Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Στο 169,1% του ΑΕΠ(από 160,5%) το κρατικό χρέος!




Παρέμβαση Ολι Ρεν για τα χρονοδιαγράμματα των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ



Στο 169,1% του ΑΕΠ εκτινάχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2013 το «δημόσιο» χρέος της Ελλάδας, από 160,5% του ΑΕΠ το α' τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γιούροστατ.
Η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών - μελών της ΕΕ. Ακολουθεί η Ιταλία με χρέος προς ΑΕΠ 133,3%, η Ιρλανδία με 125,7%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά χρέους προς ΑΕΠ παρατηρούνται στην Εσθονία με 9,8%, στη Βουλγαρία με 18% και το Λουξεμβούργο με 23,1%. Στην Ευρωζώνη το χρέος το β' τρίμηνο του 2013 ανέβηκε στο 93,4%, από 92,3% το α' τρίμηνο και στις 27 χώρες της ΕΕ στο 86,8% από 85,9%.

«Μέσα στους επόμενους μήνες» θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της κατάστασης στην Ελλάδα «ώστε, στα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου, το Γιούρογκρουπ να πάρει τις αποφάσεις του για δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά θέματα», είπε χτες ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομίας Ο. Ρεν, παραπέμποντας στο «προσεχές καλοκαίρι» τη συζήτηση για τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού κρατικού χρέους.

Ο ίδιος, απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επαληθεύει ότι η παρέμβαση της ΕΕ στα οικονομικά των κρατών - μελών δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά συστατικό στοιχείο της ιμπεριαλιστικής Ενωσης. Σ' αυτό το πλαίσιο, ενημερώνει ότι, όπως προβλέπεται στις συνθήκες για το ευρώ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), σε χώρες οι οποίες έχουν λάβει δάνεια από το (ESM) θα συνεχίζεται ο οικονομικός έλεγχος από την πλευρά της ΕΕ, έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων.

(από το Ριζοσπάστη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου