Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Σομαλία: 29.000 νεκρά παιδιά από την πείνα, 3,7 εκατ. υποσιτισμένοι

Αξιοπρέπεια και αντοχή

   

  Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, βρίσκονται σε κατάσταση υποσιτισμού, ενώ 29.000 παιδιά έχασαν τη ζωή τους λόγω ασιτίας τους τελευταίους τρεις μήνες, με τα 10.000 εξ αυτών να μετρούν λιγότερο από πέντε έτη εν ζωή. (...) 

Ο αριθμός των υποσιτισμένων παιδιών αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 390.000, με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να διπλασιαστούν μέσα στο επόμενο έτος. (...)
Πέρα από την πείνα και την ξηρασία, που έχει στερήσει πόσιμο νερό από εκατομμύρια Σομαλούς, την κατάσταση επιδεινώνει και η εξάπλωση χολέρας στην επικράτεια της χώρας.
Η χολέρα, μια ασθένεια που συνδέεται συχνά με το μολυσμένο πόσιμο νερό, προκαλεί σοβαρή διάρροια και εμετούς. Ιδίως τα μικρά παιδιά παθαίνουν εύκολα αφυδάτωση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. (...)
Το πρόβλημα δεν φαίνεται να περιορίζεται στο εσωτερικό της Σομαλίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες μεταναστεύουν στις γειτονικές Αιθιοπία και Κένυα.
Στην Κένυα, κέντρα υποδοχής μεταναστών (περιφραγμένα με συρματόπλεγμα) στεγάζουν αυτή τη στιγμή περίπου 380.000 ανθρώπους, αριθμός 4 φορές μεγαλύτερος από την κανονική τους χωρητικότητα.
Προσθέτοντας την επιδημία της χολέρας, μπορούμε (ή μάλλον δεν μπορούμε…) να φανταστούμε την κατάσταση. [ περισσότερα στοιχεία συγκεντρωμένα εδώ

Σχόλιο: Εικόνες από... άλλο πλανήτη;


Εικόνες σαν αυτές δεν πρέπει να προκαλούν "συγκίνηση" αλλά ΟΡΓΗ! Η Φτώχεια κι η Πείνα δεν είναι φυσικές καταστροφές! Είναι ΕΠΙΛΟΓΗ! Βασισμένη στις θανατηφόρες (κυριολεκτικά) διακρίσεις των "πλουσίων και φτωχών", των "ανεπτυγμένων και υπανάπτυκτων", των "πρώτων και τρίτων κόσμων"! Είναι ασύλληπτη κτηνωδία να σκορπιούνται ωκεανοί χρημάτων για εκδρομές στο διάστημα και ουρανοξύστες που φυτρώνουν απ' τη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα παιδιά ξεψυχάνε για μια στάλα φαγητό και νερό σαν ερπετά στο χώμα! Εξουσιαστικά δυνατό, ανθρωπίνως αδιανόητο!!! [ Αν υπάρχει Θεός ας αυτοκτονήσει ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου