Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Ουκρανία - Σοϊγκού: Αν δεν τους σταματήσουμε τώρα, θα υπάρξει μεγάλη αιματοχυσία

newsbomb.gr




Λίγο μετά τις «πολιτικές» προειδοποιήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χαρακτήρισε «χούντα» και «κλίκα» τους σημερινούς προσωρινά κυβερνώντες στην Ουκρανία, εφόσον έστρεψαν τα όπλα του στρατού εναντίον του λαού τους, δεν άργησε να εκδηλωθεί και η «στρατιωτική» απάντηση του Κρεμλίνου.


Με μια ασυνήθιστα αναλυτική παρέμβασή του ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες της Μόσχας συμμετέχουν στη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία περισσότεροι από 11 χιλιάδες άνδρες. Για τις ανάγκες της επιχείρησης έχουν επίσης κινητοποιηθεί 160 άρματα μάχης, περισσότερα από 230 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τουλάχιστον 150 μονάδες πυροβολικού και όλμοι, καθώς και σημαντικός αριθμός αεροπορικών μέσων.

Σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό «εναντίον των αμάχων πολιτών δρουν τμήματα της Εθνικής Φρουράς, καθώς και των εξτρεμιστών από το Δεξιό Τομέα, ενώ άρχισε να συγκροτείται και το ειδικό τάγμα Ντονμπάς».

Στην κατάπνιξη των αντιδράσεων της Ανατολικής Ουκρανίας κατά της ηγεσίας του Κιέβου έχουν επικεντρωθεί ειδικές δυνάμεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας, καθώς και στρατιωτικών τμημάτων του υπουργείου Εσωτερικών διαπιστώνει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ο επικεφαλής του οποίου εκτίμησε ότι «κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία δρουν ευέλικτες ομάδες δολιοφθορέων».

Κατά τον Σ.Σοϊγκού «οι δυνάμεις των δύο πλευρών είναι ολοφάνερα άνισες και η εντολή για χρήση των όπλων εναντίον των αμάχων πολιτών της χώρας έχει ήδη δοθεί». «Εάν σήμερα δεν σταματήσουμε αυτή την πολεμική μηχανή, τότε θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών», είπε με νόημα ο Ρώσος υπουργός, χωρίς να διευκρινίσει πώς ακριβώς σκέφτεται η Ρωσία να «σταματήσει» την ουκρανική πολεμική μηχανή. Δεν παρέλειψε πάντως να επιτεθεί εναντίον του ΝΑΤΟ, το οποίο δεν βοηθά στη «σταθεροποίηση της κατάστασης», αλλά ρίχνει λάδι στη φωτιά με τις ασκήσεις, που εξήγγειλε στο έδαφος της Πολωνίας και χωρών της Βαλτικής.

Η απάντηση ίσως να κρύβεται στην περίπλοκη στρατιωτική ορολογία, που ακολούθησε, καθώς ο Ρώσος υπουργός ανακοίνωνε την έναρξη στρατιωτικών γυμνασίων με συμμετοχή μονάδων πεζικού και αεροπορίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το επίκεντρο των ταραχών στην Ανατολική Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή τα ρωσικά ΜΜΕ επισημαίνουν το γεγονός ότι έχει παρακαμφθεί πλήρως ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, στον οποίο είχε ανατεθεί αρχικώς η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», την οποία δεν σταμάτησε να ανακοινώνει ξανά και ξανά μέσω των κοινωνικών δικτύων, χωρίς στην πραγματικότητα να βλέπει κανείς την εξέλιξή της.

Επικεφαλής της τωρινής επιχείρησης φέρεται να είναι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας, η οποία, υπενθυμίζεται ότι έχει υψώσει δίπλα στην ουκρανική και την αμερικανική σημαία στα κεντρικά γραφεία της στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, που διαρρέονται, σε έναν από τους ορόφους της Υπηρεσίας έχει πλέον εγκατασταθεί πολυάριθμο κλιμάκιο της CIA, το οποίο και επισκέφθηκε τις προάλλες ο διευθυντής της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας. Στα ρωσικά σχόλια επισημαίνεται η σύμπτωση: η πρώτη φάση της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» ακολούθησε την επίθεση αυτή, ενώ το ίδιο συμβαίνει και τώρα μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν εδώ και καιρό ότι Ρώσοι καταδρομείς και στελέχη της πλέον μυστικής υπηρεσίας του Κρεμλίνου, της διαβόητης GRU των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ήδη δρουν στην Ανατολική Ουκρανία και «ξεσηκώνουν» τους διαδηλωτές.

Η Μόσχα απαντά με τη σειρά της ότι οι Ουκρανοί ολογάρχες, που διορίστηκαν ως κυβερνήτες στις ανατολικές περιφέρειες, έχουν προσλάβει εδώ και μήνες άνδρες ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίοι συμμετείχαν τόσο στη σχεδίαση του Μεϊντάν και την ανατροπή του προέδρου Γιανουκόβιτς, όσο και στις επιχειρήσεις, που έχουν εκπονηθεί και άρχισαν με δυσκολίες να διαδραματίζονται στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Φαίνεται πως πλέον δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ για να δούμε ποιοι από όλους τους ισχυρισμούς αυτούς είναι αληθινοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου