Σε φάση βαθιάς εσωτερικής κρίσης διολισθαίνει το ΠΑΣΟΚ στον απόηχο της κατάθεσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στη Βουλή, με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου να καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες ανάταξης του πολιτικού κλίματος, παράλληλα με την ολοκλήρωση της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την Ε. Ε. για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα. Κορυφαία μεταξύ των κινήσεων που μελετά ο κ. Παπανδρέου είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί ακόμη και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, παρότι ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις να τον μεταθέσει για τις αρχές Ιουλίου, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή. Αντιθέτως, η χρήση του δημοψηφίσματος ως «εργαλείου» για νέα νομιμοποίηση της κυβέρνησης παραπέμπεται για το φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, άπαντες συμφωνούν πως η κυβέρνηση «έχει ανάγκη» νέας δυναμικής προκειμένου να υλοποιήσει τα επώδυνα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και ότι μετά την κριτική που δέχθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είναι εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τα υλοποιήσει.
Η πραγματοποίηση του ανασχηματισμού άμεσα και όχι στα τέλη του μήνα προφανώς δεν είναι άσχετη με την εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου πως, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε στους κόλπους της «πράσινης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα νέα μέτρα, το Μεσοπρόθεσμο θα υπερψηφιστεί - έστω με οριακές απώλειες. Οπως λέγεται, είναι δύσκολο μια ομάδα βουλευτών να αναλάβει το βάρος να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογική περιπέτεια με ανοικτό το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
Πάντως, η βεβαιότητα των επιτελών του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει με πτώση σε καμία περίπτωση δεν συνοδεύεται από την πεποίθηση ότι το ΠΑΣΟΚ θα επανέλθει σε ήρεμα εσωκομματικά νερά μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Αντιθέτως, η πλειονότητα των επιτελών του πρωθυπουργού υποστηρίζει πως υπάρχει σχέδιο «φθοράς» της κυβέρνησης «εκ των έσω», με απώτερο στόχο ο κ. Παπανδρέου να υποχρεωθεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές αλλά με δική του «πρωτοβουλία», δηλαδή χωρίς να έχει απολέσει τη δεδηλωμένη. Οι ανωτέρω πηγές αποδίδουν τη συγκεκριμένη στρατηγική σε βουλευτές που στήριξαν στη μάχη για την ηγεσία τον κ. Ευ. Βενιζέλο, αποφεύγοντας πάντως να συνδέσουν ευθέως τους τελευταίους με τον υπουργό Αμυνας.
Προς τούτο επικαλούνται: πρώτον, ότι στη δραματική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την περασμένη Τετάρτη η πλειονότητα των βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ των πρόωρων εκλογών φέρεται να ανήκει στη σφαίρα επιρροής του κ. Βενιζέλου. Και δεύτερον, πως ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης του Μνημονίου 2 από 180 βουλευτές. Θέση που, με δεδομένη την άρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά να συναινέσει στα νέα μέτρα, συνεπάγεται εκ των πραγμάτων προσφυγή στις κάλπες.
Η πλευρά ΒενιζέλουΗ ανωτέρω ανάλυση απορρίπτεται πάντως με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από τους συνομιλητές του κ. Βενιζέλου. Οι τελευταίοι υπενθυμίζουν πως ο αριθμός των βουλευτών που ασκούν κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης υπερβαίνει κατά πολύ τους υποστηρικτές του υπουργού Αμυνας στους κόλπους της «πράσινης» Κ. Ο. Επίσης, σημειώνουν πως ο κ. Βενιζέλος στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο τάχθηκε ρητά κατά της προσφυγής στις κάλπες, αλλά και κατά του δημοψηφίσματος, που εάν είναι αρνητικό για την κυβέρνηση οδηγεί εκ των πραγμάτων σε πρόωρες εκλογές.
Πάντως, είναι σαφές σε όσους γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ πως μετά μια περίοδο «προσέγγισης» μεταξύ των κ. Γ. Παπανδρέου και Ευ. Βενιζέλου που πυροδότησε σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο τελευταίος θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών, οι σχέσεις τους έχουν επιδεινωθεί. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έχει πάρει πλέον σαφείς αποστάσεις από την οικονομική πολιτική, όπως ασκήθηκε όλη την προηγούμενη περίοδο, και το πιθανότερο είναι σε περίπτωση ανασχηματισμού να παραμείνει στο Πεντάγωνο ή να μετακινηθεί σε άλλο, μη παραγωγικό υπουργείο.
Με νέο πρόσωπο στο υπ. ΟικονομικώνΣύμφωνα με πληροφορίες,ο πρωθυπουργός συζητεί πιθανές αλλαγές στη δομή και τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου με αξιοποίηση εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, που θα έχει ως επιπρόσθετα βασικά «κλειδιά»:
Πρώτον, ποιος θα είναι ο αντικαταστάτης του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, που αναμένεται να μετακινηθεί, πιθανώς στο υπουργείο Εξωτερικών. Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών ακούγεται μετ' επιτάσεως ο κ. Λ. Παπαδήμος, με το σκέλος των εσόδων να αναλαμβάνει άλλο στέλεχος. Ομως, γνώστες του τρόπου που σκέπτεται ο κ. Παπανδρέου εκτιμούν πως θα καταλήξει σε έμπειρο πολιτικό πρόσωπο με επικοινωνιακές ικανότητες «φωτογραφίζοντας» στελέχη, όπως οι κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και Αννα Διαμαντοπούλου.
Δεύτερον, κατά πόσο ο κ. Παπανδρέου θα «θυσιάσει» στελέχη που ο ίδιος ανέδειξε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Πολλοί προεξοφλούν πως η κ. Τίνα Μπιρμπίλη σε περίπτωση ανασχηματισμού θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, ενώ δεν αποκλείουν το ίδιο να συμβεί με τον κ. Δ. Δρούτσα, μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τα προνόμια των βουλευτών και με την κ. Λούκα Κατσέλη εξαιτίας των ενστάσεων που έχει διατυπώσει για το Μνημόνιο.
Τέλος, συζητείται μετ' επιτάσεως πως σε περίπτωση ανασχηματισμού θα αλλάξουν υπουργεία οι κ. Χρ. Παπουτσής και Π. Γερουλάνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου