Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται 200 δισ.

 Euro2day
FT.com

Κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους 200 δισ. ευρώ ενδέχεται να έχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Λίγες ημέρες αφότου η κ. Christine Lagarde ζήτησε την επιβεβλημένη αναδιάρθρωση κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στον διεθνή Τύπο διέρρευσε προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που ρίχνει και άλλο λάδι στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βεβαίως, μέχρι την επίσημη παρουσίαση της έκθεσης για την παγκόσμια χρηματοοικονομική σταθερότητα, οι εκτιμήσεις που αναφέρονται στο προσχέδιο μπορεί να αλλάξουν. Με τη διαρροή αυτών των εκτιμήσεων τώρα όμως (στο Reuters και στους "Financial Times"), το μήνυμα έχει ήδη δοθεί. Η κ. Lagarde εντείνει την αντιπαράθεσή της με τους Ευρωπαίους, ζητώντας άμεσα βήματα για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, γιατί θεωρεί ότι η διεθνής οικονομία έχει εισέλθει σε νέα επικίνδυνη φάση.

Η αντίδραση των Ευρωπαίων ήταν άμεση. Αναφερόμενος στην κ. Lagarde, ο επικεφαλής Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης κ. Christian Noyer είπε χαρακτηριστικά: "Είτε το προσωπικό της στο ΔΝΤ δεν την έχει ενημερώσει σωστά είτε δεν αναφέρεται στις γαλλικές τράπεζες". Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας κ. Elena Salgado δήλωσε πως "η θέση του ΔΝΤ είναι προκατειλημμένη, βλέπει μόνο την αρνητική πλευρά των πραγμάτων" . Η κ. Salgado υπενθύμισε πως "αυτή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου