίτες και το τραπεζικό κεφάλαιο. Ας σκεφθούν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τιμωρήσουν τους ενόχους, που κάνουν ζημιά όταν καίνε αυτοκίνητα και μαγαζιά αθώων ανθρώπων. Ξέρουμε καλά ότι αρκετοί από τους νέους αυτούς θα έρθει η στιγμή που θα σκεφθούν ψύχραιμα και ώριμα. Θα στρέψουν τα πυρά τους εκεί που πρέπει, με κάθε αποτελεσματικό τρόπο και χωρίς λύπηση για τους ενόχους.

Ας σκεφθούν όμως σοβαρά και οι οσφυοκάμπτες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, εκείνοι που ξυπνάνε και κοιμούνται με το όνειρο της κάλπης, αν και κατά πόσο συμβάλλουν σε ένα κίνημα αποτελεσματικό χαϊδεύοντας τα αυτιά στον αντιεξουσιαστικό βερμπαλισμό, στον μικροαστικό αντιεξουσιασμό. Εκτός αν έχουν μάθει καλά και την τέχνη του να βγάζει κανείς έγκαιρα την ουρά του, αν πρόκειται να δώσει πειστήρια συγκυβέρνησης στη διαχείριση.

Σύντροφοι και συντρόφισσες

Οι μέρες αυτές πρέπει να δώσουν την ευκαιρία μιας υπεύθυνης ανασύνταξης του κινήματος, τώρα, πριν είναι λίγο ή και σχετικά πολύ αργά.

Κίνημα λαϊκό σημαίνει να γίνει κάστρο δράσης ο κάθε τόπος δουλειάς, το κάθε σχολείο, η κάθε αίθουσα διδασκαλίας, η γειτονιά, το χωράφι, ο δρόμος με τα μικρομάγαζα. Κίνημα κατά κλάδο, κατά τάξη και στρώμα, κίνημα της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, κίνημα ο ένας για όλους και όλοι για έναν. Κίνημα χειραφετημένο και όχι γενικά και αφηρημένα ένα κίνημα αντιεξουσιαστικό, κίνημα χειραφετημένο, ανυποχώρητο, μαχητικό μέχρι τέλος, από την εξουσία των μονοπωλίων, ανυποχώρητο στην πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών δεσμεύσεων και της κεφαλαιοκρατίας. Εμπρός, λοιπόν, για τις μεγάλες κινητοποιήσεις αύριο, για μια 100% επιτυχημένη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη. Κίνημα δυναμικό, πιο δυναμικό από εδώ και μπρος.

ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.(Γενική απεργία 10/12/08)

Εχουμε ευθύνη αυτοί οι αγώνες να κλιμακωθούν, να γίνουν πιο δυναμικοί και σε αιτήματα και σε μορφές πάλης. Αγώνες που θα γεμίσουν θάρρος, δύναμη το λαό, τη νεολαία και πως θα σπείρουν πραγματικά τον τρόμο εκεί που πρέπει. Την κρατική βία και καταστολή, την άρχουσα τάξη, τα κόμματά της, την εργοδοσία που επιτίθεται στους εργαζόμενους. Το θάρρος, το πραγματικό θάρρος, χρειάζεται απέναντι στην εξουσία των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία, τη λαϊκή οικονομία. Εκεί εμείς οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες θα ξοδέψουμε τη δύναμη, τη δημιουργικότητά μας, την αγανάκτηση, το πείσμα, τη μαχητικότητα, την εφευρετικότητα, την αυτοθυσία απέναντι στους πραγματικούς ενόχους. Στις μεγάλες μάχες, στους πραγματικούς ενόχους, εκεί θα ξοδευτούμε χωρίς να λυπηθούμε τίποτα».

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Καιρός να μιλήσει και ο Λαός

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2008

Ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις τονίζει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Αν θέλουν οι διάφοροι αυτόκλητοι ηγήτορες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης να κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους και όλοι μαζί τον ελληνικό λαό είτε από φόβο είτε από υπολογισμό είτε από ανομολόγητα κίνητρα, ας το κάνουν. Εγώ όμως θα πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και όπως νομίζω ότι τη βλέπει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας.

Σταματήστε πια αυτό το βρώμικο και επικίνδυνο παιχνίδι με τους κουκουλοφόρους και τα ΜΑΤ, που μόνο αίμα, δάκρυα και καταστροφές προσφέρουν στο Λαό μας. Οι αντικειμενικές συνθήκες, ειδικά σε σχέση με όσα περάσαμε και ζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, δε δικαιολογούν με τίποτα αυτή την κατάσταση. Μοιάζει σαν να θέλουμε να βγάλουμε οι ίδιοι τα μάτια μας.

Καιρός να μιλήσει και ο Λαός!»

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΓΟΝΕΙΣ
Κάνουμε την οργή οργανωμένο, μαζικό, περιφρουρημένο αγώνα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/12/2008Σήμερα οι μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά διαδηλώνουν στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στις 12.30 στη Θεσσαλονίκη
«Δεν είναι μόνο για τη στυγερή δολοφονία του Αλέξη. Είναι για την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που "τρώμε" καθημερινά. Για την καταστολή κάθε δημιουργικής μας σκέψης. Για τα δικαιώματά μας που "εκτελούνται" το ένα μετά το άλλο. Η δολοφονία του συμμαθητή μας είναι το αποκορύφωμα της χρόνιας κρατικής βίας και καταστολής».



Η οργή ξεχειλίζει και ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά των μαθητών. Τα σχολεία από νωρίς το πρωί θυμίζουν καζάνι που βράζει. Χιλιάδες μαθητές ξεσηκώνονται, βάζουν λουκέτο στα σχολεία «σίγουρα για τρεις μέρες και βλέπουμε», πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις και ξεχύνονται σε κινητοποιήσεις στις γειτονιές τους. Μαζικά αποφασίζουν: Συμμετέχουμε στο σημερινό συλλαλητήριο του ΣΑΣΑ, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια. Στις 12.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στα σχολεία δίνουν το σύνθημα: Κλείνουμε τα σχολεία μας και κινητοποιούμαστε. Δεν τρομοκρατούμαστε. Μαζικά και περιφρουρημένα δίνουμε αγωνιστική απάντηση. Και στα σχολεία σημαίνει πραγματικός ξεσηκωμός.
.....

Χιλιάδες μαθητές σε Περιστέρι, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Γαλάτσι, Γκράβα, Αγ. Παρασκευή (όπου οι μαθητές ζήτησαν από την ΕΡΤ να καλύψει την κινητοποίηση, αλλά αρνήθηκε), Ηλιούπολη, Ν. Ιωνία, Ιλιον, Ζωγράφου, Καισαριανή, Μαρούσι, Πετρούπολη, σχεδόν σε κάθε δήμο, διαδηλώνουν, κλείνουν δρόμους, πορεύονται προς διάφορα σημεία και διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει, τη ζωή που τους ανήκει. Η εικόνα παντού η ίδια. Ο «κοινωνικός αυτοματισμός» ακυρώνεται. Εγκλωβισμένοι οδηγοί βαράνε τις κόρνες στο ρυθμό των μαθητικών συνθημάτων και οι πιτσιρικάδες σπεύδουν να τους σφίξουν το χέρι. Κάτοικοι και μαγαζάτορες βγαίνουν στο δρόμο, στα μπαλκόνια, χειροκροτούν, φωνάζουν «ντροπή σκοτώσαν το παιδί». Σε κάθε γιαπί και σκαλωσιά γίνεται και στάση: «Αυτό για τους πατεράδες μας. "Μαθητές εργατιά μια φωνή μια γροθιά"» και εκείνοι συγκινημένοι ανταποδίδουν με γροθιές υψωμένες.

Οργανωμένα απαντούν και οι μαθητές σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε δεκάδες πόλεις, όπουπρογραμματίζονται και σήμερα το πρωί κινητοποιήσεις. Το μήνυμα απ' άκρη σε άκρη της χώρας ξεκάθαρο: «Σεισμός πανεκπαιδευτικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος».



Αυτή ήταν η πραγματική εικόνα χτες το πρωί κι όχι αυτή που προσπαθούσαν να εμφανίσουν τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, ταυτίζοντας τις κινητοποιήσεις των μαθητών με τους εμπρησμούς και τις καταστροφές.
Οργανώνουμε και περιφρουρούμε τον αγώνα μας

«Δεν είναι "τυχαίο" περιστατικό. Είναι συνέχεια άλλων ενεργειών που έχουν σκοπό να πλήξουν τη νεολαία και να την τρομοκρατήσουν. Είναι η συνέχεια της "ζαρντινιέρας", των απαγωγών και των ξυλοδαρμών μεταναστών, των εισαγγελέων στα σχολεία, των επιθέσεων στους ναυτεργάτες. Η οργή μας να γίνει μαζικός, οργανωμένος και περιφρουρημένος αγώνας, πρώτα στο περιεχόμενό του».

Εκπρόσωποι των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά, Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων (Γεωλογικό, Φιλοσοφική, Πανεπιστήμιο Πειραιά, ΣΓΤΚΣ) και φορέων του γονεϊκού κινήματοςκαταδικάζουν τη στυγερή δολοφονία του μαθητή, κατά τη διάρκεια της κοινής χτεσινής συνέντευξης Τύπου, και απευθύνουν κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην Ομόνοια. Συγχρόνως καλούν σχολεία και σχολές να πάρουν αποφάσεις για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης, στο πλευρό των φυσικών τους συμμάχων, των ταξικών συνδικάτων, στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ., μαζί με το ΠΑΜΕ.

«Να οργανώσουμε και να περιφρουρήσουμε τον αγώνα μας, να τον ελέγχουμε οι ίδιοι οι μαθητές, να μη δώσουμε τροφή και άλλοθι σ' εκείνους που έχουν την ευκαιρία να φέρουν ακόμη χειρότερα μέτρα καταστολής. Θέλουμε να καταλάβει όλη η κοινωνία τι περνάει η νεολαία σήμερα. Δεν κερδίζουμε τίποτα με καταστροφές σε μαγαζιά και αυτοκίνητα, δε θα καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο για το δίκιο μας. Τέτοιες εικόνες κάνουν κακό στο κίνημα και δεν έχουν καμία σχέση με μας», τόνισαν επανειλημμένα οι μαθητές.



Σε αναβρασμό ήταν χτες από το πρωί οι μαθητές στην πλειοψηφία των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των δήμων της Αττικής. Αποχές, καταλήψεις, συγκεντρώσεις και πορείες έξω από τα σχολεία τους, στους κεντρικούς δρόμους και τις πλατείες έκαναν οι μαθητές σε Ελευσίνα, Μενίδι, Ανω Λιόσια, Θρακομακεδόνες, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Γέρακα, Ραφήνα, Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, Λούτσα, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Ανοιξη, Αγιο Στέφανο, Δροσιά. Οι μαθητές έκαναν συγκέντρωση έξω από το σχολείο του 15χρονου στη Σταμάτα.
Σε όλη την Ελλάδα

Χιλιάδες μαθητές πραγματοποίησαν μαχητική διαδήλωση στο κέντρο τηςΘεσσαλονίκης χτες το μεσημέρι. Με συνθήματα «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία», «ΜΑΤ και αυταρχισμός αυτός είναι ο καπιταλισμός» διατράνωσαν την απαίτησή τους να καταδικαστεί η δολοφονία. Ξεκίνησαν από το Αγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με συμμετοχή χιλιάδων μαθητών από σχολεία του κέντρου, της Τούμπας, της Χαριλάου, της Καλαμαριάς, της Σταυρούπολης, των Συκεών, τους Αμπελόκηπους, τον Εύοσμο.

Το δριμύ «κατηγορώ» χιλιάδων μαθητών της Θεσσαλίας ήχησε χτες σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα. Και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίαςπραγματοποίησαν πορεία στο Βόλο, ενώ αποφάσεις για κλείσιμο των σχολών τους παίρνονται στις γενικές συνελεύσεις σε Βόλο και Τρίκαλα. Τα σημερινά ραντεβού έχουν οριστεί στη Λάρισα, στις 10 το πρωί έξω από το 1ο Λύκειο οι μαθητές και στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Εβραίων φοιτητές και σπουδαστές, στο Βόλο στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και στα Τρίκαλα στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στην Πάτρα, χιλιάδες μαθητές μετά από κάλεσμα του Συντονιστικού συγκεντρώθηκαν στην πλ. Γεωργίου και πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στην Κεφαλονιά και στη Ζάκυνθο μαθητές διαδήλωσαν με τη συμμετοχή των αντίστοιχων Εργατικών Κέντρων. Μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν σε Καλαμάτα, Τρίπολη, Ναύπλιο και Αργος.

Αντίστοιχες δράσεις εκατοντάδων μαθητών είχαμε χτες σε Γιάννενα, Κέρκυρα, Αγρίνιο, Ναύπακτο, Λευκάδα και Ηγουμενίτσα.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων επίσης πραγματοποιήθηκαν μαζικές γενικές συνελεύσεις των φοιτητών με την Πανσπουδαστική να καλεί σε καταδίκη του κυβερνητικού αυταρχισμού, της κρατικής καταστολής και βίας που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στη μόρφωση, στα πτυχία, στην εργασία, στο σύνολο των εργασιακών λαϊκών δικαιωμάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση πάρθηκαν αποφάσεις για κλείσιμο σχολών και συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην Ακαδημία από τις ΓΣ των σχολών ΠΤΔΕ, ΠΤΝ, Μαθηματικό, Πληροφορική, Φιλολογικό, ΦΠΨ.

Πρωτοφανείς μαθητικές κινητοποιήσεις είχαμε χτες και σε Χαλκίδα, Αλιβέρι, Ιστιαία, Κάρυστο, Λουτρά Αιδηψού, Λαμία, Αμφισσα, Ιτέα, Ερατεινή, Λιδορίκι, Θήβα, Λιβαδειά, Σχηματάρι.

Μαθητικός ξεσηκωμός σήμανε χτες και σε Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά και Ρέθυμνο, όπου προγραμματίζονται και για σήμερα κινητοποιήσεις.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Την απάντηση δίνει το οργανωμένο λαϊκό κίνημα



Ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης για τον ξεσηκωμό της μαθητικής και σπουδάζουσας νεολαίας και για τη δολοφονία του δεκαπεντάχρονου

Το συγκροτημένο ξεσηκωμό χιλιάδων μαθητών, που διαδήλωσαν στις περιοχές τους και των φοιτητών και σπουδαστών που έκλεισαν τις σχολές τους, χαιρετίζει η ΚΝΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης. Στην ανακοίνωση τονίζεται:

«Η ΚΝΕ χαιρετίζει το μαθητικό ξεσηκωμό, τους χιλιάδες μαθητές που συγκροτημένα και οργανωμένα, με αποφάσεις από τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων και Γενικές Συνελεύσεις, διαδήλωσαν σε όλες τις πόλεις της χώρας, σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας.

Χαιρετίζει τον ξεσηκωμό φοιτητών και σπουδαστών που έκλεισαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και διαδήλωσαν στις πόλεις τους.


Αυτή η απάντηση τους πρέπει! Αυτός είναι ο δρόμος ώστε το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα να επιβάλει να μην κρυφτεί η εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου. Να δοθεί απάντηση στην καταστολή και τον αυταρχισμό που πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας».

Η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία, οργανωμένα και περιφρουρημένα, να δώσει μαζικό «παρών» στα σημερινά συλλαλητήρια των Συντονιστικών των σχολείων και των φοιτητικών - σπουδαστικών συλλόγων σε όλες τις πόλεις, στην Αθήνα στις 12.00 στην Ομόνοια. Ακόμα, η ΚΝΕ απευθύνει αγωνιστικό σάλπισμα:

«Την Τετάρτη η πανεργατική απεργία να μετατραπεί σε παλλαϊκή διαδήλωση για τα δικαιώματα στη δουλειά, στη μόρφωση, στις δημοκρατικές ελευθερίες.

Καλούμε τα εργατικά συνδικάτα, τους γονείς, τους καθηγητές, να κατέβουν μαζί με τους μαθητές στο δρόμο. Να απομονώσουν όλους αυτούς που δίνουν άλλοθι στην πολιτική της ΝΔ, όπως έδιναν και πριν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την ένταση της κρατικής καταστολής»

Για όποιον έχει χρόνο:
Ριζοσπάστης Πέμπτη 11/12/2008
Ριζοσπάστης Παρασκευή 12/12/2008
Ριζοσπαστης Κυριακή 14/12/2008
Ριζοσπάστης 16/12/2008

Το ΚΚΕ έκανε ότι μπορούσε και οργανώνοντας συμμετέχοντας αλλά και παλεύοντας να διευρύνει τον ορίζοντα των κινητοποιήσεων εκείνων των ημερών μέσα απ' τα  παλλαικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου