inprecor
O υπουργός Oικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος σχεδόν μία φορά τον μήνα κάνει μία παρέμβαση στα ευρωπαϊκά ζητήματα, είπε προχθές πως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους στα θέματα της ρύθμισης και της εποπτείας των αγορών, ώστε να μη δώσουν λαβή στις ασιατικές αγορές να επωφελούνται από χαμηλότερα επίπεδα ελέγχων.
Μιλώντας για «αγορές» εννοούσε προφανώς τις αγορές παραγώγων, που έχουν φτάσει στο αστρονομικό ποσό των 600 δισ. δολαρίων, περίπου 9 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ! Ο ίδιος προειδοποίησε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια άλλη παγκόσμια οικονομική κρίση, αν οι χρηματοοικονομικές αγορές της Ασίας δεν προωθήσουν εποπτικούς κανονισμούς όπως αυτούς των ΗΠΑ πάνω στις συναλλαγές παραγώγων. Φυσικά, οι παράγοντες των αγορών αντέδρασαν σφόδρα σε αυτή την προειδοποίηση.
Είναι σαφές από την αρχή της παρούσας κρίσης ότι οι ασιατικές αγορές προσπαθούν να επωφεληθούν από την επέκταση των αγορών των παραγώγων και να προσελκύσουν με κάθε τρόπο νέους πελάτες, μέσα από τους χαλαρότερους κανόνες.
Η στήλη από την αρχή της κρίσης δεν παύει να επισημαίνει, όπως άλλωστε φαίνεται σε όλες τις ψύχραιμες αναλύσεις παντού, πως η θρυαλλίδα των παράγωγων προϊόντων είναι ανεξέλεγκτη. Η θρυαλλίδα συνίσταται στην αδυναμία καταγραφής και ελέγχου (κυρίως) των ασφαλίστρων κινδύνου αλλά και στη διασπορά τους ανά τον κόσμο, όπου υφίστανται διαφορετική –συνήθως χαλαρότερη– μεταχείριση σε ορισμένες αγορές. Το θέμα απασχόλησε και τους G20 πρόσφατα, με τρόπο ώστε να καταστεί σαφές πως δεν είναι αποδεκτό από την αμερικανική πλευρά να υποβάλλονται οι αμερικανικές τράπεζες σε περιορισμούς σε όλες τις αγορές στις οποίες λειτουργούν ανά τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές τράπεζες να μην ακολουθούν τις ίδιες αρχές. Το θέμα με τις ασιατικές αγορές γίνεται ακόμη πιο πιεστικό καθ’ όσον δεν έχουν πληγεί από την κρίση όσο οι Aμερικανοί και οι Eυρωπαίοι, κι έτσι τείνουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για «να πάρουν κεφάλι». H νομοθεσία Dodd-Frank ψηφίστηκε στις ΗΠΑ μετά την κρίση του 2008, έχει επιβάλει έναν παγκόσμιο κώδικα δεοντολογίας για τις αμερικανικές τράπεζες. Τις αναγκάζει να ζητούν εγγυήσεις από τα συμβαλλόμενα μέρη σε συναλλαγές επί παραγώγων, ανεξάρτητα από πού στον κόσμο έχουν συναφθεί τα συμβόλαια. Κάτι τέτοιο ως νομοθεσία δεν υπάρχει στην Ασία αλλά και στην Ευρώπη σε κάποιο βαθμό. Αντιλαμβάνεται κανείς τις πιέσεις και τους ανταγωνισμούς που δημιουργούνται. Αντιλαμβάνεται επίσης τη σημασία που έχουν οι ελληνικές εξελίξεις. Αυτό δεν μπορούμε να το αγνοούμε για πολύ ακόμη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου