Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Η Γερμανια έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από το Ευρω

Θα επαναλάβουμε πως η Γερμανια έχει ωφεληθεί ιδιαίτερα από το Ευρω ως εξαγωγική χώρα και αυτό το τόνισε και ο Ολι Ρεν πριν τη συνάντηση καλώντας το Βερολίνο να το σκεφτεί σοβαρα.
Ωφελήθηκε μάλιστα ακόμη περισσότερο από τότε που ξεσπασε η κρίση στην Ελλάδα και τις άλλες περιφερειακές χώρες αφού  κέρδιζε σε ανταγωνιστικότητα όποτε η κρίση προκαλούσε προβλήματα στο Ευρώ. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα και ευεργετική για αυτήν  εξέλιξη των δικων μας ελλειμμάτων. Δεν θα ήταν το ίδιο καλά τα πράγματα για την Γερμανία αν είχε ενα δικό της σκληρό νόμισμα, που μάλιστα μετατρεπόμενο μέσα στην κρίση σε επενδυτικό καταφυγιο τύπου Ελβετικού φράγκου ή χρυσού, θα είχε προκαλέσει πραγματική συμφορά στην πορεια των εξαγωγών της. Το ίδιο ακριβως ισχύει και για τις άλλες χώρες όπως η Ολλανδία που επιμένουν στο δήθεν νοικοκύρεμα κάνοντας τα στραβα μάτια στην ουσία του προβλήματος.
Κι όμως αντί να προσπαθήσουν να εξηγήσουν στους λαούς τους οτι δεν πρόκειται για βοήθεια προς τις αδύναμες χώρες αλλά για επανόρθωση και ανακύκλωση πλεονασμάτων που θα ήταν εντελώς λογικό να συμβαίνει εφ όσον μιλάμε για Ευρωπαική Ένωση, μένουν πιστοί στη λάθος γραμμη εξαθλίωσης χωρών και λαών. (Είπαμε όμως κι άλλες φορές πως όπως λένε και κάποιοι παλιοί κλασικοί ο μόνος απαράβατος κανόνας του Καπιταλισμού είναι η όξυνση του ανταγωνισμού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου