Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Ουκρανία: Σε εξέλιξη η καταστολή στις Ανατολικές επαρχίες

902


Ένοπλοι που πρόσκεινται στο Κίεβο σε επιχειρήσεις καταστολής (φωτό: ΑΡ)

«Εκρηκτική» είναι η κατάσταση σε όλη την Ανατολική Ουκρανία με τη νέα αντιδραστική εξουσία του Κιέβου να έχει ξεκινήσει τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική» επιχείριση εναντίον των διαδηλωτών που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια. Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ, με πηγές να κάνουν λόγο και για νεκρούς μεταξύ των διαδηλωτών. Ο Πούτιν προειδοποιεί ότι η χώρα είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου, ενώ η προγραμματισμένη για την Πέμπτη τετραμερής συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ρωσία, Ουκρανία και ΕΕ, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αιματηρή η «αντιτρομοκρατική επίθεση»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η «σταδιακή», όπως τη χαρακτηρίζει το Κίεβο, επιχείρηση εναντίον των φιλορώσων ενόπλων που έχουν πάρει τον έλεγχο κτιρίων και εγκαταστάσεων στην Ανατολική Ουκρανία, κυρίως στην επαρχία του Ντονέτσκ.

Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο στο Κραματόρσκ με τους διαδηλωτές να αναφέρουν αρκετούς τραυματισμούς και ίσως και νεκρούς. «Εκδιωχθήκαμε από το αεροδρόμιο, αλλά η πόλη παραμένει υπό τον έλεγχό μας (...) Δεν θα τους επιτρέψουμε να εισβάλουν», δήλωσε διαδηλωτής στο πρακτορείο «Ιντερφάξ». Πάντως εκπρόσωπος της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξαν θύματα κατά την επιχείρηση.

Παράλληλα με την ανακατάληψη του αεροδρομίου στο Κραματόρσκ, οι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις φαίνονται να παίρνουν θέσεις κοντά στο Σλαβιάνσκ.

«Στα πρόθυρα εμφυλίου»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ουκρανία είναι στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την απόφαση της κεντρικής εξουσίας στο Κίεβο να στείλει στρατό κατά των διαδηλωτών στα ανατολικά της χώρας, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο την Τετάρτη. Ο Ρώσος πρόεδρος -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η οποία εκδόθηκε στο τέλος της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών- σημείωσε ότι «η απότομη κλιμάκωση της σύγκρουσης έχει φέρει τη χώρα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου». Και οι δύο ηγέτες «τόνισαν τη σημασία» των συνομιλιών που έχουν προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη 17 Απρίλη, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος να ακυρωθούν αυτές οι συνομιλίες λόγω των πρόσφατων εξελίξεων υποχωρεί. Η τετραμερής συνάντηση μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γενεύη.

Οργή για κατασκευασμένη έκθεση του ΟΗΕ

Στο μεταξύ, η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην οποία αναφέρεται ότι οι ρωσόφωνοι στην Ανατολική Ουκρανία ισχυρίστηκαν ψευδώς ότι δέχονται επίθεση προκειμένου να δικαιολογηθεί μια επέμβαση της Ρωσίας. «Σχηματίζει κανείς την εντύπωση πως η έκθεση είναι κατασκευασμένη ώστε να ανταποκρίνεται σε συμπεράσματα που είχαν διαμορφωθεί εκ των προτέρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

Στην έκθεση χαρακτηρίζονται «υπερβολικές» οι αναφορές για παρενόχληση ρωσοφώνων από Ουκρανούς εθνικιστές εξτρεμιστές και «λανθασμένη πληροφόρηση» το γεγονός ότι οι φασίστες του Κιέβου καταφτάνουν οπλισμένοι για να καταδιώξουν ρωσόφωνους στην Κριμαία. Το μόνο που δεν κάνει η έκθεση είναι να φτάνει να αποκαλεί τους Ουκρανούς νεοναζί «μαχητές της δημοκρατίας». Όμως αυτό το είχαν κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, συντονισμένα, οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου