Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Κοκτέιλ Μολότωφ #165-Η αριστερή πρόταση για την οικονομία του Αλέξη Τσίπρα

Lenin Reloaded

Η αριστερή πρόταση για την οικονομία διατυπώθηκε επιτέλους με απόλυτη σαφήνεια και ειλικρίνεια από τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι η εξής:

"Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την χώρα στο ευρώ, ώστε να διατηρηθεί το υπάρχον στάτους κβο. Όμως αν δεν χαλαρώσετε λίγο τα μέτρα λιτότητας, το κράτος ντε φάκτο δεν θα μπορεί να συνεχίσει για πολύ να αντλεί πόρους από τονόλο και πιο εξαθλιωμένο πληθυσμό του, οπότε θα κάνουμε στάση πληρωμών γιατί απλά δεν θα έχουμε άλλα να σας δώσουμε. Και αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο σε οικονομικές συνέπειες για σας."

Αυτή είναι η πρόταση της λεγόμενης ριζοσπαστικής αριστεράς απέναντι στην μεταλύτερη οικονομική καταστροφή της χώρας από το τέλος του Β' Παγκοσμίου ως σήμερα. 

Δεν είναι σωστό να κρίνουμε αυτή την πρόταση επιτιμιτικά ως τέτοια. Πολλοί άνθρωποι την βλέπουν ως αυτό που εκφράζει τις επιθυμίες τους. Απλώς πρέπει να πούμε ότι δεν έχει απολύτως τίποτε να κάνει με καμία "ριζοσπαστική" οτιδήποτε, από απλό φιλολογικό σεβασμό στις λέξεις. Ότι δεν αφορά καμία "ανατροπή" και καμία "ρήξη", παρά μια περιγραφή της νομοτέλειας. Η Ελλάδα θα μπορούσε ανετότατα να φτάσει σε δύο χρόνια το πολύ σε τέτοιο σημείο απόλυτης εξαθλίωσης ώστε να αδυνατεί να πληρώσει περαιτέρω τις δόσεις της και με τον Σαμαρά πρωθυπουργό. Και με τον Βενιζέλο. Αυτό θα μπορούσαν να το κατορθώσουν και αυτοί, και πολύ σύντομα.

Το να (θεωρείς ότι) εκβιάζεις τους πιστωτές σου στην βάση ότι μπορείς να εξαθλιωθείς τόσο πολύ που να αδυνατείς να τους πληρώσεις, αν και έχουν πιει το αίμα της χώρας σου από το 1824 και έχουν ήδη απαλλοτριώσει με δεκάδες τρόπους όσα σου έδωσαν, δεν αφορά καν την πατριωτική κοινή λογική. Πόσο μάλλον τον μαρξισμό και τη συστράτευση με την εργατική τάξη και το δικό της συμφέρον ως τάξης που δεν επωφελήθηκε σε τίποτε από τα δάνεια που σύναψες για να επιδοτείς επιχειρήσεις να φύγουν απ' τη χώρα ή να κάνεις πλούσιο το αστικό πολιτικό προσωπικό και τους ημετέρους. Δεν διαφέρει επί της ουσίας σε τίποτε απολύτως από όσα αναμφισβήτητα είπαν στους εταίρους στη διάρκεια διαπραγματεύσεων οι "μετανοημένοι" αστοί πολιτικοί που έφεραν την χώρα εκεί που την έφεραν. Δεν είναι πως ήταν υπερβολικά ηλίθιοι για να σκεφτούν αυτό που είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι απλώς πως δεν "έπιασε." Οι πιστωτές μας δεν είναι νοητικά καθυστερημένοι. Δυστυχώς για μας.

Αυτό που διαφοροποιεί αυτή τη θέση από αυτές που ήδη υιοθετήθηκαν από τους έκπτωτους πολιτικούς της αστικής τάξης είναι η πίστη πολλών ότι είναι διαφορετική. Η πίστη αυτή είναι το παιδί της απελπισίας και φέρει τα δικά της χαρακτηριστικά. Κατανοούμε την απελπισία. Είναι κάτι ανθρώπινο. Δεν αγαπούμε το ψέμμα και την στρεψοδικία.

Και κάπου εδώ ελπίζουμε ότι ξεκαθαρίσαμε τους λογαριασμούς μας με όσους δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την εργατική τάξη στον δικό της δρόμο, αυτόν που είναι εξαναγκασμένη να πάρει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου