Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Δεκέμβρης 2008: Οι δηλώσεις της Αλ.Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με Καραμανλή στις 9/12/2008

Τί είπε εκείνη τη μερα η Αλ.Παπαρήγα για τη δολοφονία του Αλέξη, τους κουκουλοφόρους , το Συριζα και την απάντηση που πρέπει να δώσει το κίνημα

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή
9/12/2012
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, είχε χτες το πρωί, μετά από πρόσκλησή του, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΑλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά την έξοδό της από του Μαξίμου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:



«Για το ΚΚΕ τα πράγματα έχουν διέξοδο. Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα εκείνους που - για διάφορους λόγους - έχουν αποστρατευτεί τα τελευταία χρόνια, ή δεν έχουν αποφασίσει να μπουν στον αγώνα, να οργανωθούν στα σωματεία, στους συλλόγους, στους τόπους δουλειάς, στη γειτονιά. Να γεμίσει η Ελλάδα από αγωνιζόμενους εργαζόμενους, γιατί μπροστά μας έρχεται μεγάλη μπόρα, εξαιτίας της κρίσης - και με πρόσχημα την κρίση - στους μισθούς και στις συντάξεις, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στον εργάσιμο χρόνο.

Αυτή πρέπει να είναι η απάντηση σε ό,τι ζούμε σήμερα. Ενα κίνημα μαζικό, περιφρουρημένο, που δεν έχει καμία ανάγκη από τη δήθεν προστασία των σωμάτων ασφαλείας. Δεν έχει καμία ανάγκη επίσης από την προστασία από τους κουκουλοφόρους.

Με την ευκαιρία, θέλω να πω το εξής: Εμείς, σε καμία περίπτωση, δεν ταυτίζουμε τη δικαιολογημένη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, αν θέλετε τη διάθεση για εκδίκηση για την κρατική καταστολή, για το θύμα, για τα θύματα της κρατικής καταστολής, για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων, με τη μορφή δράσης των κουκουλοφόρων. Δε δικαιολογούμε καμία τέτοια μορφή πάλης και ούτε ταυτίζουμε το σκληρό πυρήνα των κουκουλοφόρων με νέες μορφές κινήματος, με «ιδιότυπες μορφές κινήματος», όπως ακούμε.

Για άλλη μια φορά, θα πούμε το εξής: Ο σκληρός πυρήνας, ο ηγετικός και όχι όλο το σώμα των κουκουλοφόρων, πάει μακριά. Εχει προκύψει μέσα από τους κόλπους της κρατικής εξουσίας, και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ. Χρησιμεύει για να δικαιολογεί την κρατική καταστολή, για να συκοφαντεί και να δυσφημεί το κίνημα. Για να τσακίζει το λαϊκό κίνημα.
Δεν ξέρω αν αυτός ο σκληρός πυρήνας σήμερα έχει γίνει κάτι σαν τους Ταλιμπάν, αν έχει ξεφύγει από τον έλεγχο ή μπορεί να έχει ξεφύγει και προ πολλού. Πάντως, δεν έχουν καμία σχέση με την οργή των νέων ανθρώπων και την αγανάκτησή τους.

Χτες, το ΚΚΕ έδωσε ένα παράδειγμα για το πώς μπορεί να υπάρχει ένας μαζικός αγώνας, πολιτικοποιημένος, αιχμηρός και περιφρουρημένος. Μας είχαν εντάξει μέσα σ' ένα σχέδιο εμπλοκής της διαδήλωσης - που ξεπέρασε τις δεκάδες χιλιάδες και δεν το περιμέναμε - ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και στους κουκουλοφόρους. Δεν τα κατάφεραν να διαλύσουν την πορεία και να ματαιώσουν αυτό που θέλαμε: Να ξεκινήσουμε από την Ομόνοια και να πάμε στο Σύνταγμα.

Γι' αυτό λοιπόν πιστεύουμε ότι πρέπει την υπόθεση να την πάρουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι. Και αν, στο κάτω - κάτω, έχουν εκπροσώπους και διοικήσεις οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για αγώνες και για την περιφρούρησή τους, ας πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, με Επιτροπές Αγώνα, μέσα πάντα, βεβαίως, από μαζικές διαδικασίες.

Καμία υποστολή στη σημαία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, των απεργιακών κινητοποιήσεων, με προωθημένα αντιμονοπωλιακά συνθήματα, εναντίον της πολιτικής της ΝΔ, εναντίον της πολιτικής που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια και επί ΠΑΣΟΚ. Καμία υποστολή όλων των μορφών πάλης, που ταιριάζουν στην οξύτητα των προβλημάτων.

Καλούμε, από αυτή τη θέση, την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων. Δε λέμε ότι ταυτίζεται με αυτούς. Ωστόσο πιστεύουμε ότι τους χαϊδεύει τ' αυτιά, βλέποντας μπροστά του την κάλπη, ψήφους, καρέκλες, μαξιλάρια, δεν ξέρω τι. Να σταματήσει. Υπάρχει σήμερα ένα νεανικό κίνημα, πολύμορφο, πολύβουο, που μπορεί να εκφραστεί μ' ένα τρόπο τέτοιο που να συγκεντρώσει τη συμπάθεια και την ενεργητική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων».



-- Τα χτεσινά έκτροπα ήταν υποκινούμενα;

-- Κοιτάξτε να δείτε. Τι θα πει υποκινούμενα; Εμείς κατεβήκαμε σε συλλαλητήρια. Υποκινούμαστε από τις δικές μας θέσεις και από την ανάγκη να εκφράσουμε τα λαϊκά συμφέροντα. Να ξεκαθαρίσω. Πολλές φορές μπορεί να υπάρξει ένα τυχαίο γεγονός. Παραδείγματος χάριν, εγώ δεν μπορώ να πω ότι η δολοφονία του παιδιού στα Εξάρχεια έγινε προσχεδιασμένα, ότι κάποιος δηλαδή είπε «πήγαινε να το δολοφονήσεις». Βεβαίως δεν ήταν τυχαίο, διότι υπάρχει ο γνωστός προσανατολισμός και η διαπαιδαγώγηση που μπορεί να οπλίζει το χέρι ενός ανθρώπου να δολοφονεί έναν αθώο. Αυτό καθαυτό το γεγονός, δεν αποφασίστηκε πιστεύω κάπου. Ομως υπάρχει ετοιμότητα και επαγρύπνηση, σειρά ειδικών κύκλων να αξιοποιούν γεγονότα που ωριμάζουν, ή μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσω και το εξής πράγμα: Εάν υπάρχουν σχεδιασμοί, προς μία ή άλλη κατεύθυνση, πρέπει να υπάρχει και ο σχεδιασμός παρέμβασης του λαϊκού παράγοντα. Εμείς δε φοβόμαστε τους σχεδιασμούς κέντρων και παράκεντρων, υπηρεσιών και παραϋπηρεσιών. Οταν ο λαϊκός παράγοντας είναι μπροστά, όλα αυτά μπορεί να τα αχρηστεύσει.

-- Σας ζήτησε χαμηλούς τόνους ο πρωθυπουργός;

-- Οχι δε μου ζήτησε, με ενημέρωσε. Διότι από την πρώτη στιγμή, εμείς ξεκαθαρίσαμε - και το ξέρει πάρα πολύ καλά - ότι η απάντησή μας είναι πιο δυναμικοί αγώνες με πολιτικά συνθήματα, πιο οργανωμένοι, με όλες τις μορφές πάλης, περιφρουρημένοι απέναντι στα σώματα ασφαλείας και στους κουκουλοφόρους και κάθε προβοκάτσια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου