Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

'Οι "εκδηλώσεις αποδοκιμασίας" του Χαρίλαου από το ΚΚΕ...

Δεκάδες οι αναφορές στον κομματικό τύπο του ΚΚΕ αλλά και στις σελίδες που έχει στο διαδίκτυο(ΚΚΕ, 902.gr κλπ.) για την 8η επέτειο από το θάνατο του Χ.Φλωράκη. Πολλές και οι εκδηλώσεις που έγιναν με κορυφαία αυτήν της Θεσσαλίας στο Αγνάντιο του Αι-Λιά όπου βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ Δ.Κουτσούμπας και ο γραμματέας της ΚΝΕ Θ.Χιόνης.
Ολα αυτά όμως για κάποιους είναι αποσιώπηση, και "εκδηλώσεις αποδοκιμασίας"! Για τετοια αρρώστια μιλάμε.
Φυσικά αυτοί που ασχολήθηκαν με το θέμα προερχόντουσαν από διαφορετικές πλευρές. Απλά έτυχε να εκφραστούν με τα ίδια λόγια. Ποιος δίνει γραμμή σε ποιόν δεν μπορείς να το ξέρεις.
Εννοείται φυσικά ότι αυτοί νοιάζονται για το ΚΚΕ και τιμούν το Χαρίλαο, γνησιότερα και πιο ειλικρινά από εμάς τους κολλημένους.

Δύο άρθρα, ενα από την Αυγή κι ένα από τα ΝΕΑ που φυσικά είχαν πολλές αναδημοσιεύσεις.

Μνήμη Φλωράκη
Καρτερός Θανάσης(ΑΥΓΗ)

Προχωράμε μπροστά έχοντας εμπιστοσύνη στη δύναμη των ιδεών μας, της οργάνωσής μας, στη δύναμη των αποφάσεων του 19ου Συνεδρίου. Έχουμε παρακαταθήκη τους αγώνες ηρωικών γενιών που πέρασαν, της γενιάς του Χαρίλαου Φλωράκη, της Αντίστασης, του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, των μετέπειτα αγώνων του λαού μας. Στηριζόμαστε στη δύναμη, τη ζωντάνια, την ορμή και την αποφασιστικότητα της νέας γενιάς.

Αυτή είναι αυτούσια η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα στο μνημόσυνο για τον Χαρίλαο Φλωράκη. Μιλώντας δηλαδή πάνω από τον τάφο του Χαρίλαου δεν αισθάνθηκε την ανάγκη

να πει μια λέξη για τον Χαρίλαο ως επαναστάτη πολιτικό -μόνο για τον ηρωισμό της γενιάς του. Κουβέντα για την πολιτική του, για τη στάση του σε χαλεπούς καιρούς, αλλά και σε καιρούς με τις πρωτόγνωρες δυσκολίες της νομιμότητας. Κουβέντα για την τακτική του ΚΚΕ επί Φλωράκη, για τον τρόπο με τον οποίο ο σκληρός εκείνος καπετάνιος αντιλαμβανόταν την πολιτική και την παρέμβαση του ΚΚΕ στις εξελίξεις.

Η αποσιώπηση όμως δεν είναι επαναστατικός τρόπος να τιμάς τη μνήμη ενός επαναστάτη -πολύ περισσότερο όταν προσδιορίζεσαι ως αποκλειστικός αντιπρόσωπος του μεταξύ των ζώντων. Η αλήθεια είναι πάντοτε επαναστατική, έτσι δεν είναι; Και η αλήθεια είναι ότι ο Χαρίλαος ήταν σταθερά υπέρ της ενότητας και των συμμαχιών, πολεμούσε τον σεχταρισμό και την επαναστατική λογοκοπία, άνοιξε το κόμμα στη γενιά του Πολυτεχνείου, πρωταγωνίστησε στη δημιουργία του Συνασπισμού, είπε ναι και ποτέ δεν έκανε πίσω απ' αυτό στη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη.
Βεβαίως και ήταν υπέρ της διατήρησης του ΚΚΕ με τα σύμβολά του, υποστήριζε πάντα το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και τη στιγμή της αναμέτρησης μέσα στο κόμμα στάθηκε πιστός στη ζωή του. Ούτε αυτή την πλευρά της προσωπικότητάς του δεν καταδέχτηκε όμως να αναδείξει ο Δημήτρης Κουτσούμπας -άφησε αυτό το καθήκον σε κάποιο στέλεχος του γραφείου περιοχής. Και φυσικά δεν επιχείρησε να εξηγήσει γιατί και πώς όλα τα στοιχεία της στρατηγικής και τακτικής του ΚΚΕ την περίοδο του Φλωράκη θεωρήθηκαν λάθος, κατεδαφίστηκαν, και θεωρούνται σήμερα το άκρον άωτον του οπορτουνισμού.
Συγγνώμη, αλλά αυτή δεν είναι εκδήλωση μνήμης. Είναι εκδήλωση αποδοκιμασίας -διά της αποσιώπησης- κάποιων σημαντικών πλευρών της προσωπικότητας του Χαρίλαου. Με τις οποίες συμφωνούσαν τότε φλύαρα οι επίγονοι που τώρα επικρίνουν σιωπηρά...


Και ο "ειδικός συνεργάτης των ΝΕΩΝ"(μεταξύ άλλων, όπου ανακαλύπτει πιέσεις Κουτσούμπα στο Χ.Φλωράκη το 2000 στην ομιλία που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το 16ο συνέδριο(!)):

"Οπως και να έχει, η ηγεσία του ΚΚΕ διατηρεί ανοιχτούς λογαριασμούς με την παρακαταθήκη του Χαρίλαου Φλωράκη και ειδικότερα με το '89, για το οποίο εκείνος συνήθιζε να λέει ότι «η Αριστερά το ξεβρώμισε, δεν το βρώμισε», ενοχλημένος για τα πυρά που δεχόταν για την ιστορική συγκατοίκηση με τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τις κατηγορίες περί «βρώμικου '89».
Μάλιστα στο μήνυμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που είχε εκδοθεί με αφορμή τον θάνατό του πριν από οκτώ χρόνια, καθώς και στο βιογραφικό που είχε δοθεί τότε στη δημοσιότητα από τον Περισσό, απουσίαζε κάθε αναφορά στη δημιουργία του ενιαίου ΣΥΝ και στην κυβέρνηση Τζαννετάκη. Απομένει η ιστορική αποτίμηση που θα κάνει η νέα ηγεσία του κόμματος για την περίοδο εκείνη στο πλαίσιο της συγγραφής του 3ου τόμου του ιστορικού δοκιμίου, όταν κάποτε αυτό εκδοθεί, που θα περιλαμβάνει τη μεταπολιτευτική δράση του 95χρονου ΚΚΕ."

ΥΓ.Καλά, κι αυτός ο Κουτσούμπας να μη ρωτήσει τον Καρτερό για το τι πρέπει να λέει η σύντομη δήλωση που θα έκανε;(Η δήλωση ήταν 2 προτάσεις αφού υπήρχε ολοκληρωμένη ομιλία από άλλο στέλεχος του ΚΚΕ)
Να πως αποδοκιμάστηκε ο Χ.Φλωράκης από την Επ.Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ:
Από την ομιλία που έγινε:
«Ξέρουμε ότι στον σύντροφο Χαρίλαο δεν άρεσαν τα μεγάλα λόγια, ούτε να μιλάει για τον εαυτό του. Όμως ας μας επιτρέψει σήμερα να τονίσουμε την προσωπική του συμβολή - στα πλαίσια της συλλογικής ευθύνης - στην πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας. Τον τίτλο του λαϊκού ηγέτη, του ιστορικού ηγέτη, τον κατέκτησε σε όλα τα πεδία του αγώνα, σαν συνδικαλιστής, πολεμιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σαν φυλακισμένος και εξόριστος, σαν επαναστάτης σε δύσκολες στιγμές.

Δεν λύγισε ποτέ, ούτε στις πιο σκληρές στιγμές της ταξικής πάλης: Τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τα εκτελεστικά αποσπάσματα όπου οδηγήθηκαν χιλιάδες παιδιά του ΚΚΕ, χιλιάδες αγωνιστές. Ολοζώντανη είναι μπροστά μας η αποφασιστική συμβολή του Χαρίλαου Φλωράκη στην υπεράσπιση της προσφοράς του σοσιαλιστικού συστήματος. Η θαρραλέα στάση του να λοιδορήσει τα βουνά του ψέματος που έπεφταν στο σοσιαλισμό και την ιδεολογία του. Η στέρεα πεποίθησή του ότι ο κόσμος θα αλλάξει, ο σοσιαλισμός θα νικήσει. Όταν ο Χαρίλαος Φλωράκης έλεγε ΚΚΕ, όταν μιλούσε για το Κόμμα, το ξεκαθάριζε: Το ΚΚΕ, με τα γνωστά σύμβολά του, τη μαρξιστική - λενινιστική ιδεολογία, το Πρόγραμμα και τις αρχές του.

Σήμερα, εξοπλισμένοι με τις αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου του Κόμματος για τα πολιτικά καθήκοντα, είμαστε πιο ώριμοι και ικανοί να συμβάλουμε στην ανασύνταξη του κινήματος και να οργανώσουμε πιο αποτελεσματικά την ταξική πάλη, κόντρα στο αντιδραστικό μπλοκ που συγκροτούν η αστική τάξη, τα κόμματά της, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, οι οπορτουνιστές, οι ξεπουλημένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και όλα τα στηρίγματα του συστήματος.
Η βάρβαρη πολιτική της ΕΕ, της τρικομματικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, παίρνει πίσω κατακτήσεις ποτισμένες με αίμα μέσα από μαζικούς ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Ο λαός μας έχει περισσότερους λόγους σήμερα να εμπιστευθεί τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για το πού τραβάει η κατάσταση, για διέξοδο από την κρίση που συμφέρει το λαό.
Να στηριχθεί με εμπιστοσύνη στο Κόμμα μας, να συμπαραταχθεί μαζί του για την ανάπτυξη ενός ισχυρού εργατικού,λαϊκού και νεανικού κινήματος, που δίνει ελπίδα ότι θα παρεμποδίσουμε τα χειρότερα, θα δυσκολέψουμε να περάσουν νέα βάρβαρα μέτρα, θα ανατρέψουμε τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης που επικρατεί στο Κοινοβούλιο, στα όργανα του κινήματος, ώστε ο λαός να ελπίσει ότι θα έλθουν καλύτερες μέρες. Οι καλύτερες μέρες δεν μπορούν να έρθουν αν ο λαός, με εμπιστοσύνη στο δίκιο του, στην οργανωμένη δύναμη και παρέμβασή του, δεν βάλει ως σκοπό του να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη δική του εξουσία».

Kαι η ανακοίνωση λίγες μέρες πριν:
«Ο Χαρίλαος Φλωράκης, η γενιά του, μας διαπαιδαγωγούν, μας φρονηματίζουν, μας εμπνέουν. Ειδικά σήμερα, βασισμένοι στην ιστορική πείρα, είμαστε βέβαιοι ότι "η σπορά του θα καρπίσει". Κόντρα στη μεταφυσική ερμηνεία της ζωής, κόντρα στις Κασσάνδρες των αντιλαϊκών μονοδρόμων της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, συγκυβερνήσεων και συμμαχιών, κόντρα στις ψευδεπίγραφες αντιμνημονιακές - αντιμερκελικές γραμμές, η ζωή αργά και βασανιστικά προχωρά, αποδεικνύει την αλήθεια της.
Στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στο χωριό, στους τόπους μόρφωσης δημιουργείται η πιο πλατιά συμμαχία. Ενώνονται και παλεύουν για τα άλλοτε αυτονόητα, εργάτες, υπάλληλοι, φτωχοί επαγγελματίες, νέοι. Διεκδικούν με επιθετικά αιτήματα τα στοιχειώδη, που η καπιταλιστική κρίση μας στερεί, ανοίγουν μέτωπο για να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν. Στέκονται αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο, ανεξάρτητα από το χρώμα, τη φυλή, την εκλογική τους τοποθέτηση, ταξικά αλληλέγγυοι σε όλες τις μάχες, μέχρι την τελική, την εξουσία.
Γνωρίζουμε ότι ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης αλλάζει, ακόμη κι όταν τα πράγματα φαίνονται ακίνητα και ο αντίπαλος παντοδύναμος. Ακόμη κι όταν εξακολουθεί να διαθέτει τη δύναμη να ξεγελά, με μηχανισμούς, το κράτος του, αλλάζοντας φορεσιές, κυβερνήσεις, φτιάχνοντας "νέα" κόμματα-φτερούγες. Προετοιμαζόμαστε για το ενδεχόμενο επερχόμενου πολέμου στην περιοχή μας, για να μη χύσει το αίμα του ο λαός για ξένα συμφέροντα, αλλά να παλέψει για τη δική του πατρίδα, τον πλούτο της. Αυτός είναι ο δικός του ιδρώτας, όχι των μονοπωλίων που, προκειμένου για κέρδη, αρπάζουν και τα όπλα, αν δεν μπορούν να λύσουν αλλιώς τις διαφορές τους.

Η σπορά του Χαρίλαου Φλωράκη μένει και είναι αυτή, η ρεαλιστική αισιοδοξία ότι η εργατική τάξη θα πάρει το τιμόνι της οικονομίας και του κράτους, ελευθερώνοντας τη χώρα από την ΕΕ, επιστρέφοντας τον πλούτο στο λαό, αφού αυτός τον παράγει. Το ΚΚΕ καταθέτει τις δυνάμεις του σ' αυτή την κατεύθυνση, με τη βαθιά πεποίθηση ότι η αστείρευτη λαϊκή δύναμη θα ξαναγεννηθεί, κυοφορεί νέους μεγάλους αγώνες, την πάλη για τη νέα κοινωνία, τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική».

Υ.Γ2. Ειναι πάντως δικαιολογημένη η στάση ειδικά του "ειδικού συνεργάτη" των ΝΕΩΝ, των ΝΕΩΝ που φυσικά δεν αντέχουν να βλέπουν το ΚΚΕ να φρενάρει το κίνημα, και να μην αφήνει το λαό να βαδίσει στο σωστό δρόμο της ανατροπής του καπιταλισμού.


3 σχόλια:

  1. o ίδιος ο σημερινός γραμματέας του ΚΚΕ σε ομιλία του στο τέλος Μαρτίου 2013 , στην Καλλιθέα ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ τις συγκυβερνησεις του '89. επικεφαλής του ΚΚΕ ήταν τότε ο Χαρίλαος Φλωράκης, είμαι σίγουρος για αυτό

    mourtos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι, μερικοί "άνθρωποι" ΔΕΝ θα γίνουν ΠΟΤΕ καλά !

    Δεν πειράζει ...

    Πρόβλημά τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mourtos
    Δε νομίζω πως υπάρχουν πολλοί που να έχουν θετική άποψη για το 89. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουν όλοι τη συμβολή του Χ.Φ. ή την ηγετική του μορφή. Η κυβέρνηση Τζανετάκη ήταν μια κατάσταση "μπρος γκρεμός κ πίσω ρέμα"Αν δεν το έκανε τότε το ΚΚΕ τώρα όλοι αυτοί οι "φίλοι μας" θα έλεγαν ότι έβαλε πλάτη στο ΠΑΣΟΚ.Παρ' όλα αυτά η γνωμη μου είναι ότι η κίνηση αυτή έβλαψε το κόμμα κι έδωσε αφορμές για αρνητικά σχόλια.Δυστυχώς όταν περνάνε τα χρόνια κανεις δε θυμάται τις λεπτομέρειες(κάθαρση,παραγραφή κλπ)Ολοι θυμούνται όμως ότι έστω για λίγο το ΚΚΕ βρέθηκε στην ίδια κυβέρνηση με τη ΝΔ και προσπαθούν να το λερώσουν. Ο σεβασμός όμως, η αγάπη, η εκτίμηση, όλα αυτά δεν έχουν σχέση με τη θεοποίηση. Ο Χαρίλαος ήταν σπουδαίος και αυτό το νοιώθουν όλοι οι ΚΚΕδες, αλάνθαστος όμως δεν είναι κανένας.
    ΦΥΣΙΚΑ η κορυφαίες του στιγμές ήταν πολλές από τα μικρά του μέχρι το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ το ΔΣ και την κατάληψη του Καρπενησιου,την παρανομία κ.α. πολλές μέχρι το τέλος, αλλά μάλλον δεν ήταν ο ΣΥΝ και το '89 απ'αυτές. Οι του ΣΥΝ-συριζα δεν θέλουν να ξέρουν τίποτα για όλα τα άλλα και ειδικα για το ΔΣ, έτσι αποθεώνουν το '89, άσχετα αν οι μισές του συνιστώσες τον βρίζουν γι αυτό. Αλλά εκεί ο στόχος είναι άλλος και μόνιμος.Αλλα όσο κι αν ΚΑΡΤΕΡΟΥΝ αυτό που θέλουν δεν θα το δουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή