Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η ελληνική κοινωνία στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης

βαθύ κόκκινο

Για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας μπορεί να υπάρξουν πολλές ενστάσεις, αφού είναι δεδομένο ότι αρκετές φορές δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες, ή να χειραγωγήσουν την λεγόμενη «κοινή γνώμη».

Παρά ταύτα όμως δημοσιεύουμε ένα στοιχείο από μια δημοσκόπηση της VPRC που υπάρχει σήμερα στο περιοδικό «Επίκαιρα». Σύμφωνα μ’ αυτό το 84% των ερωτηθέντων στην δημοσκόπηση θεωρεί πιθανή την περίπτωση στους επόμενους μήνες να υπάρξει κοινωνική έκρηξη στην χώρα μας.

Ο Επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ και επιστημονικός σύμβουλος της VPRC στα συμπεράσματα αυτής της δημοσκόπησης σημειώνει:

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της VPRC που δημοσιεύουν σήμερα τα «Επίκαιρα» είναι ότι διογκώνεται καταλυτικά το κλίμα κοινωνικής διαμαρτυρίας απέναντι στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στο πολιτικό σύστημα. 

Η εικόνα αυτή θεμελιώνεται στα εξής σημεία:

1. Ένα χρόνο  μετά την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, ο δείκτης φτώχειας στην ελληνική  κοινωνία καταγράφεται στο «εκρηκτικό» ποσοστό του 34% των νοικοκυριών. Πιο συγκεκριμένα, το ένα τρίτο των ελληνικών νοικοκυριών συγκεντρώνει ταυτόχρονα τις εξής αντικειμενικές συνθήκες στην καθημερινότητα του: Δεν (θα) έχει την οικονομική δυνατότητα για μία εβδομάδα διακοπών, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα στοιχειώδους καλής διατροφής, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες και αναγκαίες δαπάνες που μπορεί να προκύψουν (π.χ. υγείας), δεν (θα) θα έχει τη δυνατότητα για ικανοποιητική θέρμανση τον επόμενο χειμώνα, δεν μπορεί να πληρώσει κανονικά λογαριασμούς ΔΕΗ,  ΟΤΕ, νερού κλπ. Η συσσώρευση των αρνητικών αυτών δυνατοτήτων είναι πρωτοφανής για την ελληνική κοινωνία, η οποία γνωρίζει ποσοστά φτώχειας από τη δεκαετία του '90 και μετά στα επίπεδα του 20%. Η «έκρηξη» στο 34% διαμορφώνει μια εντελώς καινούρια οικονομική και κοινωνική
πραγματικότητα

 2. Το ποσοστό ανεργίας καταγράφεται με την έρευνα της VPRC στο 19,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας τον τελευταίο μήνα δημιουργεί, επίσης, συνθήκες έντονης κοινωνικής κρίσης.

Στις συνθήκες αυτές επεκτείνεται ραγδαία η πολιτική απονομιμοποίηση του πολιτικού και κομματικού συστήματος, με τα ποσοστά δήλωσης αποχής και λευκού/άκυρου να εκτινάσσονται ως πρόθεση στο 50,9% του εκλογικού σώματος. Ειδικότερα, δε, για την ασκούμενη οικονομική πολιτική οι ενδείξεις δείχνουν πλήρη αποδοκιμασία της κυβέρνησης και δημιουργία κλίματος κυβερνητικής αλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου