Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -Στέλνεται ισχυρή πολυεθνική δύναμη

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στέλνεται ισχυρή πολυεθνική δύναμη για τα συμφέροντα των μονοπωλίων



Γάλλοι στρατιώτες της δύναμης «Sangaris» που ήδη επιχειρεί στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία
Με γοργά βήματα δρομολογείται η επέμβαση της ΕΕ στηνΚεντροαφρικανική Δημοκρατία, με πρόσχημα τις εμφύλιες συρράξεις που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Η αποστολή εκεί της δύναμης «EUFOR RCA», εκατοντάδων στρατιωτών από χώρες - μέλη της ΕΕ, ενισχύει την προσπάθειά της για βαθύτερη διείσδυση, και με στρατιωτικά μέσα, στην αφρικανική ήπειρο. Στόχος, η εξασφάλιση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους σε όφελος των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Κίνα κ.λπ. Ενεργό ρόλο στο εγχείρημα έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, επιδιώκοντας αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.



Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, στο περιθώριο της 4ης Συνόδου ΕΕ - Αφρικής, έγινε μια «μίνι» σύνοδος για την κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου μεταξύ άλλων οι συμμετέχοντες «χαιρέτισαν» την παρουσία της αφρικανικής δύναμης MISCA και της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής με τον κωδικό «Sangaris» που ήδη επιχειρούν εκεί. Επαναβεβαίωσαν δε τα σχέδιά τους να επέμβουν δυναμικότερα στη χώρα, αλλά και γενικότερα στη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής («Σαχέλ»). Μια ζώνη όπου υπάρχουν σημαντικά ενεργειακά κοιτάσματα και στην οποία θέλουν να βάλουν χέρι ευρωενωσιακά και άλλα μονοπώλια, αξιοποιώντας ως πρόσχημα επεμβάσεων και τη φημολογία ότι διεισδύουν σε αυτήν ισλαμιστές της «Αλ Κάιντα», επιδιώκοντας να τη μετατρέψουν σε βάση της «διεθνούς τρομοκρατίας», στα πρότυπα του Αφγανιστάν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωνε από προχτές πως ως ΕΕ «κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναπτύξουμε την επιχείρηση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία στις προσεχείς εβδομάδες». Συμπλήρωνε ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια, η ΕΕ έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας υποστήριξης της ειρήνης και της ασφάλειας στην αφρικανική ήπειρο». Σημείωνε ενδεικτικά ότι η ΕΕ «τρέχει» σήμερα στην Αφρική οκτώ επιχειρήσεις, στρατιωτικές και «πολιτικές».

Την ίδια μέρα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσιζε την αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έως χιλίων στρατιωτών υπό τη διοίκηση του Γάλλου υποστρατήγου Φιλίπ Ποντιέ και επαναβεβαίωνε ότι ως Κέντρο Επιχειρήσεων θα χρησιμοποιηθεί το στρατηγείο στη Λάρισα. Η αρχική απόφαση προβλέπει ότι η επιχείρηση θα διαρκέσει έως έξι μήνες, «ξεκινώντας από το χρονικό σημείο επίτευξης πλήρους επιχειρησιακής ικανότητας», όπερ σημαίνει ότι μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Κατά πληροφορίες, έως τις 15/4 θα αναχωρήσει για την περιοχή αποστολή 200 ατόμων, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια αποστολή 500 ατόμων έως τις 15/5, οι περισσότεροι Γάλλοι. Τις εναέριες μεταφορές παράσχουν Βρετανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Σουηδία. Η ελληνική κυβέρνηση δίνει το στρατηγείο της Λάρισας, επιτελείς (ο ίδιος ο επιτελάρχης του στρατηγείου στη Λάρισα είναι Ελληνας ταξίαρχος) και τον Κινητό Επικοινωνιακό Κόμβο του στρατηγείου, προκειμένου να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες ανάμεσα στο στρατηγείο και το πεδίο επιχειρήσεων στην Αφρική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου