Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Η συνοικία των Δημοσίων Υπαλλήλων



Μια φορά κι εναν καιρό, σε καλές εποχές,  μια ομάδα Δημοσίων Υπαλλήλων πηρε κάποιο δάνειο με καλούς όρους. Αποφάσισαν να αγοράσουν μια καινούργια περιοχή που έμπαινε στο σχέδιο εκείνο τον καιρό και να χτίσουν σπίτια, πολυκατοικίες κλπ. και να εγκατασταθούν όλοι μαζί εκεί.
Κι έτσι μετά από καιρό είχε δημιουργηθεί μια ολόκληρη συνοικία. Η συνοικία των Δημοσίων Υπαλλήλων.
 Φυσικά ανάμεσά τους βρέθηκαν και άλλοι ιδιώτες που ζούσαν με τον δικό τους τρόπο κάνοντας μικρές επιχειρησεις όπως μινι-μάρκετ, εστιατόρια, βίντεο κλάμπ, φούρνους, ζαχαροπλαστεια κλπ.
Οταν μπήκε η κρίση βέβαια άρχισαν όλοι να μαζεύονται . Μετά το 2009 η κρίση άρχισε να βαθαίνει και το 2010 η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ άρχισε να παίρνει μέτρα μείωσης μισθών ξεκινώντας απο τους ΔΥ. Η κατανάλωση στη γειτονιά έπεσε αρκετα κι άρχισε γκρίνια.

Τα βράδια ακόμη κι εκείνοι που δεν πολυέβλεπαν ειδήσεις δεν έχαναν πια δελτίο για δελτίο και αναλυτή για αναλυτή.
Σιγά σιγά η τηλεόραση έπεισε τους περισσότερους ανθρώπους πως για την κρίση έφταιγαν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που ήταν λέει πάρα πολλοί και πως 'επρεπε να γίνουν μεγάλες απολύσεις από το Δημόσιο.
Ετσι λοιπόν άρχισαν οι απολύσεις. Οι απολυμένοι όμως δεν είχαν πια χρήματα να ξοδεψουν στα μαγαζιά της συνοικίας και τότε εκεινα άρχισαν να κλείνουν ένα-ένα.
 Αυτοί που έστηναν τρελούς καυγάδες ζητώντας απολύσεις των ΔΥ είχαν πια καταπιεί τη γλώσσα τους κι είχαν καταλάβει πόσο κορόιδα είχαν πιαστεί. Τους ερχόταν στο μυαλό εκείνη η παλιά ιστορία που άκουγαν με κάποιον οικονομολόγο, τον Κέυνς που είχε  βρεί λέει τη λύση στη Μεγάλη κρίση του '30. Ειχε πει τότε αυτος το εξής παράξενο αλλά σωστό:"Πρέπει να κυκλοφορήσει χρήμα στην αγορα, στην κατανάλωση. Ο μόνος τρόπος ειναι να μισθώνουμε 10 εργάτες το πρωί για να ανοίγουν μια τρύπα το πρωί και άλλους δεκα το βράδυ για να την κλείνουν"!
Ποιος άκουγε όμως τότε....

Και που και πού θυμόντουσαν εκείνον τον περίεργο γερο Αμερικάνο επενδυτή -Γ.Μπάφετ τον έλεγαν- που τό είχε πιάσει, και παρότι πάμπλουτος φώναζε τότε στις τηλεοράσεις.
"Τι κάνετε; Ειστε τρελοί; Σταματείστε επιτέλους να καταστρέφετε τους μεσαίους και τους μικρούς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι και οι πελάτες μας.
Φορολογείστε τους πλούσιους! Το αντέχουμε μια χαρά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου