Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Επικίνδυνη εξέλιξη



Ο Ν. Αναστασιάδης με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντ. Έρογλου (Φωτο ΑΡ)


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τη λεγόμενη «λύση» είναι ανησυχητικές. Οι διαρροές στον κυπριακό Τύπο για προσχέδιο κοινής δήλωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, δείχνουν ότι κινείται στο πνεύμα του «σχεδίου Ανάν», στην κατεύθυνση, δηλαδή, της διχοτόμησης. Η σημερινή επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη (υπέρμαχου του «σχεδίου Ανάν»), στην Αθήνα επιβεβαιώνει την επίσπευση του σχεδιασμού.

Σχεδόν πριν από 10 χρόνια, τον Απρίλη του 2004, ο ελληνοκυπριακός λαός απέρριψε το «σχέδιο Ανάν» με 76%, κόντρα στις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε εκείνη την περίοδο τόσο από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς όσο και από το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, τα αστικά κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ουσιαστικά στήριξαν το σχέδιο. Θυμίζουμε ότι τότε όλοι έταζαν στον κυπριακό λαό πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει τις πόρτες για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, ότι υπάρχει το «κοινοτικό κεκτημένο», την ίδια στιγμή που η ΕΕ προωθούσε τη διχοτόμηση. Θυμίζουμε, όμως, και τη στάση του βασικού πυρήνα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, του ΣΥΝ, που στήριξε το σχέδιο και το 2002 αλλά και το 2004, καλώντας τον κυπριακό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, πρωτοστατώντας στις υποσχέσεις ότι η ΕΕ θα λύσει το πρόβλημα, κατηγορώντας το ΚΚΕ για απομονωτισμό και εθνικισμό! Αλήθεια, ποια είναι σήμερα η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί στη χτεσινή «Αυγή» δεν είδαμε ούτε αράδα...

Οι παρεμβάσεις ΕΕ και ΗΠΑ έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, που ενδιαφέρονται για να προχωρήσουν οι δουλειές των μονοπωλιακών τους ομίλων στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή και αφορούν ενεργειακές πηγές, δρόμους μεταφοράς τους, γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα. Αντίστοιχα, η ελληνική και η τουρκική αστική τάξη ανταγωνίζονται για το ποιος θα κατοχυρώσει τη θέση τους στην περιοχή.

Το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι ο ευρωμονόδρομος, η συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και διακρατικές καπιταλιστικές ενώσεις, δεν μπορεί να εγγυηθεί την εδαφική κυριαρχία, όπως ψευδώς επικαλούνται οι υποστηρικτές του ευρωμονόδρομου.

Και στο ζήτημα του Κυπριακού φαίνεται ανάγλυφα ότι μέσα στα ιμπεριαλιστικά μαντριά φιλολαϊκές λύσεις δεν υπάρχουν. Χρειάζεται λοιπόν ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να υπάρξει αντίδραση σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις. Οπως σημειώνει και η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το ζήτημα: «Ο κυπριακός λαός έχει συμφέρον να αντιταχθεί στην ευρωπαϊκή λυκοσυμμαχία και τους σχεδιασμούς της. Το ΚΚΕ καταδίκασε το σχέδιο Ανάν, στήριξε και στηρίζει την πάλη του κυπριακού λαού για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των εργαζομένων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».





Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή Μας» του «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής 7 Φλεβάρη 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου