Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Μαθητές πατάνε... οικολογικά γκάζια

newsbeast

Ελληνικό μονοθέσιο διεκδικεί έπαθλο σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό

Ένα υψηλής τεχνολογίας μονοθέσιο, που σχεδίασαν μαθητές του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Αιγάλεω, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον 27ο Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell (28-29 Μαίου) στη Γερμανία. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, οι μαθητές δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να πάρουν το «εισιτήριο» για τον σημαντικότερο διαγωνισμό ενεργειακής αποδοτικότητας της Γηραιάς Ηπείρου.

Το όχημα κατασκευάστηκε από τη δεκαμελή ομάδα, σε ώρες πέραν του κανονικού προγράμματος, καθώς ένα τέτοιο εγχείρημα δε θεωρείται μάθημα.

Η «Ίρις»- έτσι ονομάζεται το μονοθέσιο- «γεννήθηκε» στο μηχανουργείο που διαθέτει το ΕΠΑΛ, ενώ το μόνο αγορασμένο στοιχείο είναι ο κινητήρας των 30 κ. εκ. της Subaru που παρήγγειλαν οι καθηγητές από την Αμερική. Η «μπανιέρα» που αποτελεί τη βάση της είναι φτιαγμένη από ανθρακόνηματα και είναι πανάλαφρη.

Η ομάδα του ΕΠΑΛ Αιγάλεω, κατέχει το ρεκόρ συμμετοχών -η φετινή είναι η ένατη- καθώς και το επίσημο πανελλήνιο ρεκόρ οικονομίας καυσίμου, με επίδοση 471 χιλιομέτρων ανά λίτρο, που πέτυχε το 2007 με το όχημα «Πήγασος».

Όπως αναφέρουν οι καθηγητές, μέρος των χρημάτων που απαιτούνται για τη συμμετοχή θα το πληρώσουν οι ίδιοι από την τσέπη τους ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα τα λάβουν ως επιδότηση από το πρόγραμμα «Τεχνομάθεια» που όμως δεν εξασφαλίζει ούτε καν τις διανυκτερεύσεις της αποστολής.

Μόνο το κόστος εξέλιξης του πρωτοτύπου «Ίρις» είναι στα 15.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου