Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Κορυφώνεται στρατιωτικά και διπλωματικά η ένταση

Από τις συγκρούσεις στο Ντονετσκ



Σήμερα η συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ

Στο πεδίο της λεγόμενης διπλωματίας, σήμερα στο Λονδίνο συναντώνται οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας, Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, αντίστοιχα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποια ακριβώς θα είναι η «νέα πρόταση των ΗΠΑ».

Θα είναι η τέταρτη φορά μέσα σε μια εβδομάδα που ο Τζον Κέρι και ο Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθούν για να συζητήσουν την ουκρανική κρίση, έπειτα από τις συναντήσεις τους στο Παρίσι και τη Ρώμη.

Ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο ίδιος ο Κέρι προειδοποίησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι έτοιμες να λάβουν «τη Δευτέρα μια σειρά πολύ σοβαρών μέτρων» με στόχο τη Μόσχα για να απαντήσουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία και πρόκειται να επικυρώσει την ένωσή της με τη Ρωσία. Ερωτηθείς από ένα γερουσιαστή σχετικά με την «απάντηση» της Ουάσινγκτον σε περίπτωση «προσάρτησης» της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Κέρι απλώς επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί «το σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας».

H Αγκελα Μέρκελ, με χτεσινές της δηλώσεις στο Κοινοβούλιο όπου σημείωσε: «Εάν η Ρωσία συνεχίσει στο δρόμο των τελευταίων εβδομάδων, αυτό δεν θα συνεπάγεται καταστροφή μόνο για την Ουκρανία. Εμείς, ως γείτονες της Ρωσίας, δεν θα το δούμε μόνο ως απειλή και δεν θα αλλάξει απλώς η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Όχι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην ίδια τη Ρωσία, οικονομικά και πολιτικά». 


Από το Σότσι, όπου γίνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανταπάντησε ότι δεν ήταν η Ρωσία που προκάλεσε αυτήν την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν, ζήτησε επίσης να σταματήσει την ένταξη της περιοχής της Κριμαίας στη Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν μια «απαράδεκτη προσάρτηση».

Ένας νεκρός σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών στο Ντονέτσκ

Ένα άτομο σκοτώθηκε και αρκετά τραυματίστηκαν την Πέμπτη, όταν εκατοντάδες φιλορώσοι και Ουκρανοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν στην πόλη Ντονέτσκ στα ανατολικά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την τοπική υπηρεσία υγείας.

Εκατοντάδες άνθρωποι που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν, συγκρούστηκαν με διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση καταδικάζοντας τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι συνθήκες του θανάτου του θύματος, ο οποίος φέρεται να συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της Μόσχας. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να διασπάσουν τις γραμμές των αστυνομικών που κρατούσαν τις δύο πλευρές χωριστά. Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναφέρεται θάνατος διαδηλωτή εκτός Κιέβου.

Συνεχίζονται τα στρατιωτικά γυμνάσια της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ

Επί του πεδίου, η Μόσχα συνεχίζει να οργανώνει στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή τουΡοστόφ επί του Ντον, κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Περίπου 4.000 ρώσοι αλεξιπτωτιστές, 36 αεροπλάνα και περίπου 500 οχήματα συμμετέχουν σ' αυτά, σύμφωνα με το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ.

Αυτή η επίδειξη ισχύος συμπληρώνεται με την ανάπτυξη στη Λευκορωσία έξι μαχητικών αεροπλάνων Su - 27 και τριών μεταγωγικών στρατιωτικών αεροσκαφών. Οι κινήσεις αυτές του ρωσικού στρατού απαντούν στην εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟκοντά στην Ουκρανία. Νατοϊκά αεροπλάνα ραντάρ AWACS υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ρουμανίας ενώ καταδιωκτικά F-15 και F-16 εστάλησαν στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

«Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι να ελεγχθεί η ικανότητα των στρατευμάτων να διεξάγουν ασκήσεις μάχης», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, διευκρινίζοντας πως τα στρατιωτικά γυμνάσια θα συνεχισθούν ως το τέλος του μήνα στις περιφέρειες του Ροστόφ επί του Ντον, του Μπέλγκοροντ, του Τάμποφ και του Κουρσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου