Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

«Πληρώνουμε το μάρμαρο για να έχει φτηνό ρεύμα η εταιρεία»...



Να αρθούν οι διαθεσιμότητες των 195 εργαζομένων και να μπουν όλοι για δουλειά, ζητούν οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής».Χτες το πρωί συγκεντρώθηκαν ξανά έξω από το εργοστάσιο, ενώ σήμερα, στις 10.30 π.μ., μαζί με εργαζόμενους της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» θα κάνουν κινητοποίηση στα διόδια Ελευσίνας και θα μοιράσουν ανακοινώσεις. Την Τετάρτη θα συγκεντρωθούν πάλι στις 11 το πρωί έξω από το εργοστάσιο και την Πέμπτη έχουν γενική συνέλευση.


Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες στη συγκέντρωση έξω από τη «Χαλυβουργική» και μίλησε με τους εργαζόμενους, που είναι εδώ και μια βδομάδα σε διαθεσιμότητα. Δείχνουν τις έρημες από εργαζόμενους εγκαταστάσεις της «Χαλυβουργικής» και λένε πως τους φαίνεται απίστευτο ένα τέτοιο εργοστάσιο να μη λειτουργεί. Μετά από μειώσεις στους μισθούς τους, μετά από τις 150 απολύσεις πέρυσι, ήρθε τώρα η διαθεσιμότητα...

«Ενάμιση μήνα διαθεσιμότητα ύστερα από μειώσεις μισθών, μειωμένα ωράρια. Η μείωση στο μηνιαίο εισόδημα είναι πάνω από 20%, γιατί εκεί που δουλεύαμε σαββατοκύριακα και νύχτες, το τελευταίο διάστημα, σχεδόν δυο χρόνια, δουλεύαμε μόνο 5νθήμερο, πρωί. Δεν έχει παραγγελίες, δεν δουλεύει όπως παλιότερα το εργοστάσιο. Αυτό επικαλείται η εταιρεία.

Εμείς ζητάμε πρώτα απ' όλα να άρει τις διαθεσιμότητες, να μπούμε για δουλειά και τα υπόλοιπα να τα βρουν μόνοι τους. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα αυτό. Δεν φταίμε εμείς γιατί δεν δουλεύει το εργοστάσιο, αν έχει παραγγελίες ή όχι, ή γιατί είναι ακριβό το ρεύμα. Εμείς πληρώνουμε το μάρμαρο. Μας χρησιμοποιούν για άλλη μια φορά»,λέει ο Μελέτης.

«Πριν ενάμιση χρόνο, έγιναν σχεδόν 150 απολύσεις, τις οποίες τις βάφτισαν οικειοθελείς αποχωρήσεις. Δε νοείται τέτοια εταιρεία να δουλεύει με 260 άτομα. Είναι πολιτικό το θέμα. Θέλουν να κερδίσουν κάποια πράγματα και μας βγάζουν σε διαθεσιμότητα για να πιέσουν την κυβέρνηση, να διαμαρτυρηθούμε κι εμείς μαζί με την εταιρεία. Η αλήθεια αυτή είναι», σημειώνει ο Στέφανος. «Ο κόσμος πιέζεται γιατί η ανεργία είναι μεγάλη, οι υποχρεώσεις πολλές. Και πάντοτε βάζουν μπροστά τον κόσμο», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.

«Με ενάμιση μήνα διαθεσιμότητα θα γλιτώσει 150.000 ευρώ, δεν είναι μεγάλο το ποσό. Επομένως, είναι πολιτικός ο στόχος», τονίζουν και οι τρεις, υπονοώντας ότι η εργοδοσία πιέζει με αυτόν τον τρόπο για να εξασφαλίσει φτηνότερο ρεύμα.
Η μάχη της επιβίωσης

Στο μεταξύ, καθημερινή η «μάχη» στο σπίτι για την επιβίωση των οικογενειών τους: «Πολύ δύσκολα στο σπίτι. Εχω τρία παιδιά, τα δύο τα σπουδάζω. Ολα μειωμένα, μας μένει να κόψουμε το φαΐ, τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ για να στείλουμε στο παιδί ένα χαρτζιλίκι ή να πληρώσουμε ένα λογαριασμό», λέει ο Μελέτης.

Ο Στέφανος έχει δυο μικρά παιδιά. «Ουσιαστικά, ο μισθός από 1.300 ευρώ έγινε 900 ευρώ όταν σταμάτησαν οι βάρδιες και τα σαββατοκύριακα και καταλήξαμε με τη διαθεσιμότητα να παίρνουμε τα μισά από αυτά», λέει στο «Ριζοσπάστη». «Εγώ θέλω 700 ευρώ για το κορίτσι που σπουδάζει στην Πάτρα, 200 ευρώ για φροντιστήρια για το άλλο παιδί, τι να μείνει;», λέει ο Παναγιώτης και προσθέτει: «Μετά από 30 χρόνια δουλειάς έπεσα στα 1.050 ευρώ μισθό...».

«Εμείς ζητάμε να γυρίσουμε όλοι πίσω στις θέσεις εργασίας μας. Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα δεν έχουν νόημα για μας. Ολοι είμαστε 10 - 30 χρόνια εργαζόμενοι στη "Χαλυβουργική". Μας φαίνεται παράλογο να κλείνει, να βγαίνουμε σε διαθεσιμότητα. Είναι μια επιχείρηση που ήταν βιώσιμη. Τώρα πώς την έκαναν και δεν είναι βιώσιμη, δεν ξέρουμε. Ολοι θέλουμε να μπούμε μέσα να δουλέψουμε, να προσφέρουμε και για την οικογένειά μας και για όλους», καταλήγει η συζήτηση.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου