Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ

Εθνος
Η ΑΓΚΥΡΑ ΔΙΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διακοπή των οικονομικών σχέσεων με το Ισραήλ ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας και πιθανή επίσκεψή του στη Γάζα

Ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ
Κόβει τις γέφυρες σε όλα τα επίπεδα με το Τελ Αβίβ η Αγκυρα, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει τη στάση της ενάντια στο Ισραήλ, "απαιτώντας" την επίσημη συγγνώμη για τη φονική επίθεση στο Mavi Marmara.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα επιβάλει νέους περιορισμούς και κυρώσεις στο Ισραήλ, ενώ προανήγγειλε ότι το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πλέει συχνότερα στα ανοιχτά της χώρας. "Τα πλοία μας θα τα βλέπουν συχνότερα σε εκείνα τα νερά, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο.
"Η Ανατολική Μεσόγειος δεν μας είναι ξένη. Οι βάσεις Ακσάζ (Μαρμαρίδας) και Αλεξανδρέττας είναι σημεία που έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα να επιβλέπουν. Τα πλοία μας στο εξής θα εμφανίζονται πολύ συχνά στα ύδατα αυτά", όπως είπε.
Αποκάλυψε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Λωρίδα της Γάζας ο ίδιος, κάτι το οποίο θα αποφασίσει αφού ολοκληρώσει σειρά επαφών στην Αίγυπτο.
Η επίσκεψη Ερντογάν στο Κάιρο είναι προγραμματισμένη για τα τέλη Σεπτεμβρίου.
To περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Ruzcar έξω από τις ακτές του Λιβάνου, από παλιότερη αποστολή στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
To περιπολικό ανοικτής θαλάσσης Ruzcar έξω από τις ακτές του Λιβάνου, από παλιότερη αποστολή στο πλαίσιο του ΟΗΕ.
Απαντώντας σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την τελετή για την έναρξη του δικαστικού έτους, ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ "κακομαθημένο παιδί" και ανέφερε ότι "η Τουρκία θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε.
"Θα έχουν συνέχεια", σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα μέτρα κατά του Ισραήλ που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
"Ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να προβούμε και σε άλλα, διαφορετικά βήματα" είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: "Το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό".

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως οι τρεις όροι της Άγκυρας ήταν πρώτο να ζητήσει συγνώμη το Ισραήλ για την εισβολή ισραηλινών κομάντος στο πλοίο "Μαβί Μαρμαρά" πριν από ένα χρόνο, δεύτερο να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτο να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.

Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία παγώνει τις εμπορικές και στρατιωτικές σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς επίσης και τη συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας.

Τα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο Νταβούτογλου την περασμένη παρασκευή έχουν ως εξής:

1. Οι τουρκοϊσραηλινές διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα θα πρέπει να εγκαταλείψει την Τουρκία μέχρι την επόμενη Τετάρτη.

2. Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.

3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι' αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.

4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαΐου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.

5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον Τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.
Χθες Δευτέρα, δεκάδες ισραηλινοί κρατήθηκαν, ανακρίθηκαν και ελέγχθηκαν στο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά την άφιξή τους εκεί. Μάλιστα, ήταν επιβάτες πτήσης της Turkish Airlines.
Η αιματηρή επέμβαση των ισραηλινών κομάντο στον στολίσκο που κατευθυνόταν στη Γάζα τον περασμένο Μάιο άφησε πίσω της εννέα Τούρκους πολίτες νεκρούς και οι σχέσεις των δύο χωρών μπήκαν σε φάση διαρκούς επιδείνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου