Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Κριτήριο να είναι ποιανού τα συμφέροντα υπηρετεί κάθε κόμμα

(απόσπασμα από τη συνέντευξη στην εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου)

Για να καταλάβω καλά και να πάω στους συμπολίτες μας αμέσως, όταν μιλάτε για τον ΣΥΡΙΖΑ πού τον τοποθετείτε πολιτικά; Θεωρείτε ότι είναι αριστερό, κεντροαριστερό, σοσιαλδημοκρατικό κόμμα; Μου δίνετε την αίσθηση ότι όταν ακούτε την κουβέντα κυβέρνηση της αριστεράς με ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ μαζί ότι ... να, όπως χαμογελάσατε τώρα, σα να μην πιστεύετε ότι είναι αριστερό κόμμα.

-- Να διευκρινίσω κάτι. Αυτοί οι όροι, αριστερός - δεξιός - κεντρώος - κεντροαριστερός είναι περισσότερο γεωγραφικοί όροι. Ποιος είναι αριστερός όμως, δείχνω απ' αυτή την πλευρά. Ποιος είναι δεξιός; Δείχνω εκεί, μα είναι δεξιοί; Κάθονται απ' τη δεξιά πλευρά.

-- Καθιερώθηκε να θεωρούμε το ΚΚΕ αριστερά...

-- Πρέπει να δούμε τι συμφέροντα υπηρετεί κάθε κόμμα, τι πολιτικά εκφράζει και τι θέσεις έχει, τι υπηρετεί, αν τα υπηρετεί με συνέπεια ή όχι. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, εξελίσσεται με πάρα πολύ γοργό ρυθμό, 1,5-2 χρόνια μετά τις εκλογές σε κάτι που δεν ήταν πριν. Ηταν ένα παραδοσιακό, αριστερό, οπορτουνιστικό κόμμα. Σ' αυτόν το χώρο κινούταν απ' τη διάσπαση του ΚΚΕ και μετά. Τώρα δεν είναι το ίδιο πράγμα, με το 27% που πήρε, με το ότι έβαλε στις γραμμές του και σε στελεχικό επίπεδο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλους, άλλαξε και φυσιογνωμία, σοσιαλδημοκρατικοποιείται, θέλει να πάρει το ρόλο του παλιού ΠΑΣΟΚ.

-- Νέο ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει;

Νέο ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει και, μάλιστα εμείς, λέμε παίρνοντας τα πολύ κακά χαρακτηριστικά του παλιού ΠΑΣΟΚ.

-- Τις τελευταίες μέρες που άναψε αυτή η συζήτηση για μεγάλο συνασπισμό σας άκουσα να κάνετε κάποια σχόλια ότι γιατί όχι; Μοιάζουν. Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να κυβερνήσουν μαζί;

Κοιτάξτε να δείτε, όταν ένα κόμμα με ένα άλλο έχουν μια στρατηγική επιλογή βασική και, ξαναλέω, η ΕΕ είναι κρίσιμο ζήτημα, τι θέση παίρνεις απέναντι στην ΕΕ, το τι σύστημα θέλεις και τι συμφέροντα υπηρετείς εδώ. Δεν έχει σημασία αν ο ΣΥΡΙΖΑ λέει εγώ θα ενισχύσω τους υγιείς επιχειρηματίες, ενώ η ΝΔ ενισχύει ή παίρνει νόμους υπέρ των μη υγιών επιχειρηματιών. Ποιος είναι υγιής επιχειρηματίας σήμερα και ποιος δεν είναι; Ποια είναι τα κριτήρια; Οταν ζεις σε ένα σύστημα που νόμος του είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, είναι να βγάλει το μεγαλύτερο κέρδος απ' το ξεζούμισμα του εργαζόμενου και, βεβαίως, να αναπτύξει έτσι την ανταγωνιστικότητα απέναντι σε άλλους ανταγωνιστές του για να υπερισχύσει σε έναν κλάδο, είναι λογικό επόμενο, εφόσον υπηρετείς αυτό, να ψηφίζεις και νόμους που είναι υπέρ του. Αλλά δε γίνεται να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Δεν γίνεται να είσαι και υπέρ όλων αυτών που ξεζουμίζουν το λαό και να είσαι και υπέρ του λαού, να ψηφίζεις και νόμους υπέρ του λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου