Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

«Βράζει» η Κριμαία - Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, σε θέση μάχης ρωσικά μαχητικά

εθνος


Στην Κριμαία χτυπά πλέον η καρδιά της έντασης στην Ουκρανία, καθώς σήμερα το πρωί ένστολοι ένοπλοι κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου στη Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της περιοχής. Σε θέση μάχης τα ρωσικά μαχητικά, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.



Διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι οι ένοπλοι κατέλαβαν το πρωί τα κτίρια δεν έχουν εκφράσει αιτήματα. Φορούσαν μαύρα και πορτοκαλί περιβραχιόνια, ένα σύμβολο της ρωσικής νίκης στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ανήρτησαν ένα πλακάτ με το σύνθημα: Η Κριμαία είναι Ρωσία.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται επί τόπου, ανέφερε ότι και στα δύο κτίρια έχει υψωθεί η ρωσική σημαία .

Εκατό περίπου αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.

«Ακουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα», δήλωσε κάτοικος στο Reuters.


Νωρίτερα, το πρακτορείο Intrfax μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: «Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου

Από την πλευρά του ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων, ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ προειδοποίησε τον ρωσικό στόλο για οποιαδήποτε «στρατιωτική επίθεση»λέγοντας ότι οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια.

Πεδίο μάχης χθες η περιοχή
Χθες, η Κριμαία έγινε πεδίο σφοδρών συγκρούσεων χθες ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής

Χιλιάδες φιλοδυτικοί εισέβαλαν στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Οι φιλοδυτικοί διαδηλωτές -στην πλειονότητά τους Τάταροι- συγκρούστηκαν με τους φιλορώσους που είχαν οργανώσει αντιδιαδήλωση στη Συμφερόπολη.

Ο ηγέτης των Τάταρων Ρεφάτ Τσουμπάροφ, ο οποίος πήγε να χαιρετίσει το πλήθος αλλά γιουχαΐστηκε από τους φιλορώσους διαδηλωτές, είπε στο Ρόιτερς: "Θυμόμαστε τι έκαναν οι Ρώσοι σ' εμάς τους Τάταρους. Σήμερα, εξαιτίας τους, είμαστε μειονότητα στην πατρίδα μας (...). Έχουμε πολεμήσει περισσότερες φορές στο πλάι των Ουκρανών παρά εναντίον τους και είμαστε πιστοί σ' αυτούς".

Οι διαδηλωτές ήρθαν στα χέρια, εκτόξευσαν μπουκάλια οι μεν στους δε και αντάλλαξαν ύβρεις έξω από το κοινοβούλιο αλλά επενέβησαν οι αστυνομικές δυνάμεις και χώρισαν τις δύο αντίπαλες ομάδες, σχηματίζοντας μια αλυσίδα ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί δεν ήταν οπλισμένοι.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, πιθανότατα από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων έξω από το κοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ. Το πτώμα βρέθηκε κοντά στο κοινοβούλιο, ανέφερε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Υγείας και σύμφωνα με πληροφορίες το θύμα δεν έφερε κανένα ίχνος εξωτερικού τραύματος.

Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών της Κριμαίας διέψευσε την πληροφορία ότι ο άνθρωπος αυτός σκοτώθηκε από έκρηξη που σημειώθηκε στη Συμφερόπολη.

Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.

Η Κριμαία μεταβιβάστηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.

Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.

Ρωσία: Θα υπερασπιστούμε τους συμπατριώτες μας
Η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με «σθεναρό και ανυποχώρητο» τρόπο, προειδοποιεί το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας λόγο για «ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.

«Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται», αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου