Στο προσκήνιο έρχονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, ενώ «γέφυρες» προσπαθεί να ρίξει η Γερμανία που βλέπει να χάνει στη ρήξη με τη Ρωσία
Αρμα μάχης σε δρόμο κοντά στο Σλαβιάνσκ |
ΣΛΑΒΙΑΝΣΚ.--
Κλιμακώνεται η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, με την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου να συνεχίζει τη λεγόμενη αντιτρομοκρατική εκστρατεία κατά των ρωσόφωνων της Ανατολικής Ουκρανίας που αμφισβητούν την εξουσία της και διεκδικούν διευρυμένη αυτονομία και ομοσπονδιοποίηση. Χτες, όπως ανακοινώθηκε, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης που έχει ως στόχο τον αποκλεισμό του Σλαβιάνσκ στην επαρχία Ντόνετσκ, που είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Μετά το πρώτο χτύπημα από ειδικές δυνάμεις που έστειλε η κυβέρνηση των φιλοϊμπεριαλιστών, εθνικιστών και φασιστών προχτές, που επιτέθηκαν σε οδοφράγματα και σε επεισόδιο έξω από το Σλαβιάνσκ σκοτώθηκαν σύμφωνα με την κυβέρνηση 5 ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες, στέλνει και άλλες δυνάμεις, τεθωρακισμένα και αεροσκάφη. Επίσης προειδοποιεί τους κάτοικους «να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια και τους τρομοκράτες να παραδοθούν». Χτες επίσης η κυβέρνηση του Κιέβου παραδέχτηκε την καταστροφή ενός ελικοπτέρου, που συμμετείχε στην επιχείρηση, από πυρά ρωσόφωνων πολιτοφυλάκων και τον τραυματισμό ενός αξιωματικού.
Ωστόσο, ενδεχόμενη επιχείρηση με άρματα μάχης μέσα στην πόλη του Σλαβιάνσκ σημαίνει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και δεν είναι σαφές αν η κυβέρνηση του Κιέβου έχει τις δυνάμεις να προχωρήσει καθώς υπάρχουν αντιδράσεις στο στρατό. Επίσης η Ρωσία (που πραγματοποιεί στρατιωτικά γυμνάσια σε κοντινή απόσταση στα σύνορα με την Ουκρανία) έχει δηλώσει ότι θα υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πληθυσμούς, που ιδιαίτερα σε ορισμένες ανατολικές πόλεις είναι πλειοψηφικά και ρωσικής εθνικής καταγωγής. O πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσιούρκινδήλωσε ότι η χώρα του «διατηρεί το δικαίωμα να στείλει δυνάμεις που θα αποτρέψουν την αιματοχυσία».
Από το Κίεβο ο αυτοανακηρυγμένος πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ,μιλώντας στο λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο, δήλωσε ότι «προσπάθειες για στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ευρώπη. Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεχάσει το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά η Ρωσία θέλει ήδη να ξεκινήσει τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο» και κατέληξε πως «η υποστήριξη στους τρομοκράτες στην Ουκρανία αποτελεί ένα διεθνές έγκλημα».
Παράλληλα, ο λεγόμενος υπουργός ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα στη διάρκεια των ασκήσεών τους αυτή την εβδομάδα πλησίασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ουκρανικά σύνορα, αλλά δεν τα διέσχισαν.
Στην Οδησσό, όπως ανακοίνωσε επίσημα η κυβέρνηση του Κιέβου, σε σημείο ελέγχου του στρατού τραυματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας 7 στρατιώτες από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού που αποδίδει σε ρωσόφωνους πολιτοφύλακες.
Επίσης έγινε γνωστό ότι από ρωσόφωνους πολιτοφύλακες κατελήφθη λεωφορείο που μετέφερε 7 διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην πόλη Σλαβιάνσκ, και πέντε μέλη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι συλληφθέντες κρατούνται σε κτίριο της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλάκων. Ενώ σε δηλώσεις του ένας επικεφαλής τους είπε, ότι είναι «ανάρμοστο μαζί με τους παρατηρητές της Ευρώπης να στέλνονται και πράκτορες από το Κίεβο». Η κυβέρνηση του Κιέβου πάντως δήλωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή τους.
Με αυτές τις εξελίξεις γίνεται για άλλη μια φορά φανερό ότι η αντιπαράθεση που εξελίσσεται στην Ουκρανία είναι πολύ ευρύτερης σημασίας. Αφορά τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ, την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και την καπιταλιστική Ρωσία. Την ίδια ώρα είναι εμφανείς και οι αντιθέσεις που εκδηλώνονται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ και ιδιαίτερα τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές χώρες, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, επιχειρηματικοί όμιλοι των οποίων, σε διάφορους κλάδους πέρα από την Ενέργεια, επίσης τη χημική βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία, τις νέες τεχνολογίες κλπ., έχουν συνεργασίες με ρωσικά μονοπώλια, «κόβοντας» έτσι δυνατότητες συνεργασιών με αμερικανικά μονοπώλια.
Παρέμβαση του Γερμανού ΥΠΕΞ με ...νόημα
Ενταγμένη σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και τη χτεσινή παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ που έκανε έκκληση σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία να πραγματοποιήσουν μια κοινή, υψηλού επιπέδου επίσκεψη σε εστίες αναταραχής στην Ουκρανία μαζί με ντόπιους αξιωματούχους για να σηματοδοτήσουν την πολιτική στήριξή τους στη συμφωνία που συνήφθη στις 17 Απρίλη στη Γενεύη. Πρόκειται για το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε, αλλά την επομένη έγινε «φύλλο και φτερό», πρώτα και κύρια με τη στάση της κυβέρνησης του Κιέβου που ξεκίνησε την επίθεση στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας, έχοντας βέβαια τη στήριξη των ιμπεριαλιστών προστατών της, πρωτίστως των ΗΠΑ.
Ο Γερμανός αξιωματούχος, προφανώς εκφράζοντας την αστική τάξη της χώρας του που θίγεται ιδιαίτερα από τη ρήξη με τη Ρωσία, προσπαθεί να «ρίξει γέφυρες». Ετσι σε επιστολή του προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αναφέρει πως η διεθνής συμφωνία για την εκτόνωση της έντασης χρειάζεται «ορατή πολιτική στήριξη». Ο Σταϊνμάγερ έστειλε την επιστολή στον Ελβετό υπουργό Εξωτερικών Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του ΟΑΣΕ και αντίγραφα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κιέβου και στην ΕΕ.
Αξίζει βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας ήταν ένας από τους τρεις ΥΠΕΞ χωρών της ΕΕ (οι άλλοι δύο ήταν της Γαλλίας και της Πολωνίας) που πήραν μέρος στις διαπραγματεύσεις του πρώην Προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με την τότε αντιπολίτευση (σήμερα νέα εξουσία στο Κίεβο) στις 21 Φλεβάρη 2014. Ο Σταϊνμάγερ μαζί με τους ομολόγους τους και τις δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία με συγκεκριμένους όρους, που οι φιλοϊμπεριαλιστικές, εθνικιστικές δυνάμεις, με ομάδες κρούσης τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα», καταπάτησαν την αμέσως επόμενη μέρα. Ανέτρεψαν τον Γιανουκόβιτς και άρχισαν τα πογκρόμ κατά των ρωσόφωνων και όσων δεν αναγνώρισαν τη χούντα. Βέβαια, για το Γερμανό και τους άλλους ιμπεριαλιστές οι δυνάμεις αυτές ήταν ...«απελευθερωτές και μαχητές της δημοκρατίας».
Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας της Γενεύης, ενώ απείλησε και με νέες κυρώσεις.
Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τη Σεούλ ότι οι ΗΠΑ θα έχουν «διαβουλεύσεις» με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να εξεταστούν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Νέα παρέμβαση Λαβρόφ
Η Ρωσία θα εξακολουθήσει να σέβεται τη συμφωνία της Γενεύης για την Ουκρανία και θα καταγγέλλει τις απόπειρες για την παραβίασή της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε φόρουμ νέων διπλωματών που πραγματοποιήθηκε χτες Παρασκευή στη Μόσχα. «Ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία υπέγραψε στη Γενεύη κάτι που απονομιμοποιεί τις ενέργειες των σημερινών Αρχών είναι ένα ψέμα», υποστήριξε ο Λαβρόφ, ενώ ανέφερε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Κέρι την απελευθέρωση του Παβέλ Γκουμπέρεφ, του «κυβερνήτη που εξέλεξε ο λαός του Ντόνετσκ», όπως είπε.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση του Κέρι ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας ανακάλυψαν αρκετούς Ρώσους πράκτορες, ο Λαβρόφ είπε χαρακτηριστικά: «Ας μας τους δείξει λοιπόν, ας τους δείξει στην τηλεόραση». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε: «Η λεγόμενη πασχαλιάτικη κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται. Αυτό που κάνουν σήμερα οι Αρχές του Κιέβου είναι απλώς μια τιμωρητική πράξη, η οποία ήδη μετρά θύματα. Πρόκειται για αιματηρά εγκλήματα, για τα οποία πρέπει να λογοδοτήσουν». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι έφτασε η ώρα «οι Δυτικοί εταίροι μας να παραδεχτούν ότι η αλήθεια δεν είναι μονοπώλιό τους» και τόνισε ότι η επιθυμία της Δύσης να θέσει υπό τον έλεγχό της την Ουκρανία καθοδηγείται από τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της: «Είναι πλέον αδύνατον να κρυφτεί η αλήθεια. Και οι απόπειρες προς αυτόν τον σκοπό δεν θα οδηγήσουν σε τίποτα καλό».
Ο Λαβρόφ ακόμα, σχετικά με το χαρακτηρισμό «φερέφωνο προπαγάνδας» που έδωσε ο Κέρι στο αγγλόφωνο ρωσικό κανάλι «Russia Today», είπε ότι πρόκειται για «"απαράδεκτη εισαγγελικού τύπου" παρέμβαση». Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αν οι σημερινές Αρχές του Κιέβου ξεκινήσουν να υλοποιούν τους όρους της συμφωνίας της Γενεύης, απομακρύνοντας τους διαδηλωτές της Μαϊντάν και αφοπλίζοντας τους ακροδεξιούς εθνικιστές του "Δεξιού Τομέα", τότε και η Νοτιοανατολική Ουκρανία θα κάνει τις ανάλογες, αμοιβαίες κινήσεις».
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου