Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Εμπόδια βρετανικά στο δρόμο του γαλλογερμανικού άξονα

ΤΟ ΒΗΜΑ
Η αυστηροποίηση του δημοσιονομικού πλαισίου δεν βρίσκει τους πάντες σύμφωνους
Εμπόδια βρετανικά στο δρόμο του γαλλογερμανικού άξοναΗ αναθεώρηση των Συνθηκών δεν ενθουσιάζει Κάμερον - Ρομπάι



Οι βλέψεις των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών προκειμένου να θεσπιστεί ένα αυστηρότερο δημοσιονομικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνους τους πάντες.

Πριν ακόμα περάσει ένα 24ωρο από τις ομιλίες της Ανγκελα Μέρκελ (στο γερμανικό κοινοβούλιο) και του Νικολά Σαρκοζί (στη γαλλική πόλη Τουλόν) οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν από τους συνήθεις ευρωσκεπτικιστές Βρετανούς αλλά και από την «καρδιά» της Ενωσης στις Βρυξέλλες.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Σαρκοζί στον Παρίσι ότι θα ήταν καλό να μην ξεκινήσει μια διαδικασία αναθεώρησης των θεμελιωδών κειμένων που διέπουν τη λειτουργία της Ευρωπαϊικής Ενωσης. Σε περίπτωση που ανοίξει αυτή η διαδικασία, είπε, η Βρετανία θα επιδιώξει να αποκομίσει οφέλη από το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί προκειμένου να αυξηθεί η επιρροή της χώρας στους κόλπους της Ενωσης.

Άλλωστε όλα όσα χρειάζονται να γίνουν επί του παρόντος για να επιλυθεί η κρίση της ευρωζώνης δεν απαιτούν νέα συνθήκη, σημείωσε ο Κάμερον. Αυτό που απαιτείται από τους ηγέτες της ευρωζώνης είναι να καταστήσουν σαφές ότι διαθέτουν επαρκή δύναμη πυρός για την προστασία του νομίσματος αλλά και ότι υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός εντός της νομισματικής ένωσης. «Κανένα από αυτά τα δύο στοιχεία δεν προϋποθέτουν αλλαγή της συνθήκης» δήλωσε ο βρετανός ηγέτης προτού επιβιβαστεί στο τρένο υψηλής ταχύτητας για να επιστρέψει στο Λονδίνο. Μετά τη συνομιλία του με τον γάλλο ηγέτη (η οποία δεν κράτησε περισσότερο από μία ώρα) ο Κάμερον δήλωσε ότι «σε περίπτωση που αποφασιστεί αλλαγή στις συνθήκες καθιστώ σαφές ότι θα επιδιώξουμε να προστατεύσουμε περισσότερο τα βρετανικά συμφέροντα».

Το κλίμα που επικράτησε πίσω από τις κλειστές πόρτες του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων στη γαλλική πρωτεύουσα (ασφαλώς) δεν έγινε γνωστό. Ο Κάμερον όμως, ο οποίος έγινε αποδέκτης όχι και τόσο ευγενικών αισθημάτων από τον Σαρκοζί κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής (ο γάλλος πρόεδρος είπε εν ολίγοις στον βρετανό πρωθυπουργό να «σκάσει») φρόντισε να δηλώσει δημοσίως έστω και ευγενικά τα παράπονά του για την ελλιπή διαχείριση της κρίσης του ευρώ. Ο ίδιος χρησιμοποίησε την αμφίσημη έκφραση «chilling effect» για να σημειώσει ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης «έχουν παγώσει» τη βρετανική οικονομία καλώντας τους ηγέτες της ευρωζώνης να βιαστούν να βρουν λύση.

Σε άλλο τόνο κινήθηκαν οι ενστάσεις που διατύπωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι. Ο ευρωπαίος αξιωματούχος προειδοποίησε τις ηγεσίες σε Βερολίνο και Παρίσι ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος» για να ολοκληρωθεί η διαδικασία «επανίδρυσης της Ευρώπης» την οποία με θέρμη υποστηρίζουν Μέρκελ και Σαρκοζί.

Ο Ρομπάι δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ευρώπη «αναζητά κάτι που να μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα» προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο ευρώ. Οι επισημάνσεις του έγιναν ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα. Ο ίδιος έχει εκφραστεί στο παρελθόν υπέρ μιας πιο αποφασιστικής παρέμβασης της ΕΚΤ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών αποφεύγοντας ωστόσο τις δυσάρεστες (για τη Μέρκελ) αναφορές στο ευρωομόλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου