Κυριακή 6 Απριλίου 2014
Ξεφορτώνονται βαρίδια για το μεγάλο «ευρωπαϊκό κόμμα»;
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σε αυτόν το χαμό η ΝΔ σήμερα αποστασιοποιείται από το στέλεχός της Μπαλτάκο, ομιλεί περί προσωπικής του ατζέντας, καμώνεται ότι με την αποπομπή του αυτοκαθαρίζεται από τέτοιους ...λεκέδες. Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς δήλωνε την Παρασκευή: «Δεν θα επιτρέψω ποτέ σε καμιά εγκληματική οργάνωση να γίνει ρυθμιστής της πολιτικής μας ζωής. Ούτε θα επιτρέψω απαράδεκτες και ανεκδιήγητες συμπεριφορές σε οποιοδήποτε κυβερνητικό στέλεχος (...)προχωράμε με την απαραίτητη ομοψυχία και την εξίσου απαραίτητη πολιτική σταθερότητα».
Προηγήθηκε δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔΔημήτρη Αβραμόπουλου: «Ως μεγάλη δημοκρατική και ευρωπαϊκή παράταξη, η ΝΔ είναι διαχρονικά και σταθερά απέναντι στα άκρα, στις αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και στις ολοκληρωτικές ιδεολογίες (...) Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παραμένουν οι εγγυητές της συνταγματικής τάξης, της πολιτικής σταθερότητας (...) της προάσπισης των δημοκρατικών μας θεσμών».
Δηλώσεις που ταιριάζουν γάντι στα φημολογούμενα σχέδια Σαμαρά για μετεξέλιξη της ΝΔ σε «νέα» αστική, διευρυμένη «φιλοευρωπαϊκή» παράταξη(ίσως με το όνομα «Νέα Ελλάδα»), που θα ενσωματώνει «μεταρρυθμιστικές» δυνάμεις και εκτός ΝΔ. Μετεξέλιξη που, ικανοποιώντας και την ανάγκη της αστικής τάξης να έχει στην τωρινή συγκυρία μια «κεντροδεξιά» προσανατολισμένη στην αλλαγή μείγματος διαχείρισης, θα ενσωματώνει ευρύτερα στρώματα στις στοχεύσεις της.
Με σκοπό την ενίσχυση αυτής της κατεύθυνσης, αρθρογραφούν συστηματικά εφημερίδες του αστικού Τύπου, πρώτη και καλύτερη η «Καθημερινή», η οποία στο προχτεσινό κύριο άρθρο της με τίτλο «Κεντροδεξιά με καθαρό στίγμα» έγραφε: «Ο κίνδυνος κατάρρευσης της χώρας και η απουσία συγκροτημένης κεντροαριστεράς τής έχουν επιφυλάξει (σ.σ. της κεντροδεξιάς) το ρόλο του εκφραστή όσων πιστεύουν στην αστική δημοκρατία και στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Αυτός ο ρόλος και αυτή η πρόκληση δεν συνάδουν με ακρότητες».
Αλλωστε όπως διαχέεται από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, που παρουσιάζονται ως «κεντρογενή» και «κεντροδεξιοί», στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν μεν εισηγήσεις να πάει «δεξιά και πιο δεξιά», αλλά «υπάρχουν και άλλες», παραπέμποντας στις παλαιότερες στοχεύσεις Καραμανλή για το «μεσαίο χώρο».
Κάπως έτσι το πρωθυπουργικό περιβάλλον φαίνεται πρόθυμο να ξεφορτώνεται τέτοια «βαρίδια». Τελευταία, έχουν απομακρυνθεί από τη ΝΔ μια σειρά στελέχη της με αναφορές στο λεγόμενο «δεξιό - πατριωτικό χώρο», που επιπλέον αγκάλιαζαν τους χρυσαυγίτες το προηγούμενο διάστημα.
Π.χ. ο Βύρων Πολύδωρας, που, επικεφαλής σήμερα της «Ενωσης για την πατρίδα και τον Λαό», διαφώνησε προχτές στη Βουλή στην άρση ασυλίας νεοναζί βουλευτών, στην ποινική δίωξη της ΧΑ. Ο ίδιος, ήδη από τον Ιούνη 2013, έλεγε ερωτηθείς αν πρέπει να υπάρξει συνεργασία ΝΔ και με τη ΧΑ: «Βεβαίως και με τη ΧΑ. Μας έπιασε η ευαισθησία για τη ΧΑ η οποία είναι ψηφισμένη από 600 χιλιάδες κόσμο, θα ψηφιστεί από 1 εκ. και εμείς θα κάνουμε αναμνήσεις του Συντάγματος της Βαϊμάρης»...
'Η ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, επικεφαλής του ομίλου «Πατρίδα», που επίσης τάχθηκε ενάντια στην άρση ασυλίας και τον Ιούνη 2012 χαρακτήρισε τη Χρυσή Αυγή «αδελφική κεντροδεξιά παράταξη». Τον Οκτώβρη 2013 συμφωνούσε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας να προσκαλέσει τους νεοναζί βουλευτές στην εξέδρα των επισήμων στη στρατιωτική παρέλαση: «Θα έκανα και εγώ το ίδιο που έκανε ο Τζιτζικώστας για το θέμα της πρόσκλησης των χρυσαυγιτών. Υπάρχουν υπερβολές στην τηλεοπτική τρομοκρατία, στόχος να μη μείνει τίποτα εθνικό και πατριωτικό».
Από κοντά και οι ΑΝΕΛ που π.χ. την Τετάρτη δεν υπερψήφισαν την άρση ασυλίας νεοναζί βουλευτών. Ολοι αυτοί μαζί δείχνουν να λοξοκοιτάζουν προς τη ΧΑ, με ανοικτό το σενάριο σύμπηξης «γνήσιου δεξιού μετώπου».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου