Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Γαλλία: Μαζικές διαδηλώσεις για μία πιο «δίκαιη Ευρώπη»

 " Ημερησία"

 Με το σύνθημα "Το υπερβολικό είναι πάρα πολύ", τα συνδικάτα καταγγέλλουν τη συνθήκη αυτή "που θεσμοθετεί τη λιτότητα"

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα διαδηλώνουν σήμερα(χθες) ζητώντας από τους αρχηγούς κρατών "να περιλάβουν μια κοινωνική διάσταση στις αποφάσεις τους", δήλωσε ο Μπερνάρ Τιμπό, ο γενικός γραμματέας του CGT, του μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου.

Η ευρωπαϊκή συνδικαλιστική συνομοσπονδία (CES) κάλεσε σε μια ημέρα δράσης σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 1 και 2 Μαρτίου, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Με το σύνθημα "Το υπερβολικό είναι πάρα πολύ", τα συνδικάτα καταγγέλλουν τη συνθήκη αυτή "που θεσμοθετεί τη λιτότητα".
"Δεν υπάρχει ένα κοινό σχέδιο που να δίνει μια κοινωνική διάσταση στην Ευρώπη. Είναι μια Ευρώπη της αγοράς", είπε ο επικεφαλής του γαλλικού συνδικάτου στο France Inter.
"Αυτή η επιλογή της ευρωπαϊκής συνθήκης που επιβάλλει δημοσιονομικούς περιορισμούς, ένα πλαίσιο εθνικών πολιτικών για περιορισμούς μας οδηγεί στην ύφεση", πρόσθεσε ο Τιμπό.
Ο συνδικαλιστής, που ανήκει στην αριστερά, χαρακτήρισε "απαράδεκτο" που δεν ζητείται "η γνώμη του λαού" για τόσο "σημαντικά" θέματα.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί απέκλεισε τη Δευτέρα να θέσει σε δημοψήφισμα την ευρωπαϊκή συνθήκη, λέγοντας ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκο.
Η έκκληση της CES υποστηρίζεται στη Γαλλία από όλες τις συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες αλλά υπό διαφορετικές μορφές δράσης.
Ο ηγέτης του (μετριοπαθούς) συνδικάτου CFDT, ο Φρανσουά Σερέκ, αιτιολόγησε σήμερα την άρνησή του να καλέσει σε απεργία επικαλούμενος την εγγύτητα της ημερομηνίας των γαλλικών προεδρικών εκλογών στις 22 Απριλίου και στις 6 Μαΐου.
Το CFDT θα "απευθυνθεί στις κυβερνήσεις μας για να τους πει: πρέπει βεβαιότατα να μειώσετε τις δημόσιες δαπάνες αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανάκαμψη της οικονομίας", δήλωσε ο Σερέκ στο France 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου