Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Το βλακόμετρο Σεπτεμβρίου


Lenin reloaded


Public Issue: Πέφτουν όλοι, πλην Χρυσής Αυγής


Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα, όπως προκύπτει από το Βαρόμετρο Σεπτεμβρίου της Public Issue για τον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή.


[Γι αυτό άλλωστε, επειδή του Έλληνος ο κάλος στον εγκέφαλο ζυγό δεν υπομένει, την Ελλάδα δεν την κυβερνούν κόμματα, αλλά συμβούλιο σοφών δημογερόντων].


Συγκεκριμένα το 20% δηλώνει ότι εμπιστεύεται περισσότερο τη ΝΔ, το 12% τον ΣΥΡΙΖΑ, το 9% το ΠΑΣΟΚ, το 8% τη ΔΗΜΑΡ, το 5% τη Χρυσή Αυγή, το 4% τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το 3% το ΚΚΕ.


[Είναι απόλυτα φυσικό να εμπιστεύεται λιγότερο από όλους το ΚΚΕ ο κοσμάκης -- λιγότερο, σαφώς, από μπράβους και μαχαιροβγάλτες. Ξέρει ο λαός ότι αν έρθει στα πράματα το ΚΚΕ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα εγκαθιδρύσει καμιά δημοκρατία].


Λίγους μήνες πριν, τον Ιούλιο του 2012, το 39% δήλωνε ότι δεν εμπιστεύονταν κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα.


[Και αναδείκνυε στην εξουσία την συγκυβέρνηση που του τον φερμάρει σήμερα]



Από τον τρόπο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας, το 79% δηλώνουν δυσαρεστημένοι από την κυβέρνηση και 85% από την αντιπολίτευση, ενώ ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση είναι το 20% των ερωτηθέντων και από την αντιπολίτευση το 13%.


[Ενώ το 100% είναι απόλυτα βέβαιο ότι μπορεί ακόμα να ξεχωρίσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση].

Αν γίνονταν αύριο εκλογές, το 38% εκτιμά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ με μικρή διαφορά, το 31% ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά, το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά και το 5% η ΝΔ με μεγάλη διαφορά. Συνολικά, στην παράσταση νίκης, το 43% εκτιμά ότι θα κέρδιζε η ΝΔ και το 41% ο ΣΥΡΙΖΑ.


[Όπου βλέπουμε πόση σχέση έχει η έκφραση δυσαρέσκειας σε κυβέρνηση ή αντιπολίτευση με τον υπολογισμό του ποιος θα κερδίσει πάλι στις εκλογές, δηλαδή πόσο σοβαρά παίρνει ο Έλληνας τον εαυτό του ως συνεπή με τις δηλώσεις του ψηφοφόρο]


Αναφορικά με το κόμμα που μπορεί να κάνει την καλύτερη αντιπολίτευση, προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 32% και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 14%, η Χρυσή Αυγή με 13%, το ΚΚΕ με 10% ενώ το 24% δεν επιλέγει κανένα από τα παραπάνω.


[Αυτό τη στιγμή που οι δυσαρεστημένοι με την αντιπολίτευση είναι περισσότεροι από ό,τι με την κυβέρνηση, έτσι];

Στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, προηγείται η ΔΗΜΑΡ με 47% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 42%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 40%, ΝΔ 38%, ΠΑΣΟΚ 23%, Χρυσή Αυγή 22% και ΚΚΕ 19%.


[Όπου η δημοφιλία ουδεμία σχέση έχει με εμπιστοσύνη, ευαρέσκεια, ή παράσταση νίκης, είναι κάτι άλλο, κάτι που έχει να κάνει με το πώς προφέρει το "ν" ο Φώτης].


Ωστόσο, σε σύγκριση με τον Μάιο του 2012, η ΔΗΜΑΡ παρουσιάζει πτώση 15 μονάδων και η Χρυσή Αυγή αύξηση 10 μονάδων.


[Είναι να μην απογοητευτεί ο ΔΗΜΑΡίτης]



Όσον αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, πρώτος έρχεται ο Φώτης Κουβέλης με 52% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας 42%, ο Αντώνης Σαμαράς 39%, ο Πάνος Καμμένος 39%, ο Ευάγγελος Βενιζέλος 29%, ο Νίκος Μιχαλολιάκος 22% και η Αλέκα Παπαρήγα 20%.


[Με την έννοια ότι φαίνεται καλός συμβολαιογράφος άμα ήθελες να πας να κάνεις ένα προικοσύμφωνο ο Φώτης;]


Σε σύγκριση με τον Μάιο, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσιάζει ο Φώτης Κουβέλης με -15 μονάδες και τη μεγαλύτερη άνοδο ο Νίκος Μιχαλολιάκος με +8 μονάδες.


[Μην διανοηθεί κανείς να πει ότι ο περήφανος και κυρίαρχος ελληνικός λαός μετεξελίχθη από το 1981 και μετά σε μια ορδή από πρώην νεόπλουτους και νυν νεόπτωχους ουραγκοτάγκους!]

Καταλληλότερος πρωθυπουργός ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Αντώνη Σαμαρά, είναι ο Αντώνης Σαμαράς με 40% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 29%. Το 28% δεν προτιμά κανέναν από τους δύο.


[Αλλά το σύνολο διάλεξε το ένα και μετά θα διαλέξει και τον άλλο].


Ανάμεσα τους αρχηγούς και των επτά κομμάτων της Βουλής, καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας είναι ο... κανένας με 30%


[Άτσα και αναρχιάρης ο Έλληνας! Απ' την πολύ την αντιεξουσία που κουβαλά στράφηκε στην παραλλαγή και τ' άρβυλο, μη νομίζετε!]


και ακολουθούν: Α. Σαμαράς 22%, Αλ. Τσίπρας 17%, Ευ. Βενιζέλος 10%, Φ. Κουβέλης 8%, Π. Καμμένος 6%, Ν. Μιχαλολιάκος - Αλ. Παπαρήγα 3% . Τον περασμένο Μάιο ο κ. Τσίπρας είχε 22%, ο κ. Σαμαράς 20% ο κ. Βενιζέλος 16%, ενώ ο κανένας ελάμβανε 17%.


[Πώς είναι έτσι αυτή η Παπαρήγα, δεν έχει λίγο πρεστίζ, λίγο ευρωπαϊκό αέρα].


Για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που έχει σήμερα η χώρα, το 29% εμπιστεύεται πολύ – αρκετά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το 64% λίγο - καθόλου. Πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Νοέμβριο του 2011, το 21% εμπιστεύονταν πολύ – αρκετά τον Ευάγγελο Βενιζέλο και το 78% λίγο - καθόλου.


[Και κάπως έτσι χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι, με το μπαρδόν κιόλα].


Ανεξάρτητα από το τι ψηφίζουν, το 37% θεωρεί ότι μία κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας. Το 23% προτιμά μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το 34% καμία από τις δύο.


[Το 37% δηλαδή δηλώνει βλαξ, το 23% βλαξ, και το υπόλοιπο 34% βλαξ. 94%: κερδίζει η βλακεία με "σταλινικό ποσοστό." Κάπως έτσι φτάνουμε και στην εθνική ομοψυχία].


Το 68% αναμένει πρόωρες εκλογές και το 23% εκτιμά ότι η κυβέρνηση μάλλον θα εξαντλήσει την τετραετία. Επίσης, το 74% θεωρεί ότι τα πράγματα στη χώρα μας πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, έναντι του 66% που θεωρούσε το ίδιο τον Ιούλιο και του 86% τον Μάιο. Αντίθετα στη σωστή κατεύθυνση πηγαίνουν τα πράγματα για το19% των ερωτηθέντων τον Σεπτέμβριο, έναντι 23% τον Ιούλιο και 6% τον Μάιο.


[Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση πάνε "τα πράγματα" όπως πήγαιναν πάντα. Για το μυαλό σας δεν ξέρω σε τι ακριβώς κατεύθυσνη πάει...]



Το 9% κρίνει ότι σε σύγκριση μ’ έναν χρόνο πριν, η θέση της χώρας μας στον κόσμο έγινε πιο ισχυρή.


[Έναντι των Πακιστανών μεταναστών;]


Το αντίστοιχο ποσοστό του Μαίου ήταν 5%. Αντίθετα, το 60% κρίνει ότι η θέση της χώρας μας έγινε πιο αδύνατη, ενώ για το 31% η θέση της χώρας μας έμεινε η ίδια. Ακόμα, το 46% θεωρεί απίθανο να χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος τους επόμενους 12 μήνες έναντι ποσοστού 47% Ιούλιο και 38% Μάιο. Πιθανή είναι η χρεοκοπία για το 38% των ερωτηθέντων (39% τον Ιούλιο και 49% τον Μάιο). Το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος έχει ήδη χρεοκοπήσει.


[Στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα δηλαδή έχουν λίγο πάνω από τον ένα στους δέκα...]


Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων (βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών), χρεοκοπία βλέπουν το 25% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 50% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 23% του ΠΑΣΟΚ. Η συντριπτική πλειοψηφία (88%) θεωρεί ότι τους επόμενους δύο – τρεις μήνες αναμένονται αρκετές απεργίες και κινητοποιήσεις. Επίσης, το 85% εκτιμά ότι τα νέα μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η Κυβέρνηση αφορούν τους ίδιους προσωπικά ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ το 11% κρίνει ότι δεν τους αφορούν.


[Ώπα, κυριλέ το 11%!]


Όσον αφορά στο μνημόνιο, το 68% τάσσεται κατά του μνημονίου και το 21% υπέρ.


[Απλά, κανείς δεν τάσσεται υπέρ του κόμματος που τάχθηκε έμπρακτα κατά του μνημονίου, και η πλειοψηφία υποστηρίζει τα κόμματα που τάσσονται υπέρ του μνημονίου. Εντελώς λογικό].

Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων (βάσει των αποτελεσμάτων των τελευταίων βουλευτικών εκλογών), περισσότερο υπέρ είναι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ (46%) και ακολουθούν της ΝΔ (38%). Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του μνημονίου είναι μόλις το 4% των ψηφοφόρων του. Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 52% την κρίνει θετικά και το 44% αρνητικά.


[52% θετικές ψήφους η ΕΕ. Είδες τι κάνει η Eurovision;]


Από τους ψηφοφόρους των τριών πρώτων κομμάτων, το 67% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνει την ΕΕ θετικά. Το αντίστοιχο ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 63% και για τον ΣΥΡΙΖΑ 39%.


[Δικτατορία στον ΣΥΡΙΖΑ, η μεγάλη πλειοψηφία δεν γουστάρει ΕΕ, ο Αλέξης καπελώνει τη βάση. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, επειδή υπάρχει αναντιστοιχία της πολιτικής της ηγεσίας και της βούλησης της βάσης, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να μεγαλώνει τα ποσοστά του, όπως κάνει από τότε που ο Τσίπρας άρχισε να πρωτοκαπελώνει τη βούληση της βάσης].


Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για το ευρώ, έναντι 72% τον Ιούλιο και 77% τον Μάιο.


[Αυτά βλέπει ο Σαμαράς και είπε αυτή τη φορά να μη σας βάλει ούτε βαζελίνη...]


Αντίθετα αυξήθηκαν οι αρνητικές γνώμες για το κοινό νόμισμα, στο 31% τον Σεπτέμβριο, από 26% τον Ιούλιο και 22% τον Μάιο. Από τους ψηφοφόρους των κομμάτων, θετική γνώμη για το ευρώ έχουν το 90%, των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 81% της ΝΔ και το 52% του ΣΥΡΙΖΑ.


[Το καπέλωμα του Αλέξη που λέγαμε...]


Τέλος, το 53% θεωρεί ότι η Ευρωζώνη έχει μέλλον, αντίθετα με το 41% που κρίνει ότι η Ευρωζώνη δεν έχει μέλλον.


[Δε βαριέσαι, μήπως έχει η Ελλάδα;]


Η έρευνα διεξήχθη το διάστημα 6-11 Σεπτεμβρίου 2012.


[Join us για το βλακόμετρο Οκτωβρίου!]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου