Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Ουκρανία - Κριμαία: Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης - Ένοπλοι και στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

902
Ένοπλος έξω από το αεροδρόμιο της Συμφερόπολης (πηγή: ΑΡ)

Ρώσοι στρατιώτες, φορώντας κράνη και αλεξίσφαιρα και υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, έχουν αναπτυχθεί στην περίμετρο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων «Ίντερφαξ».

Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπελμπέκ για να αποτρέψουν την άφιξη «μαχητών».

Σύγχυση για την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Συμφερόπολης

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας, της Συμφερόπολης, λειτουργεί σήμερα κανονικά, όπως διαβεβαίωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν νωρίτερα ότι στη διάρκεια της νύχτας κατελήφθη από περίπου 50 ένοπλους.

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, αλλά τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από το χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Οι ένοπλοι περιπολούν τους χώρους του αλλά δεν έχουν μετακινηθεί προς τους τερματικούς σταθμούς των επιβατών και φαίνεται να επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι οι άνδρες, οι οποίοι φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου.

Ένας από αυτούς, ονόματι Βλαντίμιρ, είπε ότι είναι εθελοντής και τους βοηθάει. «Είμαι μαζί με την Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές ...Βρισκόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για την τήρηση της τάξης. Θα καλωσορίσουμε τα αεροπλάνα με ένα ωραίο χαμόγελο», είπε.

Ο Βλαντίμιρ πρόσθεσε ότι παρότι ο ίδιος και άλλοι εθελοντές υποστηρίζουν τις πράξεις των ενόπλων, δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων.

Για εισβολή και κατοχή εδαφών της Ουκρανίας από τη Ρωσία κάνει λόγο ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν δύο αεροδρόμια της Κριμαίας και κατήγγειλε την κίνηση αυτή χαρακτηρίζοντάς την ένοπλη εισβολή και κατοχή.

Όπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από τη Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία. «Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες», είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου