Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Να μη λείψει κανείς από το συλλαλητήριο για τους χαλυβουργούς!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο
Οι γυναίκες του Βόλου στάθηκαν χτες έξω από τις πύλες των δύο εργοστασίων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο και στο Βελεστίνο. Οι μαθητές αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Οι καθηγητές των Γυμνασίων και Λυκείων αποφάσισαν επίσης να συμμετάσχουν. Οι εργάτες της Λάρισας θα κατέβουν στο Βόλο. Αντιπροσωπεία των απεργών από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου θα βρίσκονται από σήμερα στο Βόλο. Οι εκβιασμοί των βιομηχάνων δεν θα περάσουν. Σύσσωμη η εργατική τάξη θα υπερασπίσει τους χαλυβουργούς και στα δύο εργοστάσια του Βόλου, όπως κάνει μέχρι τώρα για τους απεργούς στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, κόντρα και στους εργατοπατέρες του Μάνεση που στα δύο εργοστάσια της Μαγνησίας επιμένουν να κρατούν καθηλωμένους τους εργάτες. Το μήνυμα είναι πεντακάθαρο και ενισχύεται καθημερινά από νέες αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο που θα γίνει την Πέμπτη στις 6.30 το απόγευμα στη πλατεία Πανεπιστημίου στο Βόλο.
Ο κατάλογος των οργανώσεων που αποφάσισαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο μακραίνει, όπως επίσης και οι υπογραφές κάτω από το σχετικό κάλεσμα. Για σήμερα το απόγευμα στις 6 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη συνδικάτων με αντικείμενο την οργάνωση και απεργιακής κινητοποίησης. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα μετέχει και αντιπροσωπεία των απεργών του Ασπροπύργου.
Την απόφαση για το συλλαλητήριο της Πέμπτης έχουν πάρει τα σωματεία: Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», Σωματείο Καθαριστριών, Σωματείο Τυπογράφων Βόλου, Σωματείο εργαζομένων στην «Κόκα Κόλα», Σωματείο εργαζομένων σε Τρόφιμα - Ποτά, Σωματείο Οικοδόμων Σκοπέλου, Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας «Ρήγας Βελεστινλής». Χτες απόφαση πήραν επίσης το Σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΒ, καθώς και οι σύλλογοι φοιτητών στις σχολές Δασκάλων και Ειδικής Αγωγής. Το κάλεσμα συνυπογράφουν τα μέλη της διοίκησης της ΕΛΜΕ Μαγνησίας με επικεφαλής τον πρόεδρό τους Σωκράτη Σαβελίδη.
Ηδη ξεπερνούν τις 120 οι υπογραφές στο σχετικό κάλεσμα από εκπροσώπους μαζικών φορέων, ανάμεσά τους 29 πρόεδροι συνδικάτων και άλλων οργανώσεων και 25 εκλεγμένοι σε όργανα της τοπικής διοίκησης.
Οι γυναίκες
Σε εξαιρετικά θετικό κλίμα έγινε η εξόρμηση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Νομού Μαγνησίας έξω από τα δύο εργοστάσια του Μάνεση. Μίλησαν στους εργάτες με στίχους του Μπρεχτ: «Βγες έξω, συνάδελφε! Ρίσκαρε τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι! / Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις! / Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου! / Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ! / Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη την αλληλεγγύη!» (από το τραγούδι της απεργίας).
Τους θύμισαν πως «άντρες εργάτες, γυναίκες και παιδιά εργατών ενώνουν τις φωνές και τις γροθιές τους για τα δίκια της τάξης τους».
Οι μαθητές
Τη σκυτάλη πήραν οι μαθητές του Βόλου. Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Βόλου περνά στα εκατοντάδες χέρια των μαθητών: «Ολοι στο πλευρό των χαλυβουργών. Ολοι στο συλλαλητήριο. Προσυγκέντρωση πλ. Ελευθερίας, 5.45 μ.μ.». Τα παιδιά κάνουν καθαρό ότι γνωρίζουν πολλά απ' όσα δεν διδάσκονται στα σχολεία: «Η απεργία των χαλυβουργών (που συνεχίζεται για πάνω από 65 μέρες) ανέδειξε πως στις πύλες των εργοστασίων συγκρούονται δύο κόσμοι. Από τη μια οι βιομήχανοι με τους ανθρώπους τους, την κυβέρνηση του "μαύρου μετώπου", που θέλουν να δουλεύουν οι γονείς μας με μισθούς πείνας - χωρίς δικαιώματα. Από τη άλλη οι εργαζόμενοι γονείς μας που παλεύουν για τη ζωή και τη μόρφωσή μας και στηρίζονται ο ένας στον άλλο (...) Η φωτιά που άναψε στη "Χαλυβουργία", να ανάψει σε κάθε σχολείο - σε κάθε γειτονιά!»...
Από τη Λάρισα στο Βόλο
Την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στον αγώνα των χαλυβουργών εκφράζουν και οι εργάτες που συσπειρώνονται στα ταξικά σωματεία της Λάρισας. Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη Λάρισα καλεί τους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία της περιοχής να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο στο Βόλο (λεωφορεία του ΠΑΜΕ θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα από την οδό Καλλιθέας - χώρος Λαϊκής Αγοράς δίπλα στον Πηνειό).
«Σήμερα - τονίζεται στο κάλεσμα - είμαστε όλοι αντιμέτωποι με τον ανελέητο πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κυβέρνηση και εργοδοσία (...) Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απάντηση στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας, που υπολογίζει πολύ στη διαίρεση των εργατών σε Βόλο και Ασπρόπυργο. Να αφαιρέσουμε από τον Μάνεση κάθε τέτοια δυνατότητα, να ενωθούμε σε μια γροθιά, διαλέγοντας τον τίμιο αγώνα! Ολοι μας έχουμε χρέος στις οικογένειες και στα παιδιά μας! Να σηκώσουμε ανάστημα, να ξεπεράσουμε το φόβο, να συγκρουστούμε οργανωμένα με την εργοδοτική τρομοκρατία. Να παραμερίσουμε τα "σωματεία" και τους μηχανισμούς της εργοδοσίας. Η σπίθα που άναψαν οι χαλυβουργοί του Ασπρόπυργου μπορεί και πρέπει να γενικευτεί σ' ένα οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που θα βάλει φραγμό στα σχέδια των βιομηχάνων να μας αναγκάσουν να δουλεύουμε για ψίχουλα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου