Για πρώτη φορά, το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) τιμά ένα λογοτέχνη που ταυτόχρονα είναι και απόφοιτος του τμήματος.
Αυτός ο λογοτέχνης είναι ο 80χρονος σήμερα Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο ποιητής, κριτικός και εκδότης, ο οποίος θα αναγορευθεί σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας. Η τελετή έχει οριστεί για αύριο στις 11 το πρωί, στην αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. «Ισως και να αυτοαναιρούμαι, με την απόφασή μου να δεχθώ τη διάκριση αυτή -έχω αρνηθεί τα πάντα μέχρι σήμερα· και τιμητικές συντάξεις και διακρίσεις και άλλα, αλλά είναι που γίνεται από τη σχολή μου. Το ξέρω πως παλιότερα έχω δηλώσει ότι δεν θα λάμβανα ποτέ βραβείο, αλλά αυτό το κάνω για να μιλήσω επιτέλους εγώ για τους ποιητές αυτής της πόλης», δήλωσε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, με αφορμή την αυριανή αναγόρευσή του. Βάσει του προγράμματος, στην αντιφώνησή του στη διάρκεια της τελετής θα μιλήσει με θέμα «Οι σημαντικότεροι ποιητές της Θεσσαλονίκης: μικρό γραμματολογικό σχεδίασμα». Ο ίδιος κάνει γνωστό πως θα αναφερθεί σε συνολικά 13 ποιητές της Θεσσαλονίκης του περασμένου αιώνα, ξεκαθαρίζει πως... «όχι, ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος δεν συμπεριλαμβάνεται -από μένα- στους σημαντικότερους» και αφήνει το θέμα αυτό να το κρίνει ο μελετητής του μέλλοντος.
Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αποτελεί φιλολογικό ψευδώνυμο του ποιητή, φιλολόγου και ερευνητή Κωνσταντίνου Δημητριάδη. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Αρχικά εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης και, στη συνέχεια, ως διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων και επιμελητής εκδόσεων. Ιδρυσε και διηύθυνε το λογοτεχνικό και καλλιτεχνικό περιοδικό «Διαγώνιος» (1958-1983, με ενδιάμεσες διακοπές), τον εκδοτικό οίκο Διαγώνιος και τη Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος» για την προβολή Θεσσαλονικέων καλλιτεχνών. Μόνιμοι συνεργάτες του σε όλες αυτές τις προσπάθειες ήταν ο ζωγράφος Κάρολος Τσίζεκ και ο τυπογράφος Νίκος Νικολαΐδης.
Η επίσημη εμφάνισή του στο λογοτεχνικό χώρο έγινε το 1950 με την ποιητική συλλογή «Η εποχή των ισχνών αγελάδων». Η ποίηση του Χριστιανόπουλου φαίνεται να έλκει την καταγωγή της από το κλίμα και τη θεματολογία της καβαφικής ποίησης, αλλά με εντελώς προσωπικό τόνο φωνής και με ιδιαίτερο δραματικό βάθος, χωρίς ουσιαστικότερες συγγένειες με την ποίηση του Αλεξανδρινού.
Πολλά από τα ποιήματά του εκτυλίσσονται σε χώρους της Θεσσαλονίκης, μιας πόλης η οποία έχει τροφοδοτήσει πολλαπλώς τη φιλέρευνη διάθεση του ποιητή. Δεν είναι λίγα τα ποιήματά του που έχουν μελοποιηθεί, ενώ έχει κυκλοφορήσει και δίσκος με αναγνώσεις ποιημάτων του από τον ίδιο («Ο Χριστιανόπουλος διαβάζει Χριστιανόπουλο»).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου